FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Her geçen gün “yeni normalin” gerçekliklerine uyum sağlıyoruz. Henüz yerine oturmayan iş dünyasında, sağlık ve güvenlik konusundaki endişeler diğer risklerle bir araya geliyor. Şirketler çalışanların sağlığından, iş yeri hizmetlerinden ve işin devamlılığından endişe duyuyor. Şirketlerin faaliyet göstermeye devam edebilme ihtiyacı 2020 yılının getirdiği değişmezlerden biri oldu.
İyi haber ise, yeni çalışma pratiklerinin şirketlerin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak ve çalışanları korumak için dönüşüm geçirmiş olması. The Guardian, iş dünyasının liderlerinin, bu yeni düzenin herkes için verimli olmasını sağlaması için 10 strateji ve önlemi derledi.
1. Şirketler çalışanların zihinsel sağlığını desteklemenin önemini fark etmeli
Şirketler uzun süredir finansal direncin anlamını biliyor. Ancak bu yıl birçok kişi, “duygusal direncin” de önemini anladı.
Bu yalnızca şirketlerin, çalışanlarının zihinsel sağlığını destekleyici önlemleri almasıyla başarılabilir. Şirketler, korona virüsün, depresyon ve endişe gibi zihinsel sağlık sorunlarını arttırdığını bilmeli ve buna yönelik, iletişim, iş ve hayat dengesi ve destek hizmetlerine erişimi teşvik etmek gibi önlemler almalı.
2. İki katmanlı iş gücünün oluşmasına karşı önlem alınmalı
Bazı çalışanlar, ofise düzenli olarak gitmekten mutluluk duyabilirken, diğerleri mümkün olduğunca evden çalışmayı tercih edebilir. Ancak etkin olmayan, kırgınlığın hakim olduğu ve ekip çalışmasının zedelendiği iki katmanlı bir iş gücünün oluşmasına karşı önlem alınmalı. Bunun yerine, şirketler çalışanlarını entegrasyona teşvik ederek, çalıştıkları yerden bağımsız olarak, herkese adil davranmalı.
3. Şirket içi güvenlik önlemleri ciddiye alınmalı
Önde gelen dijital iş akışı şirketi ServiceNow’un yayınladığı küresel ankete göre, 9,000 katılımcının %60’ı şirketlerinin iş yerindeki güvenliği değil, işin devamlılığına önem vereceğinden endişelendiğini bildirdi. Yöneticiler, önemli güvenlik protokollerini öncelemeye önem vermeli.
4. Evden çalışma kariyer gelişimi fırsatlarına engel olmamalı
Evden çalışanlar, bu sistemin kariyerlerini ve profesyonel gelişimlerini kısıtlayacağı konusunda endişe duyuyor.
ServiceNow’un anketinde yer alan beş sektörde, çalışanların %31’i gelişim fırsatlarının pandemi sürecinde azaldığını söyledi. Şirketler çalışanlarının gelişimleri için fırsatlar sunmaya öncelik vermeli.
5. Şirketler bugüne kadar olduğundan daha hızlı dijitalleşmeli
ServiceNow’un anketine katılan yöneticilerin ve çalışanların %53’ü yeni çalışma modellerine geçişin, uzaktan çalışmaya geçişin ilk aşamada olduğundan daha zor olacağına inanıyor. Bu endişe, ankete katılan şirketlerin birçoğunun dijital dönüşümünü tamamlamış olmamasından kaynaklanıyor.
6. Tükenmişliğe dikkat!
Ne yazık ki, evden çalışma uygulaması insanların iş dışında zaman bulması konusunda sorunlar ortaya çıkarabilir. Şirket yöneticilerinin iş dışında zamanın gerekli olduğunu vurgulaması ve çalışanları iş dışında zaman geçirmeye teşvik etmesi gerekiyor. Çalışanlarda tükenmişlik, verimliliğin azalmasına neden olabilir.
7. Çalışanların mesai saatlerine saygı gösterilmeli
Bazı çalışanlar için evden çalışma, sürekli çalışma anlamına geliyor. Çalıştıklarını göstermek için gereğinden fazla çaba göstermeleri gerektiğini düşünebilirler ya da fiziki bir ofisten çıkmayacakları için işe ne zaman son vereceklerini kestiremeyebilirler.
Yöneticiler mesai saatleri dahilinde yapılan işleri desteklemeli ve bu davranışı kendileri de makul saatlerde çalışarak göstermeliler.
8. Şirketler çalışanların çalışma tercihlerine saygı göstermeli
Çalışanların, hükümetin tavsiyelerinin aksine, ofise dönmek için baskı altında kalmaması gerekiyor. Aynı zamanda ofiste çalışmayla ilgili esnek olmayı gerektiren başka nedenler de var. Herkesin tercihlerini destekleyerek, iş dünyasının liderleri, kalıcı çalışan sadakatini sağlamak için gerekli olan davranış biçimini sergileyebilir.
9. Hükümetlerin zorunlu kıldığı önlemlerden daha fazla güvenlik önlemi almak oldukça iyi bir hamle
İş yerlerinde, çalışanlara yapılan anketler, sağlık ve güvenlik testleri ve otomasyon sistemleriyle takip edilen filyasyon şirketlerin korona virüsün yayılımına karşı alabileceği ek önlemlerden olabilir.
10. Şirketler gerekli dijital araçları sağlamalı
Korona virüs, şirketler için dijital dönüşümün gerekliliğini hızlandırdı. Bu durum, şirketlerin evden çalışma sistemine geçiş sürecinde yaşadığı zorluklarla ortaya çıktı. Halihazırda dijital iş akışları olan şirketlerin çalışanları oldukça kolay bir geçiş süreci yaşadı.
Şirketler, çalışanlarına doğru dijital deneyimi sunarak çalışanların sürece dahil olmasını sağlayabilir, verimliliği arttırabilir ve işin devamlılığını sağlayabilir.
Bankalar finansal suçlarla mücadelede yapay zeka kullanıyor
2030 yılına kadar hiç olmayan 1,8 milyon iş ortaya çıkacak