Yazdır

2020'de ekonomiye pandemi ve değişiklikler damga vurdu!

Tarih: 16 Aralık 2020 - 12:00

Türkiye ekonomisinde gözler, yılın ilk çeyreğinde Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerdeydi.

Türkiye ekonomisinde 2020 yılının ilk çeyreğine, birçok alanda olduğu gibi yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını ve buna karşı alınan tedbirler damga vurdu. Salgının olumsuz etkilerinin azaltılması, talep ve fiyatlarda yaşanan dalgalanmaların önüne geçilmesi için yılın ilk çeyreğinde uygulamaya konulan önlemler, sonraki aylarda atılan adımlara da yön verdi.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, salgın kapsamında alınan önlemleri içeren Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'ni açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Ekonomik İstikrar Kalkanı ile 100 milyar liralık mali desteğin yanında piyasaların likidite ve finansman endişesini büyük oranda rahatlattıklarını belirtti.

Salgınla mücadele kapsamında yurt dışı uçuşlar kademeli olarak durduruldu. Salgınla mücadele sürecinde ciddi talep artışı yaşanan solunum cihazı, koruyucu maske, tulum, gözlük ve steril eldiven gibi ürünlerin ihracı ön izne bağlandı.

Türkiye'de düzenlenmesi planlanan 16 Mart-30 Nisan dönemindeki tüm ulusal ve uluslararası fuarlar, Kovid-19 tedbirleri kapsamında ertelendi.

Türkiye'nin nüfusu, 2019'da bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi artarak 83 milyon 154 bin 997 kişi oldu. Yıllık nüfus artışı binde 13,9'a geriledi.

2019 ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 2,04 artışla 180 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2019 ithalatı yüzde 8,99 azalışla 210 milyar 394 milyon dolar oldu.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın görevine son verilerek yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) çelik ürünleri ithalatına uyguladığı korunma önlemi için Dünya Ticaret Örgütünde dava süreci başlattı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı üzerine Wikipedia'yı erişime açtı. Rekabet Kurulu, Google'a 98,3 milyon lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

2020 yılının ilk çeyreğinde ekonomide öne çıkan bazı olaylar şunlar: 

2 Ocak

- KDV'yi mobilyada yüzde 8'e, yumurta ve su ürünlerinin toptan satışında yüzde 1'e indiren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

3 Ocak

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "2019 yılı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 2,04 artışla 180 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl ithalatımız yüzde 8,99 azalışla 210 milyar 394 milyon dolar oldu." dedi.

5 Ocak

- ASELSAN tarafından geliştirilen ve Yavuz sınıfı fırkateynlere entegre edilen Milli Elektronik Harp Suiti (MEHS) sistemlerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslimatları tamamlandı.

6 Ocak

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa, Rusya, ABD'nin de aralarında olduğu bazı yerlerde Türkiye'nin Otomobili'nin tasarımları için tescil başvuruları yapıldığını bildirdi.

7 Ocak

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Dünyadan gelen talebin iç fiyat dengesini olumsuz etkilememesi için patates ve soğan ihracatında ön izin belgesi şartı getirdik." dedi.

9 Ocak

- Rekabet Kurulu, Astaldi S.P.A'nın, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki hisselerinin IC İçtaş'a devrinin izne tabi olmadığını kararlaştırdı.

15 Ocak

- BTK, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı üzerine Wikipedia'yı erişime açtı.

28 Ocak

- Elazığ ve Malatya'da depremden etkilenen mükelleflere vergi terkini imkanı sağlandı. 

30 Ocak

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurumsal yatırımcılara yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.

31 Ocak

- MASAK, yasa dışı bahse ve kumara aracılık ettikleri iddiasıyla bazı banka ve elektronik ödeme kuruluşları hakkında inceleme başlattı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2 yıllık gösterge tahvilin faizinde yüzde 9,96 ile Kasım 2016'dan bu yana ilk kez tek hanenin yakalandığını bildirdi.

4 Şubat

- Türkiye'nin nüfusu, 2019'da bir önceki yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi artarak 83 milyon 154 bin 997 kişi olurken, yıllık nüfus artışı binde 13,9'a geriledi.

14 Şubat

- Rekabet Kurulu, Google'a 98,3 milyon lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

4 Mart

- Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i ile koruyucu maske, tulum, gözlük ve steril eldiveni ihracı ön izne bağlandı.

6 Mart

- TÜİK, Türkiye nüfusunun yüzde 50,2'sini erkeklerin, yüzde 49,8'ini kadınların oluşturduğunu açıkladı. Buna göre, Türkiye'de 41 milyon 721 bin 136 kişilik erkek nüfusuna karşılık, 41 milyon 433 bin 861 kişilik kadın nüfusu bulunuyor.

KORONA VİRÜS TÜRKİYE'DE!

12 Mart

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fiyat artışı tespit edilen maske ve gıdalara ilişkin 81 ilde eş zamanlı denetimlere başladıklarını bildirdi.

13 Mart

-  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, (Kovid-19 tedbirleri) benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunun 3 aylığına askıya alındığını, böylece rafinerilerin etanol talebinin azalacağını belirtti.

- Türkiye'de düzenlenmesi planlanan 16 Mart-30 Nisan dönemindeki tüm ulusal ve uluslararası fuarlar Kovid-19 tedbirleri kapsamında 1 Mayıs sonrasına ertelendi.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç, Hollanda'ya uçuşların 17 Nisan'a kadar durdurulacağını açıkladı.

16 Mart

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, salgından en fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak bir dizi destek ve önlem uygulanacağını bildirdi.

17 Mart

- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun kararı gereğince İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçuşların durdurulduğunu bildirdi.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart'ta dolacak yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini 30 Nisan gün sonuna kadar uzattı.

18 Mart

- Etil alkol, kolonya, dezenfektan, hidrojen peroksit ve meltblown kumaşın (medikal kumaş) ihracatı kayda bağlandı.  

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan önlemleri içeren "Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi"ni duyurdu.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ekonomik İstikrar Kalkanı ile 100 milyar liralık mali desteğin yanında piyasaların likidite ve finansman endişesini de büyük oranda rahatlatıklarını söyledi.

20 Mart

- Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli, tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapılacağını bildirdi.

- Türkiye, AB'nin çelik ürünleri ithalatına uyguladığı korunma önlemi için Dünya Ticaret Örgütünde dava süreci başlattı.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, market, manav ve pazarda ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce seçilmeden, hijyenik koşullarda satışa sunulacağını duyurdu.

21 Mart

- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kovid-19 tedbirleri kapsamında milli parklarda, ormanlarda ve bakanlığa bağlı park ve bahçelerde mangal yakılmasının yasaklandığını açıkladı.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kovid-19 tedbirleri kapsamında Almanya, Angola, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Cezayir, Cibuti, Çad, Çekya, Çin, Danimarka, Dominik, Ekvador, Ekvator Ginesi, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Guatemala, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kamerun, Kanada, Karadağ, Kazakistan, Kenya, KKTC, Kolombiya, Kosova, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Letonya, Lübnan, Macaristan, Mısır, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Nepal, Nijer, Norveç, Özbekistan, Panama, Peru, Polonya, Portekiz, Slovenya, Sri Lanka, Sudan, Suudi Arabistan, Tayvan, Tunus, Ukrayna, Umman ve Ürdün'den oluşan 46 ülkeye daha uçuşların durdurulacağını duyurdu.

22 Mart

- Hava yolu ile yolcu taşımacılığı hizmetlerinde yüzde 18 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1'e indirildi.

23 Mart

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, belediyelerden 3 milyar liraya denk gelen 3 aylık kesinti yapılmayacağını, böylece yerel yönetimlere Kovid-19 mücadelesinde kaynak sağlanacağını bildirdi.

- Albayrak, "Sağlık Bakanlığımızın talebini hızla karşıladık. Performans ödemelerini tüm sağlık çalışanları için 3 ay üst tavandan yapacağız. Bunun için 4,5 milyar lira ek kaynak sağlıyoruz." dedi.

24 Mart

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kovid-19 nedeniyle mücbir sebep altındaki sektör ve iş kollarını belirlediklerini, 1,9 milyon kişiyi de mücbir sebep hali kapsamına aldıklarını duyurdu. Muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeler 6'şar ay ötelendi.

25 Mart 

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, arz güvenliği için tıbbi maske, solunum cihazı, etil alkol ithalatında ilave gümrük vergisinin kaldırıldığını bildirdi.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere KOSGEB'den 6 milyon liraya kadar destek vereceklerini duyurdu.

- KOSGEB'in geri ödemeli destekleri kapsamında, 30 Haziran'a kadar olan alacaklar 3 ay ötelendi.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankaları ve katılım finans kuruluşlarıyla tüm sektörler ve firmalar için İşe Devam Desteği başlattıklarını bildirdi.

26 Mart

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, solunum cihazlarının iç talebi karşılamaya yetecek şekilde yönlendirilmesi için ihracatını ön izne bağladıklarını açıkladı.

- Reklam Kurulu, mart ayında yaptığı 2 toplantıda, haksız fiyat artışı nedeniyle 198 firmaya toplam 10 milyon 90 bin 60 lira para cezası uygulandığını bildirdi.

28 Mart

- Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın görevine son verilerek, yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

- Kovid-19 tedbirleri kapsamında yüksek hızlı tren ana hat ve bölgesel tren seferlerinin geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

İKİNCİ ÇEYREK: PANDEMİ EKONOMİSİ

Türkiye ekonomisinde, yılın ikinci çeyreğinde, dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemler nedeniyle diğer ülkelerdeki gibi yavaşlama süreci yaşandı. Ekonomi, haziranda söz konusu tedbirlerin gevşetilmesi ile başlayan normalleşme süreciyle "V" tipi toparlanma dönemine girdi.

Türkiye'de yılın ikinci çeyreğine, marttan itibaren etkisini gösteren Kovid-19 ve bu kapsamda alınan önlemler damga vurdu.

Salgının yayılmasını önlemek amacıyla dünyadaki pek çok ülke gibi Türkiye de etkili önlemlere başvururken, bu kapsamda martta okullarda eğitim ve öğretime ara verildi, restoranlar, spor salonları, düğün salonları, kuaför-berber ve güzellik salonları gibi pek çok işletmenin faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Yurt içi ve yurt dışı uçuşlara ara verilirken, seyahat kısıtlamaları da uygulandı. Gümrük kapılarında Kovid-19 tedbirleri hayata geçirildi. Yılın ikinci çeyreğinde de alınan bu önlemlerin ekonomik veriler üzerindeki etkisi izlendi. 

Hükümet de söz konusu tedbirler nedeniyle işletmelerin işçi çıkarmasını önlemek ve acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çok sayıda önlem ve kredi paketi açıkladı. Mükelleflerin vergi ve prim ödemeleri ertelenirken, salgın önlemlerinden etkilenen işletmeler "mücbir sebep" kapsamına alındı. 

Kovid-19 önlemleri nedeniyle nisan ve mayıs aylarında ihracatta yüzde 40'lara varan gerileme yaşanırken, özellikle nisanda sanayi üretim, sektörel güven, ekonomik güven ve tüketici güven endeksleri gibi verilerde düşüş görüldü. 

Salgınla mücadelede büyük ölçüde başarı yakalanırken, haziranla birlikte normalleşme sürecine girildi. Bu ayda faaliyetlerine ara verilen pek çok işletme yeniden açıldı, uçak ve tren seferleri de yeniden başladı. Gümrük kapıları bu süreçle yeniden faaliyete geçti.

Normalleşme sürecinin etkisiyle ekonomi yeniden hareketlendi. Haziranda güven endekslerinde toparlanma görüldü. Normalleşme sürecinin ekonomik verilere etkisi haziran ayı sonrasındaki ekonomik göstergelerde daha net hissedildi. 

Haksız fiyat artışlarıyla mücadele

Bu süreçte maske ve dezenfektan gibi ürünler ile market fiyatlarında yaşanan haksız fiyat artışları sebebiyle tedbirler alındı. 

Rekabet Kurulu, Reklam Kurulu gibi kuruluşlar, bu fiyat artışları nedeniyle gereken yaptırımları uygularken, vatandaşların maskelere kolay erişmesi için de önlemler uygulandı.  

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturuldu. 

Buna göre, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerden, bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar; piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı. 

Türkiye, Kovid-19'a karşı aşı geliştirmek için kolları sıvarken, tedavide kullanılacak tıbbi cihazların üretimi de hız kazandı. 

2020 yılının ikinci çeyreğinde ekonomide öne çıkan bazı olaylar:

 1 Nisan

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kovid-19'la mücadele sürecinde firmalara, işçi çıkarmak ya da çalışanlarına ücretsiz izin vermek yerine Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmaları çağrısında bulundu. Albayrak, salgından etkilenen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinin süreç boyunca ödenmesine devam edileceğini de bildirdi.

- G20 Olağanüstü Ticaret ve Yatırım Bakanları, Kovid-19 salgınının sebep olduğu küresel ölçekteki gelişmeleri değerlendirmek ve ileriye dönük ortak eylem alanlarını belirlemek amacıyla toplandı.

 2 Nisan

- Tıbbi tanı kitlerinin ithalatında, gümrük idarelerince, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun fiziksel veya elektronik ortamda düzenleyeceği uygunluk yazısı talep edildi.

- Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, martta ihracat, Kovid-19'un etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,81 gerileyerek 13 milyar 426 milyon dolar olurken, ithalat yüzde 3,13 artışla 18 milyar 821 milyon dolara yükseldi.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Kovid-19 Platformu" altında 7 farklı aşı projesi ile hem kimyasal hem de biyoteknolojik yöntemlerin uygulanacağı 7 farklı ilaç geliştirme projesinin yer aldığını bildirdi.

3 Nisan

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, salgın nedeniyle araç muayene sürelerini uzattı. 

- Hazine ve Maliye Bakanlığınca, konut hesabında birikim yapanlar için uygulanan düzenli ödeme yapmama imkanının kapsamı genişletildi. 

- Enflasyon martta yüzde 0,57 artarken, yıllık bazda yüzde 11,86 oldu.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19'a karşı aşı ve ilaç geliştirmeye yönelik 14 projenin yaklaşık maliyetinin 18 milyon lira olduğunu bildirdi.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlık olarak maskelerin halkın daha kolay ulaşabileceği noktalarda satışı için çalışma yaptıklarını belirtti.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, firmaların kar dağıtımlarını 2019 karının yüzde 25'i ile sınırladı.

4 Nisan

- Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği'nin geçici 1'inci, 2'nci ve 4'üncü maddeleri dışındaki maddelerinin yürürlüğe girişi 1 Temmuz 2020 tarihine uzatıldı.

5 Nisan

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ücretsiz maske dağıtımında başvurular, e-Devlet Kapısı üzerinden alındı.

- Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda, "ePttAVM.com" internet adresi üzerinden vatandaşlara dağıtılacak maskelerin, PTT Kargo tarafından ücretsiz olarak adrese teslim edileceği belirtildi.

7 Nisan

- KOSGEB'in kredi destek programından faydalanan ve bankalara ödemeleri devam eden 136 bin KOBİ'nin nisan, mayıs ve hazirandaki kredi taksitleri 3 ay ertelendi.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 milyondan fazla mükellefin muhtasar, KDV ve prim ödemelerinin 6 ay ertelendiğini, mücbir sebep halinden yararlanan mükelleflere ek olarak gelir vergisi mükellefi 1,9 milyon kişinin daha kapsama alındığını, 65 yaşın üzerinde ve kronik rahatsızlığı olan mükelleflerin beyanname ve ödemelerinin ertelendiğini duyurdu. 

8 Nisan 

- Uluslararası ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, kamu kurumları, sektörel örgütler ve meslek kuruluşları arasında iş birliği ve uyumun sağlanarak mükerrerliğin önüne geçilmesi için yabancı ülkelerden Türkiye'ye, Türkiye'den de yurt dışına gerçekleştirilecek ziyaretlerin Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yapılacağı belirlendi.

- Türkiye'de hava yoluyla seyahat edenlerin sayısı, salgının da etkisinin hissedildiği ocak-mart döneminde 33 milyon 587 bin 932 oldu.

9 Nisan

-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatta yerinde gümrükleme uygulamasından sonra Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'ne sahip üretici ihracatçılar için ithalatta yerinde gümrükleme uygulamasını da hayata geçirdiklerini bildirdi. 

10 Nisan

- Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalarak yüzde 13,8'e geriledi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 306 bin kişilik azalışla 4 milyon 362 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

12 Nisan

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kovid-19'la mücadele tedbirleri kapsamında uygulanan kısa çalışma ödeneğine 200 binden fazla firmanın, 2 milyondan fazla çalışan kapsamında başvuruda bulunduğunu ve bunlardan 700 bininin onaylandığını bildirdi.

13 Nisan

- Sanayi üretim endeksi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 arttı.

15 Nisan

- Türkiye'nin mart ayında merkezi yönetim bütçesi gelirleri 47,4 milyar lira, giderleri 91,2 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Merkezi yönetim bütçesinden ocak-mart döneminde 285 milyar 330 milyon lira harcama gerçekleştirilirken, bütçe gelirleri 255 milyar 749 milyon liraya ulaştı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda, Kovid-19'la mücadele kapsamında Eylem Planı üzerinde mutabık kaldıklarını bildirdi.

16 Nisan

- Kredi faizlerindeki indirimler, konut satışlarında rekorları da beraberinde getirdi. Yılın ilk 3 ayında satılan 341 bin 38 konut, "son 8 yılın en iyi ilk çeyrek performansı" olarak kayıtlara geçti.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tüm gemi, deniz araçları, gemi adamları ve şirketlerin belgelerinin 3 ay süreyle uzatıldığını bildirdi.

17 Nisan

- Kurulan şirket sayısı, martta bir önceki aya göre yüzde 9,6 azalışla 8 bin 276 oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 7,4 azalışla 763 olarak gerçekleşti.

- Gelir İdaresi Başkanlığı, 30 Nisan'a kadar verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin 1 Haziran gün sonuna kadar uzatıldığını açıkladı.

- Yeni Korona virüs (Kovid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre, sermaye şirketleri, 30 Eylül 2020'ye kadar 2019 yılı net dönem karlarının yalnızca yüzde 25'ine kadarını dağıtabilecek. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerden, bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar; piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.

22 Nisan

- Tüketici güven endeksi, nisanda geçen aya göre yüzde 5,8 azalarak 54,9 oldu.

- Yurt içinde geçen yıl yapılan seyahat harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 21,5 artarak 48 milyar 910 milyon 856 bin lira oldu.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, salgın nedeniyle önem kazanan yoğun bakım solunum cihazları konusunda çalışma başlattıklarını belirtti.

24 Nisan

- Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payları için devlet katkısı oranı, yabancı para cinsinden yapılan ödemelerde yüzde 10 oldu.

- Hizmet sektörü güven endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 50,1, perakende ticarette yüzde 26, inşaat sektöründe 42,2 azalış gösterdi.

25 Nisan

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, pandeminin KOBİ’lerin ticari faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, KOBİ’lerin bu dönemde ticari faaliyetlerinde e-ticaretin sağladığı imkanlardan en etkin şekilde faydalanmalarını mümkün kılmak amacıyla "E-Ticaret olarak KOBİ’lerin Yanındayız" dayanışma kampanyasını başlattıklarını bildirdi.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında atılan adımların toplam tutarının 200 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

27 Nisan 

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kovid-19 semptomu taşımayan Türk şoförlerin, İran ve Irak sınır kapılarından giriş-çıkışlar hariç Türkiye'ye girişlerinde her türlü sağlık tedbirlerinin alınması koşuluyla 14 günlük karantina süresini beklemeden tekrar yurt dışına çıkış yapabilmesi izini verileceğini bildirdi.

- TOBB "Nefes Kredisi"ni yeniden devreye aldı.

28 Nisan

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Orta Asya'dan Türkiye'ye yük getiren şoförlerin araçtan inmemeleri ve kurallara uymaları halinde karantinaya girmeyeceğini belirtti.

- Salgınına yönelik çeşitli tedbirleri hayata geçiren Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ve Facebook iş birliğiyle KOBİ'lere yönelik çevrim içi eğitim portalını hizmete açtı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mayıs ve haziran aylarında vadesi gelecek Hazine destekli kredi geri ödemelerinin faizsiz 6 ay ertelenmesiyle çiftçiye yaklaşık 6 milyar liralık borcunu öteleme imkanı sunduklarını bildirdi. 

29 Nisan

- Ekonomik güven endeksi, Türkiye'de Kovid-19 tedbirleri nedeniyle birçok sektörde çalışmalara ara verildiği veya uzaktan çalışma yöntemiyle işlerin yürütüldüğü nisanda aylık bazda yüzde 44,1 azalarak 51,3'e düştü.

4 Mayıs

- Enflasyon nisanda yüzde 0,85 artarken, yıllık bazda yüzde 10,94 oldu.

- Ticaret Bakanlığının geçici dış ticaret verilerine göre, nisanda ihracat, Kovid-19 salgınının etkileriyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,38 azalarak 8 milyar 993 milyon dolar, ithalat da yüzde 28,31 düşüşle 12 milyar 957 milyon dolar oldu.

7 Mayıs

- Ticaret Bakanlığından, cerrahi maskelerin, adedi KDV dahil en fazla 1 liradan satışa sunulacağı, bu fiyatın üzerindeki satışların 'fahiş fiyat' olarak değerlendirileceği bildirildi.

- Rekabet Kurulu, aralarında zincir marketlerin de bulunduğu 29 teşebbüs hakkında rekabeti ihlal edip etmediklerinin belirlenmesi amacıyla soruşturma başlattı. Rekabet Kurumundan yapılan açıklamada, salgının başlamasından bu yana fiyat artışları ve arz zincirindeki birtakım piyasa aksaklıklarına dair kurumun uyarılarda ve inceleme duyurularında bulunduğu hatırlatıldı.

8 Mayıs

- Cep telefonu ithalatına, birim gümrük kıymeti adet başına 200 doların altında olanlar için gözetim uygulaması getirildi. 

-  Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye arz edilecek bitkisel ve bitkisel kaynaklı gıdalardaki trans yağ içeriği oranına yüzde 2 sınırlaması getirildi. 

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Rekombinant aşıda 3 üniversitemiz hayvan deneyleri aşamasına geldi, hatta birisi hayvan deneylerini başlattı. Hayvan deneyleri tamamlandıktan sonra klinik çalışmalara geçilmesi gerekiyor." dedi.

9 Mayıs

- Marmaray'dan ilk yurt içi yük treni geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Bundan sonra yükler Asya'dan Avrupa'ya Marmaray'dan kesintisiz olarak geçecek." dedi.

11 Mayıs

- Türkiye'de işsizlik oranı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre 1,1 puan azalışla yüzde 13,6 oldu.

- Kovid-19 tedbirleri kapsamında 21 Mart'tan bu yana kapalı olan berber, kuaför ve güzellik salonları, kapılarını müşterilere açtı.

- Bez maskeye standart getirildi. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yıkanabilir bez maskeler için standartları belirleyerek internet sitesinde yayımladı.

12 Mayıs

- Rekabet Kurulu, Kovid-19 sürecinde tıbbi, koruyucu ve kumaş maskelerin üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren 10 teşebbüs hakkında, ortalama yüzde 600-700 fiyat artışları nedeniyle soruşturma başlattı.

13 Mayıs

- Sigara ve tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı yüzde 17,18 artırıldı.

14 Mayıs

- Türkiye'de, salgına karşı alınan tedbirlerin yoğunlaştığı mart ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2 düştü.

15 Mayıs

 - Bütçe gelirleri nisanda 65,2 milyar lira, giderleri 108,4 milyar lira olarak hesaplandı. Bütçe, nisanda 43,2 milyar lira, ocak-nisan döneminde ise 72,8 milyar lira açık verdi.

- Türkiye genelinde nisanda 42 bin 783 konut satışı gerçekleştirildi. Nisanda satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 60,6, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55,5 azaldı.

- Otobüs biletlerine tavan fiyat geldi.

20 Mayıs

- İthalatta 800'ün üzerinde eşya için eylül sonuna kadar ürün bazında değişen oranlarda yüzde 30'a kadar ilave gümrük vergisi getirildi. Bu tarihten sonra ise 10 puana kadar daha düşük oranlarda ilave gümrük vergisi alınacak.

21 Mayıs

 - Çin'e süt ve süt ürünleri ihracatının önü açıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Yürütülen yoğun girişimler neticesinde, ülkemizden Çin’e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engeller kalktı. Bu kapsamda sektörümüzün önde gelen 54 firması Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatı gerçekleştirebilecek." dedi. 

22 Mayıs

- Kovid-19 etkilerinin görüldüğü nisanda kurulan şirket sayısı, bir önceki aya göre yüzde 66,01 azalışla 2 bin 813 oldu.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kovid-19 salgınının ihracatçılara olan olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla Türk Eximbank'ın "Stok Finansman Destek Paketi"ni devreye aldıklarını bildirdi. Paket kapsamında, KGF tarafından Türk Eximbank'a tanınan Hazine destekli kefalet limiti tutarı 10 milyar lira, kredi faizi yıllık yüzde 7,25, KGF komisyonu binde 5, limiti KOBİ'ler için 25 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 50 milyon lira olacak.

23 Mayıs

- Sağlık kurumlarında yapılan görevlendirmelere Kovid-19 düzenlemesi yapıldı. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarıyla bu kurum ve kuruluşların bağlı, ilgili veya ilişkili birimlerinde salgın sebebiyle yapılan görevlendirmeler kapsamındaki tüm iş ve işlemler "Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası" poliçesi kapsamına alındı.

24 Mayıs

- Finansman bonolarında stopaj oranı artırıldı. Salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek için vatandaş, esnaf ve firmalara verilen desteğe ek kaynak sağlamak amacıyla finansman bonolarında stopaj oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi. Kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi oranı da binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı.

27 Mayıs

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, firmaların e-ticaret sitelerine üyeliklerini, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara katılımını, sanal fuar düzenlenmesini destek kapsamına aldıklarını bildirdi.

28 Mayıs

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Normalleşme sürecinde yüksek hızlı trenler bugünden itibaren Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya, Konya-İstanbul hatlarında günde toplam 16 sefer yapacak." dedi.

- Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleriyle diğer acil durumlarda fahiş fiyat ve stokçuluğun denetlenmesi amacıyla oluşturulan "Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu"nun görev ve yetkileriyle çalışma esasları düzenlendi.

29 Mayıs 

- Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. Bu dönemde GSYH, cari fiyatlarla yüzde 16,2 artarak 1 trilyon 71 milyar 98 milyon lira olarak gerçekleşti.

1 Haziran

- Kovid-19 tedbirleri kapsamında mart ayı itibarıyla durdurulan hava yolu ulaşımında iç hat seferleri yeniden başladı.

- Normalleşme süreciyle birlikte yat turizminde durdurulan seferler ile restoran ve kafeler gibi yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren ticari işletmeler de yeniden hizmet vermeye başladı.

- Kovid-19 tedbirleri kapsamında kapatılan milli parklar ve tabiat parkları yeniden açıldı.

3 Haziran 

- TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 1,36, Yİ-ÜFE yüzde 1,54 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,39, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,53 oldu.

- Cumhurbaşkanı Kararıyla serbest (döviz) fonlarının portföy işletmeciliği kazançları üzerinden yapılacak tevkifat oranı yüzde 15 olarak yeniden belirlendi. 

4 Haziran

-  Ticaret Bakanlığınca, Kovid-19 sürecinde kapatılan başta Habur ve Gürbulak olmak üzere, İran ve Irak'a yönelik gümrük kapıları uluslararası yük taşımacılığına yeniden açıldı. Bu süreçte ticaretin aksamaması için devreye alınan 'temassız ticaret' uygulamasına da son verildi. 

- Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece'nin son montajı yapıldı. Uydunun gelecek yıl uzaya fırlatılması planlanıyor.

9 Haziran

- Cumhurbaşkanı Kararıyla, hizmet sektörünün Ticaret Bakanlığınca uygun görülen sanal ticaret heyeti faaliyetleri, sanal fuarlara katılım ve iş birliği kuruluşlarının yapacağı sanal fuar organizasyonlarına destek verilmesi sağlandı.

- Cumhurbaşkanı Kararıyla, ihtisas serbest bölgelerinde faaliyet gösteren kullanıcı ve bölge işleticilerine gider desteği verilecek.

- Cumhurbaşkanı Kararıyla, açık hava ağaçlarının gümrük vergisi oranı yüzde 19,5'e, tabii mantarların gümrük vergisi oranı da yüzde 15'e çıkarıldı.

- Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın araştırmasına göre, bu yıl 1 milyar 975 milyon dolarlık marka değeriyle Türk Hava Yolları "Türkiye'nin en değerli markası" oldu. Araştırmada ikinci sırayı, marka değeri 1 milyar 616 milyon dolar olan Ziraat Bankası, üçüncü sırayı 1 milyar 538 milyon dolarla Garanti Bankası aldı.

10 Haziran

- Türkiye'de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalışla yüzde 13,2 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi olarak kaydedildi. Genç işsizlik oranı martta 0,6 puan azalışla yüzde 24,6'ya geriledi.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, "Elektronik belge uygulamasıyla şirket yetkilileri ihtiyaç duydukları ticaret sicili belgelerine ilişkin başvurularını elektronik ortamda yapabilecek ve harç bedellerini ödeyebilecek." dedi.

11 Haziran  

- Kovid-19 nedeniyle durdurulan tarifeli yurt dışı uçuşlar yeniden başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ilk gün Hollanda, Almanya ve İngiltere'ye uçuş yapıldığını belirtti. 

12 Haziran  

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu" çatısı altındaki bilim insanları tarafından Kovid-19'a karşı geliştirilen ilk yerli sentez ilaç olan "Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi"nin ruhsatlandırma aşamasına geldiğini bildirdi.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, salgın nedeniyle kara yoluyla yurt içi yolcu taşımacılığında uygulanan tavan ücret tarifesinde yüzde 25 ile 30 arasında indirime gidildi. Bakanlığın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre, seyahat edilecek yol mesafesine göre, 70 lira ile 375 lira arasında tavan ücret uygulanacak.

- Sanayi üretim endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,4 azaldı.

15 Haziran  

- Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde mayısta 50 bin 936 konut satışı gerçekleştirildi. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 19,1 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 44,6 azaldı.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçe gelirleri mayısta 68,1 milyar lira, giderleri 85,4 milyar lira olarak hesaplandı. Bütçe mayısta 17,3 milyar lira, ocak-mayıs döneminde ise 90,1 milyar lira açık verdi. 

17 Nisan

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayide antikor testlerine 13 ilde başlanacağını belirterek, "İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de antikor testleri yapılacak" dedi. 

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kontrollü normalleşme süreciyle başlatılan uçuşlarla iç hatlarda 940 bin 648 yolcu, dış hatlarda ise 69 bin 489 yolcuya hizmet verildiğini belirterek, "Havalimanlarına 1-15 Haziran'da iniş-kalkış yapan uçak sayısı, iç hatlarda 10 bin 777, dış hatlarda ise 2 bin 904 olmak üzere toplamda 13 bin 681 oldu." ifadesini kullandı.

22 Haziran  

- Tüketici güven endeksi haziranda aylık bazda yüzde 5,2 artarak 62,6 oldu.

23 Haziran  

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, otobüslerde yolculara sıcak ikram yapılmaması, ikram edilen yiyecek ve içeceklerin "ambalajlı" olması şartını getirdi. 

24 Haziran 

- Ticaret Bakanlığı tarafından, ilk defa e-ticaret verileri açıklandı. Buna göre, 2019 yılı itibarıyla ülkede e-ticaret hacmi 136 milyar lira olurken, bunun yüzde 85'i yurt içi harcamalardan gerçekleşti. e-Ticarette ilk sıraları hava yolu 15,3 milyar lira, giyim-ayakkabı 13,8 milyar lira, beyaz eşya ve ev aletleri 13,3 milyar lirayla aldı. Toplam e-ticarette siparişlerin ortalama sepet tutarı 99,5 lirayı bulurken, bu rakam kartlı ödemelerde 183 lira, kapıda ödemede 50 lira oldu.

Bu senenin ilk 5 ayında, özellikle de salgın sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

- Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, haziranda aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 8,5, perakende ticarette yüzde 9,3, inşaat sektöründe 33,1 artış gösterdi.

26 Haziran

- Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Elektronik haberleşme hizmeti sunan kuruluşlar ile finansal kuruluşların müşterileri ile yaptıkları işlemlerde sözleşmeler, elektronik ortamda düzenlenebilecek. Karşılıksız çekten hüküm giyen kişi, tahliye tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının 10'da 1'ini alacaklıya ödeyecek.

Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün, tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere yönelik cezaya ilişkin uygulama, 1 Temmuz 2020'de yürürlüğe girecek şekilde düzenlendi.

28 Haziran 

- İthalatta 400'ün üzerinde eşya için değişen oranlarda yüzde 10'a kadar ilave gümrük vergisi uygulanacak. Bu kapsamda tekstil, döküm ve kaynak makineleri, takım tezgahları, presler, tarım ve hasat makineleri, pompalar, gemi vinçleri, römorklar olacak. 

29 Haziran 

-  Ekonomik güven endeksi, yeni normalleşme dönemine geçilen haziranda aylık bazda yüzde 19,1 artarak 73,5 değerine yükseldi.

30 Haziran 

- Maske üretiminde girdi olarak kullanılan "melt blown" kumaşlara uygulanan ilave gümrük vergisi ekime kadar yüzde 20'den 0'a düşürüldü.

- Cumhurbaşkanı Kararıyla, Türkiye'de üretimi bulunmayan 125 özel tanımlı ürünün gümrük vergilerinin düşürülmesi kararlaştırıldı.

- TÜİK'e göre, Türkiye'nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,9 azalarak 9 milyar 967 milyon dolar, ithalatı yüzde 27,8 azalarak 13 milyar 387 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı yüzde 102,7 artışla 3 milyar 420 milyon dolara yükseldi. Söz konusu yıllık düşüşte, bu yılın mayıs ayındaki resmi tatiller, sokağa çıkma yasakları ve hafta sonu tatilleri göz önünde bulundurulduğunda iş gününün 16 güne gerilemesi etkili oldu.

NORMALLEŞME 

Türkiye ekonomisi, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler ve yeni normalleşme dönemiyle birlikte yılın üçüncü çeyreği itibarıyla toparlanma patikasına girdi. 

Kovid-19 nedeniyle tüm dünyada ticaretin yavaşlaması ile ivme kaybeden Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yeniden toparlanma dönemine girdi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, Kovid-19 etkilerinin görüldüğü ikinci çeyrekte yüzde 9,9 daralırken, üçüncü çeyrekte gelen veriler yılın tamamına yönelik beklentileri yükseltti.

Sanayi Üretim Endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 17,6 yükselirken, Türkiye bu artış oranıyla Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Endeks, temmuzda da aylık bazda yüzde 8,4 yükselerek yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki seviyesinin üzerine çıktı.

Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için hayata geçirilen önlem ve teşvikler ile kamu bankalarının düşük oranlı kredileri başta olmak üzere sektörel kampanyalar ve normalleşme adımları, haziranda konut satışında rekorların görülmesini sağladı. Haziranda bir önceki aya göre yüzde 449 yükselişle 101 bin 504 ipotekli konut satışı gerçekleşti. Konut satışlarında temmuzda da yıllık bazda yüzde 124,3 artış görülürken, tüm zamanların satış rekoru kırıldı.

Temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verileri de hazirana göre yüzde 11,8 artarak 82,2 değerine, eylülde aylık bazda yüzde 3,1 artarak 88,5 değerine yükseldi.

İhracatta güçlü çıkış göstergesi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda açıkladığı haziran ayı ihracatının, mayıs ayına göre yüzde 35, 2019'un aynı ayına göre yüzde 15,8 artış kaydettiğini belirterek, bu rakamları, Türkiye'nin sağlık alanında olduğu gibi ekonomi alanında da diğer ülkelere göre ayrışarak güçlü bir çıkış sinyali olarak değerlendirdi. 

Temmuzda da ihracat bir önceki aya göre yüzde 11,5 artış kaydetti.

Birçok sektöre vergi indirimi desteği

Cumhurbaşkanı Kararı ile restoran hizmetlerinden yolcu taşımacılığına, konser, fuar ve lunapark giriş ücretlerinden düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetlerine, berberlik ve kuaförlük hizmetlerinden bakım ve onarım hizmetlerine kadar pek çok sektörde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü.

 Turizm ile doğrudan ve dolaylı ilgili olan konaklama hizmeti, yeme-içme sektöründe verilen hizmetler ile sinema, tiyatro, opera, operet, bale ve müze giriş ücreti gibi kültürel faaliyetlerin yüzde 8 olan KDV oranları da yıl sonuna kadar geçici olarak yüzde 1'e indirildi.

Esnaf, tüccar, serbest meslek erbabı ve şirketlerin iş yerleri için yapılan kira ödemeleri üzerinden yine yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere yüzde 20 yerine yüzde 10 gelir vergisi kesintisi yapılması kararlaştırıldı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca, 2021-2023 dönemini kapsayan "Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklandı.

2020 yılının üçüncü çeyreğinde ekonomide öne çıkan bazı olaylar: 

2 Temmuz

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.  Pekcan, haziran ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 artışla 13 milyar 469 milyon dolara çıktığını bildirdi.

3 Temmuz

- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 1,13, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,69 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 12,62, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,17 oldu.

4 Temmuz

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkileriyle mücadele edilmesine yönelik Halkbank tarafından sunulan "Esnaf Destek Paketi" çerçevesinde sağlanan işletme kredisinden 700 bin esnafın yararlandığını belirterek, kullandırılan kredi tutarının 17,2 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

10 Temmuz

- Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre 0,2 puan azalışla yüzde 12,8 oldu.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programı kapsamında kadın kooperatiflerine kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 75'e, diğer bölgelerde yüzde 50'ye kadar olmak üzere 150 bin liraya kadar hibe desteği vereceklerini bildirdi.  

13 Temmuz

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, sanayi üretim endeksi mayısta aylık bazda yüzde 17,4 artarken, yıllık bazda yüzde 19,9 azaldı. 

14 Temmuz 

- Bazı demir çelik ürünlerinde uygulanan ve geçici olarak artırılan gümrük vergilerinde süre uzatımına gidildi. Vergisi artışına dair uygulama, 30 Eylül 2020'ye kadar uzatıldı. 

- Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları haziranda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 oldu

16 Temmuz

- Türkiye'nin, merkezi yönetim bütçesi gelirleri haziran ayında 66,3 milyar lira, giderleri 85,6 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

20 Temmuz

- Milli telsiz EHKET'in TSK'ya ilk teslimatı yapıldı. 

22 Temmuz

- e-Tarım Portalı kullanıma açıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, e-Tarım Portalı'nın çiftçi, vatandaş ve firmalara yönelik tüm işlemleri tek çatı altında toplayan on-line bir sistem olduğunu belirtti.

23 Temmuz

- Kovid-19 salgınından zarar gören esnaf ve sanatkarın Halkbank'tan aldığı ve ödenmeyen düşük faizli kredi borçları 3 ay ertelendi.

27 Temmuz

- Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca, fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 60 firmaya 3,1 milyon lira idari para cezası uygulanmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

30 Temmuz

- Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Endeks bu ay hazirana göre yüzde 11,8 artarak 82,2 değerine ulaştı. 

31 Temmuz

- Kovid-19'un ekonomiye etkilerinin azaltılması için pek çok faaliyet ve hizmette uygulanan vergilerde indirime gidildi. 

4 Ağustos

- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 0,58, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,02 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,76, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 8,33 oldu.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakanlığın temmuz ayı geçici dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Pekcan, temmuzda ihracatın bir önceki aya göre yüzde 11,5 artışla 15 milyar 12 milyon dolar olduğunu, geçen ay hem 2020'nin en yüksek ihracat değerine hem de toplamda yüzde 84,5, altın hariç ise yüzde 93,9 ile yılın en yüksek ihracatın ithalatı karşılama oranına ulaşıldığını bildirdi. İthalatın ise temmuzda yıllık yüzde 7,66 düşüşle 17 milyar 756 milyon dolar olduğunu belirtti.

-Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "Türkiye'nin mobil abone sayısı yılın ilk çeyreğinde 81,8 milyona, fiber altyapı uzunluğu da 400 bin kilometreye ulaştı. Mobil kullanım süresinde Avrupa'nın lideriyiz." dedi.

5 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı"na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karaismailoğlu, söz konusu genelgeye ilişkin, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmelerin, toplumun ulaşım anlayışında ve tarzında yeni eğilim ve beklentilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirterek, "Tüm ulaşım modlarında verimli, güvenli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma değer sağlayan ve sürdürülebilir akıllı ulaşım sistemlerinin geçiş sürecini hızlandıracağız." ifadelerini kullandı.

- Cumhurbaşkanı Kararı ile 115 işlenmiş tarım ürünü için yüzde 4,3 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi. 

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank ile Danimarka’nın resmi ihracat destek kuruluşu EKF Danmarks Eksportkredit (EKF) arasında reasürans iş birliği anlaşması imzalandığını bildirdi. Pekcan, "Söz konusu anlaşma ile Türk ve Danimarkalı firmaların üçüncü ülkelerde gerçekleştirecekleri projeler kapsamında kendi ülkelerinden yapacakları mal ve hizmet ihracatına Türk Eximbank ve EKF tarafından birlikte finansman desteği sağlanacak." değerlendirmesinde bulundu. 

- Reklam Kurulu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddiasıyla tanıtılan "No Attack" isimli ürüne yönelik sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan 6 ünlü isme ve reklam veren firmaya 104 bin 781'er lira para cezası kesti.

10 Ağustos

- Türkiye'de işsizlik oranı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan artışla yüzde 12,9 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi olarak kaydedildi. Genç işsizlik oranı mayısta 1,6 puan artışla yüzde 24,9'a yükseldi.

13 Ağustos

- Türkiye ve Libya arasında Türk firmaların Libya'da yürüttüğü projelerde yaşanan sıkıntıların çözümü ve yarım kalan müteahhitlik projelerinin devamını sağlamak amacıyla mutabakat zaptı imzalandı.

14 Ağustos

- Sanayi üretim endeksi, Kovid-19 salgın sürecinde normalleşme döneminin başladığı haziranda aylık bazda yüzde 17,6, yıllık bazda yüzde 0,1 yükseldi.

17 Ağustos

- Türkiye'de konut satışları, kamu bankalarının destekleri ve kampanyaların etkisiyle temmuzda yıllık bazda yüzde 124,3 artarak 229 bin 357'ye ulaştı. Bu tüm zamanların en yüksek satış rakamı oldu.

- Türkiye'nin, merkezi yönetim bütçesi gelirleri temmuz ayında 86,5 milyar lira, giderleri 116,2 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

20 Ağustos

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin e-ticaret hacminin yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 91 milyar 700 milyon lira olduğunu bildirdi.

21 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz'de 320 milyar metreküple ülke tarihinin en büyük doğal gaz rezervinin bulunmasına yönelik müjdesi ile ilgili, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Buradaki bu potansiyelle birlikte cari açığı değil, cari fazlayı konuşacağımız, döviz fazlasını konuşacağımız yeni dönemin de başladığını, yeni bir sürece girdiğimizi görmüş oldum" ifadelerini kullandı.

27 Ağustos 

- Giresun'da sel felaketini yaşayan üreticilerin Orman ve Köy İlişkileri Daire Başkanlığı (ORKÖY) Projesi kapsamındaki kredi borçları 1 yıl süreyle ertelendi.

30 Ağustos

- Cumhurbaşkanı kararıyla, cari açığa olumsuz etki eden otomobil ithalatının azaltılması, yerli üreticinin desteklenmesi için lüks ithal otomobillerde ÖTV oranı artırılırken, eğitim ve öğretim hizmetindeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1’e indirilerek bu farkın velilere olumlu yansıması amaçlandı.

31 Ağustos 

- Türkiye ekonomisi yeni tip korona virüs salgını ve kısıtlama tedbirlerinin etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 küçüldü.

2 Eylül

- Ticaret Bakanlığının ağustos ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bültenine göre, GTS kapsamında ihracat, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon dolar, ithalat yüzde 20,64 artarak 18 milyar 776 milyon dolar oldu. 

3 Eylül

- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık bazda yüzde 0,86, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,35 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,77, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 11,53 oldu. 

6 Eylül

- Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda ilk tren raylara indi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda ilk trenin raylara indirildiğini ve setlerin bu ay birleştirilerek performans testlerine başlanacağını bildirdi. 

10 Eylül

- Türkiye'de işsizlik oranı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre 0,4 puan artarak yüzde 13,4'e yükseldi. 

14 Eylül

- Sanayi üretim endeksi, Kovid-19 salgın sürecinde normalleşme sonrası yakaladığı ivmeyi sürdürdü. Endeks, temmuzda aylık bazda yüzde 8,4 yükselerek yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki 112,6 seviyesi üzerine çıktı.

24 Eylül

- Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oluşan arz fazlasına bağlı düşük fiyatlı ithalat baskısı riskine karşı muhtelif sektörleri daha etkin şekilde korumak amacıyla bazı sanayi ürünlerinde gümrük vergilerinin 30 Eylül'e kadar kanuni vergi had ve nispetleri dikkate alınarak yükseltilmesi kararlaştırılmıştı. Salgının süreci ve gelişimi göz önünde bulundurularak, söz konusu sanayi ürünlerinin yanı sıra  tekstil, deri, konfeksiyon ürünleri için ilave gümrük vergilerinin süresi, yüksek oranlar korunarak, 31 Aralık'a kadar uzatıldı. 

29 Eylül

- Ekonomik güven endeksi, eylülde aylık bazda yüzde 3,1 artarak 88,5 değerine yükseldi.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca, 2021-2023 dönemini kapsayan "Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı açıklandı. Programda, büyüme hedefleri bu yıl için yüzde 0,3 olarak öngörülürken, 2021'de yüzde 5,8, 2022 ve 2023 yılları için yüzde 5 olarak belirlendi. YEP'te enflasyon hedefleri ise bu yıl için yüzde 10,5, gelecek yıl için yüzde 8, 2022 yılı için yüzde 6, 2023 yılı için yüzde 4,9 olarak yer aldı. Bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 4,9, 2021'de yüzde 4,3, 2022'de yüzde 3,9 ve 2023 için yüzde 3,5 olarak hedeflendiği programda, işsizlik oranı hedefleri de bu yıl sonu için yüzde 13,8 olarak belirlendi. Bu hedef gelecek yıl için yüzde 12,9, 2022 yılı için yüzde 11,8 ve 2023 yılı için ise yüzde 10,9 şeklinde sıralandı.

EKONOMİ YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİK

Türkiye'de bu yılın son çeyreğinde ekonomi yönetiminde değişiklik oldu. Görevden affını isteyen ve talebi kabul edilen Berat Albayrak'tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan getirildi. 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilen Elvan, reform adımlarına ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile bir araya geldi. Bakan Elvan, görüşmeye ilişkin, "İş dünyası ve STK’ler ile yapacağımız toplantılar öncesi bir değerlendirme yaptık. Önümüzdeki günlerde iş dünyasının görüşlerini de alıp, adımlarımızı hızla atacağız." ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetimi, söz konusu toplantılar kapsamında TÜSİAD, TOBB ve MÜSİAD gibi iş dünyasının temsilcileriyle görüşerek, talepleri aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Kasım ayı itibarıyla Kovid-19 salgını kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla atılan adımların büyüklüğü 562 milyar liraya ulaşmıştır." dedi.

2020 yılının son çeyreğinde ekonomide öne çıkan olaylar şöyle: 

2 Ekim

- Eylül ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8, ağustosa göre yüzde 28,5 artışla 16 milyar 13 milyon dolar oldu. En yüksek eylül ayı ihracat rakamı yakalandı.

3 Ekim

- 9,3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun gövde uzunluğuna sahip barajı olan Reyhanlı Barajı törenle açıldı.

5 Ekim

- Enflasyon eylülde yüzde 0,97 artarken, yıllık bazda yüzde 11,75 oldu.

8 Ekim

- 2021-2023 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Plan yayımlandı. Plana göre, 2021'de merkezi yönetim bütçesinin 244 milyar 993 milyon lira açık vermesi bekleniyor. Bütçe giderlerinin 1 trilyon 346 milyar 139 milyon lira, bütçe gelirlerinin ise net 1 trilyon 101 milyar 146 milyon lira olması öngörülüyor. Vergi gelirlerinin 2021'de net 922 milyar 744 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.

12 Ekim

- Türkiye'de işsizlik oranı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 0,5 puan azalışla yüzde 13,4 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 369 bin kişi azalarak 4 milyon 227 bin kişi olarak kaydedildi.

13 Ekim

- Sanayi üretim endeksi, Kovid-19 salgın sürecinde normalleşme sonrası artışını sürdürerek, ağustosta aylık bazda yüzde 3,4, yıllık bazda yüzde 10,4 yükseldi.

- Taşınmaz ticareti düzenlemesiyle yetki belgesi almadan emlakçılık yapılmayacağı kararlaştırıldı.

15 Ekim

- Bütçe gelirleri eylülde 78,9 milyar lira, giderleri 108,6 milyar lira olarak hesaplandı. Bütçe eylülde 29,7 milyar lira, ocak-eylül döneminde de 140,6 milyar lira açık verdi.

2 Kasım

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekim ayı ihracatının yüzde 5,6 artışla 17 milyar 333 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu rakam, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek aylık ihracat rakamı." dedi.

3 Kasım

- TÜFE ekimde yüzde 2,13, Yİ-ÜFE yüzde 3,55 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,89, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 18,20 olarak gerçekleşti. 

4 Kasım

- Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarından Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok'a, yasal sürede temsilci bildirmedikleri için 10'ar milyon lira ceza kesildi.

5 Kasım

- Mercimekteki yüzde 19,3 gümrük vergisi 1 Ocak 2021'e kadar yüzde 9'a düşürüldü, yağlık ayçiçeği tohumunda ise gümrük vergisi ve toplu konut fonu 1 Temmuz 2021'e kadar sıfırlandı.

- Garanti belgeleri ve servis fişlerinde "elektronik" döneme geçildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mevcut durumda kağıt üzerinde yazılı olarak tüketicilere verilmesi zorunlu olan garanti belgelerinin ve servis fişlerinin artık elektronik ortamda da sunulmasına olanak sağlandığını bildirdi. 

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülleri'ne layık görülenleri açıkladı. ODTÜ endekste birinci sırada yer aldı, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ile İTÜ de ikinciliği paylaştı. 

7 Kasım

- Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TCMB Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. Naci Ağbal'dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine İbrahim Şenel getirildi.

9 Kasım

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) tespitinde kullanılan PCR testlerinden daha kaliteli sonuç alınması amacıyla TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsünce (UME) RNA tabanlı referans malzemeler üretildiğini belirtti.

- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden af talebinin kabul edildiğini bildirdi.

10 Kasım

- Görevden affını isteyen ve talebi kabul edilen Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Cumhurbaşkanı Kararı ile Lütfi Elvan atandı.

- Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puanlık azalışla yüzde 13,2'ye geriledi. İstihdam edilenlerin sayısı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 975 bin düşüşle 27 milyon 554 bin kişi, istihdam oranı da 2,4 puan azalışla yüzde 43,9 oldu.

- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kapılarının Türk kanatlı sektörüne açıldığını ve 6 Kasım itibarıyla ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatının başladığını bildirdi.

- Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, gelecek dönemin, Kovid-19 salgınının etkilerinin azaldığı ve yeni fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemi olacağını belirterek, "Bu çerçevede, makroekonomik istikrarı güçlendirirken, mikro reformları içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız." ifadesini kullandı.

11 Kasım

- Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca resen yapılan incelemeler kapsamında bugüne kadar 1861 dosyanın karara bağlandığını, fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 208 firmaya, toplam 6 milyon 870 bin lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde geçen yıl hayata geçirilen "Geleceğe Nefes" kampanyası, bu yıl da 81 il ve 922 ilçede aynı anda başladı.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu AA Editör Masası'na konuk oldu. Karaismailoğlu, Azerbaycan'daki yeni gelişmeler sonrası Nahçıvan tarafına bir demir yolu planladıklarını belirterek, etüt plan çalışmalarının bitmek üzere olduğunu bildirdi. Karaismailoğlu, Türksat 5B uydu imalatlarının devam ettiğini, 5A uydusunun da aralık ayı ortasında fırlatılacağını kaydetti.

13 Kasım

- Sanayi üretim endeksi, Kovid-19 salgın sürecinde normalleşme sonrası artışını sürdürerek, eylülde aylık bazda yüzde 1,7, yıllık bazda yüzde 8,1 yükseldi.

- Rekabet Kurulu, Google hakkında yürütülen soruşturma sonucunda, 196 milyon 708 bin 54,78 lira idari para cezası verilmesine hükmetti.

15 Kasım

- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, EBK-M44 El Bombası Kutusu'nun yüzde 100 yerli ve milli olarak Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) tarafından üretildiğini ve TSK'nin envanterine girmeye hazır hale geldiğini duyurdu.

17 Kasım

- Borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme kapsamında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılacak. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 30 Haziran 2021'e kadar Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bu varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecek. Bu varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe  Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Bakan Lütfi Elvan, "Hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından yatırım ortamının iyileştirilmesi, kamu gider ve gelirlerinin kalitesinin yükseltilmesi konusunda yapısal reformları hayata geçireceğiz." dedi. 

21 Kasım

- Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), Avustralya'nın en tanınmış belgelendirme kuruluşlarından Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia'yı (SICHMA) akredite etti. SICHMA, HAK tarafından akredite edilen yurt dışında yerleşik ilk belgelendirme kuruluşu olarak kayıtlara geçti.

23 Kasım

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "2020'de ihracatçıya 1,9 milyar lira, hizmetler sektörü ihracatına 588,3 milyon lira, toplamda 2,48 milyar lira destek ödemesi yapıldı. Yılın on ayında 1 milyon 515 bin parti ithal ürünü etkileyecek şekilde denetim yaparak 4 bin 645 parti güvensiz ürünün ithalatına izin vermedik." dedi.

- Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül bir araya geldi. Bakan Elvan görüşmeye ilişkin, "İş dünyası ve STK’ler ile yapacağımız toplantılar öncesi bir değerlendirme yaptık. Önümüzdeki günlerde iş dünyasının görüşlerini de alıp, adımlarımızı hızla atacağız." ifadelerini kullandı.

25 Kasım

- Cumhurbaşkanı Kararı ile, Batman, Bayburt, Bursa, Elazığ, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Muş ve Niğde'deki 25 ova "büyük ova koruma alanı" kapsamına alındı.

- Hazine ve Maliye Bakanlığının dolar cinsinden 2031 vadeli tahvilinde ihraç miktarı 2,25 milyar dolar oldu.  Tahvile 200'e yakın yatırımcı, ihraç tutarının 2 katından fazla talep gösterdi.

27 Kasım

- Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) yönetimi ile bir araya geldi. Toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal da katıldı.

28 Kasım

- Ekonomi yönetimi, TOBB heyetiyle bir araya geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın katılımıyla, TOBB yönetimi ve 60 TOBB Sektör Meclisi ile toplantı yapıldı. 

30 Kasım

- Türkiye ekonomisi, yeni tip korona virüs salgınının etkilerine rağmen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdü.

2 Aralık

- İhracat kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar, ithalat yüzde 16,07 artarak 21 milyar 158 milyon dolar oldu. 

- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  balon balığı avcılığını destekleme kapsamına aldıklarını bildirdi.

3 Aralık

- Enflasyon kasımda yüzde 2,3 artarken, yıllık bazda yüzde 14,03 oldu. 

4 Aralık

- Türkiye'den Çin'e gidecek ilk ihracat treni, İstanbul'dan uğurlandı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ile Adalet Bakanı Gül, MÜSİAD yönetimiyle bir araya geldi.

7 Aralık 

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kasım ayı itibarıyla Kovid-19 salgını kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla atılan adımların büyüklüğünün 562 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

8 Aralık 

- Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'yi yatırımlarda cazibe merkezi yapmak adına ekonomi ve hukuk alanında yeni bir seferberlik başlattıklarını söyledi.

- Türkiye-Macaristan 7'nci Karma Ekonomik Komisyon Protokolü imzalandı.

10 Aralık

-  Türkiye'de işsizlik oranı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre 1,1 puan azalarak yüzde 12,7 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 550 bin kişi azalarak 4 milyon 16 bin kişiye geriledi.  

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/2020de-ekonomiye-pandemi-ve-degisiklikler-damga-vurdu/1537062