FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Mart ayından bu yana milyonlarca çalışan, uzun süredir evden çalışanların bildiği bir gerçeği doğruladı: Ofis dışında olmak kişilerin verimliliğini arttırabilir.
ServiceNow’un yöneticilerinden Glenn Hanton, şirketinin Mart ayında evden çalışma uygulamasına geçmesiyle birlikte “ilk fark ettiğimiz şey teknik destek ekibimizin verimliliğinin artmış olmasıydı” dedi.
Hanton’a göre teknik ekip daha fazla soruna müdahale etti ve sorunların çözümü hızlandı. Bunun sonucunda, “geçtiğimiz yıllardaki anketlere kıyasla müşteri memnuniyeti puanlarımız rekor kırdı” dedi.
Bu, farkındalık geleneksel işyerlerinin sonunu getirebilir. Hanton, “benim görüşüm her zaman ofiste ne kadar zaman geçirdiğinizin değil, sağladığınız çıktının ve ekibinize ve şirketinize kattığınız değerin önemli olduğu yönünde” dedi. Açıklamasının devamında, “korona virüs sonrası hayata hazırlanırken, gerek evden çalışma, gerek hibrit çalışma için ofiste geçirilen sürenin uzunluğuna verilen değer ortadan kalkacak” ifadesini kullandı.
Çalışmalar uzaktan çalışan birçok kişinin evden çalışma konusunda olumlu düşüncelerinin olduğunu gösterdi.
Cardiff University Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Alan Felstead, “şirketlerin evden çalışma uygulamasına ani geçişten öğrendiği en önemli şey, bu sistemin şirket ve çalışanları sorunsuz bir şekilde işlediği” dedi.
Özgürlük yaratıcılığı yükseltiyor
Evden çalışmanın verimliliği düşürdüğü yönündeki yanlış algıyla birlikte, evden çalışma aynı zamanda yaratıcılığı ve sorun çözme kabiliyetini azalttığı varsayımına da karşı çıktı. Elbette, ofislerin toplantı oldalarında gerçekleştirilen toplantılar etkili olabilir.
Ancak tam zamanlı olarak evden çalışmaya başlayanların büyük çoğunluğu, kendi iş rutinlerinin sürdürürken farklı bir yaratıcılık modeli buldu. Örneğin, insanlar en iyi fikirlerini yürüyüşe çıktıklarında, hızlı bir duş aldıklarında ya da bir dergiye bakarken bulabilirler. Bunların herbirini evde yapmak çok daha kolay.
Ekibi destekliyor
Artan verimlilik oldukça olumlu olsa da, Hanton aynı zamanda, çalışanların psikolojisinin de korunması gerektiğini düşünüyor. Hanton, “moralleriyle ilgili çalışanlarımıza düzenli olarak anketler gönderiyoruz” dedi. Bu ev arkadaşları olma ihtimali ya da yalnız yaşama ihtimali yüksek olan daha genç yaştaki çalışanlar için özellikle önem kazanıyor. Aynı zamanda çocuklarına ya da diğer aile bireylerine bakanlar da destek ihtiyacı duyuyor.
Gartner’ın İnsan Kaynakları Müdürü Brian Kropp, “birçok kurum her çalışanın yaşadığı zihinsel güçlükleri kabul etti ve kişisel durumlarıyla ilgili bilgi toplayarak, kişiye özel destek programları sundu” dedi.
Bu destek programları, yeni çalışma düzeninin önemli özelliklerinden biri olacak. Bir başka özellik de, boş gün uygulaması olacak.
Hanton bazı çalışanların daha uzun aralara ihtiyaç duyduğunu söyledi ve “çalışanlarımıza bir süre dışarı çıkmalarını, aileleriyle vakit geçirmelerini tavsiye ediyoruz” ifadesini kullandı.
Teknolojik ekip çalışması
Kitlesel olarak evden çalışmaya geçişin öğrettiklerinden bir başkası da, bu uygulamanın günümüzün teknolojisi olmaksızın gerçekleşemeyecek olması. Video konferans yöntemi, evden çalışmayı mümkün kılan teknolojilerden bir tanesi.
Felstead, “hepimiz günlük hayatımızın bir parçası olarak video konferans uygulamalarını kullanmayı öğrendik ve sonuç almak için her zaman yüz yüze görüşmemiz gerekmediğini fark ettik” dedi.
Teknoloji başka alanlarda da fayda sağladı. ServiceNow’un dijital iş akışı çözümlerine, bulut sistemlerinden erişim sağlanabiliyor. Şirketin kendi teknik destek ekipleri, pandeminin başlangıcından bu yana dünyada dokuz farklı bölgede hizmet veriyor. Uzaktan çalışmanın elbette bazı zorlukları var. İşyerindeki beklenmedik toplantılar ve sohbetler, pandemi döneminin rutininin dışında kaldı. Sonuç olarak işverenlerine daha az bağlı hale gelebilir.
Kropp, “şirketler çalışan performansını korumak için olduğu kadar, sosyal bağları güçlendirmek için de stratejiler geliştirmeli” dedi.
İş-hayat dengesi
Her iş gününde daha kişiselleştirilmiş bir rutin oluşturmak daha sağlıklı bir iş-hayat dengesi ortaya çıkarıyor. Hanton ve ekibine göre, bu yaşadığımız krizin olumlu yanlarından bir tanesi. Gün içinde, yolculuk etmiyor olmak da olumlu bir gelişme. Hanton, “‘işi bırakıp çocuğumu okuldan almaya gidebiliyorum’ ya da ‘evden çalıştığım zaman işe ilgimi daha çok verebiliyorum’ gibi yorumlar duydum” dedi.
Açıklamasının devamında, “çalışanlarımızın bir bölümü işe gidip gelmek için her gün iki saatten fazla zaman harcıyordu, şimdi bu zamanın ziyan olmadığını düşünüyorlar” ifadesini kullandı.
Pandemi sonrası psikiyatrik hastalık dalgası mı geliyor?
Finteklerin başarı için ihtiyaç duyduğu 3 faktör
Kovid-19 aşısının ilk uygulaması için tarih değişiyor mu