FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Vodafone Idea (Vi) son dönemde yaşanan, üst düzey yöneticilerin de dahil olduğu bir işten ayrılma dalgasına karşı, tüm çalışanlarına bir maaş ikramiye verdi. Aynı zamanda Pazarlama Direktörü Avneesh Khosla, Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür (CMO) pozisyonuna terfi ettirilerek, iki yıldan uzun süredir boş olan pozisyon dolduruldu.
Ancak verilen ikramiye, Vi çalışanlarının 31 Mart 2021 tarihine kadar şirkette kalacaklarını taahhüt etmelerini gerektiriyor. Bu taahhütü yerine getiremeyen çalışanların tazminatlarından, verilen ikramiye miktarı kesilecek.
4G ağlarını güçlendirmeye ve müşteri kayıplarını durdurmaya hazırlanan Vi’nin bu hamlesi, şirketin çalışanlarını kaybetmek istemediği şeklinde yorumlandı. 4G ağını güçlendirmek ve tespit edilmiş gayrisafi gelir vergilerindeki gecikmiş ödemeleri silmek için fon arayışında olan şirketten son dönemlerde üst düzey yöneticilerin ayrıldığı görüldü. Bu yöneticiler arasında, Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Vishant Vora, Baş Hukuk Danışmanı Kumar Das, Teknoloji Güvenliği Müdürü Amit Pradhan ve Marka Yöneticisi Kavita Nair de yer aldı.
Vodafone’un üst düzey yöneticilerinden gelen açıklamada, ikramiye ödemesi ve Khosla’nın terfisi doğrulandı ve “insan kaynakları şirketin, operasyonlarında istikrarı sağlamaya, müşteri kayıplarını durdurmaya ve 4G ağını güçlendirmeye çalıştığı bu zorlu zamanlarda en değerli varlıklarından biri” dendi. Vi Economic Times’ın sorularına cevap vermedi.
SBICap Securities’in Araştırma Müdürü Rajiv Sharma, “Vi’nin temel yönetici yeteneklerini elinde tutmak için ek önlem alması mantıklı. Şirketin 4G kapsaması konusunda Reliance Jio ve Bharti Airtel’e ulaşması lazım. Özellikle de bu aşamada, kilit yöneticilerin kaybı müşteri hizmetleri kalitesini etkileyebilir ve daha fazla müşteri ve abone kaybına yol açabilirdi” dedi.
Vi için, abone kaybı zarara neden olan sorunlu alanlardan bir tanesi olmaya devam ediyor. Şirket aynı zamanda 4G kapsaması konusunda da en yakın rakipleri Jio ve Airtel’in gerisinde.
Eylül ayının içinde bulunduğu çeyrekte, şirket 8 milyona yakın müşteri kaybetti. Vi’nin gelirdeki pazar payı Temmuz ve Eylül ayları arasındaki dönemde %22,6’ya düştü ve bu düşüşün ağlarla ilgili harcamalar nedeniyle gerçekleştiği söylendi.
Ancak bu durumun sonucunda müşteri kaybında artışlar yaşandı.
Sektör yöneticileri, zorluk içindeki şirketin son dönemde aldığı yeniden markalandırma kararının, şirketin iş devamlılığı planlarını somutlaştırma hazırlıklarını doğrıladığını söyledi.
Ancan şirketin bu planları daha güçlü bir 4G ağı ve rakipleriyle yarışabilecek ürün ve hizmetlerle desteklemek zorunda olduğu konusunda görüş bildirdi. Bir başka üst düzey sektör yöneticisi, “bunun gerçekleşmesi için Vi kilit yöneticilerini kaybetmeyi göze alamaz. Bu nedenle yapılan hamle, belki de önlenemez bir hamleydi” dedi.
Vi’nin üst düzey yönetimi, şirketin yakın zamanda planladığı fon sağlama süreci konusunda kendinden emin. Ancak şirketin 31 Mart 2031 yılına kadar 10 taksitte ödemesi gereken borçları bulunuyor. Vi son dönemde bazı bölgelerde iki aile planının fiyatını yükseltti. Uzmanlar şirketin daha büyük bir fiyat artışı öncesinde deneme sürecinde olduğunu ve şirketin finansman sağlamaya çalıştığını söyledi.
Bankalar için temettü yasağı kalktı
Halka arz coşkusu sağlıklı değil!
3 banka hakkında kara para soruşturması