Paris yakınındaki Ville-Evrard hastanesinde başhekim olan Faysal Mouaffak, "İlk izolasyon sürecinin ardından depresyon ve anksiyete sorunu yaşayan hastalarda artış bekliyorduk. Fakat çok daha ciddi ve ağır vakalarla karşılaştık. Salgın gibi 'psikiyatrik dalgadan' bahsedebiliriz" diyerek sessizce büyüyen tehlikeye dikkat çekiyor.
Sağlık çalışanları ekibi ile en ağır psikiyatri hastalarını ağırlayan Faysal, birinci Kovid-19 dalgasından sonra ağır sorunlar yaşayan birçok hastanın servise getirildiğini açıkladı.
Faysal, salgın ile uzun süre doktor desteğinden mahrum kalan bazı hastaların durumunu şu sözlerle anlatıyor: "Burada kıyafetlerinin eşi olduğunu düşünerek çıkarmayı reddeden, dışkısını bakıcılara atan veya halüsinasyon gören ciddi vakalar bulunuyor. Alınan Kovid-19 tedbirleri nedeniyle bu hastaların buraya getirilmeleri geciktirildi."
Fiziksel acıya karşı insanların daha kolay empati kurabildiğini ifade eden Faysal Mouaffak, psikolojik acılar için "bu daha nadir" diyor.
Kovid-19 salgını ile birlikte psikiyatrik hastalıklar artışta
Bir hastanede görevili psikiyatrist Asma Ben Dhia'yı ise en çok endişelendiren Kovid-19 salgını öncesinde herhangi bir psikiyatri sorunu olmayan insanların bu süreçte akıl sağlıklarının kötüleşmesi.
İlk kez hastaneye gelen birçok hastanın olduğunu vurgulayan doktor, "Daha önce hiç sağlık sorunu olmayan kadın bir hastam, koronavirüs ve karantina ile bağlantılı olarak sinirsel sorunlar yaşadı, genç kadın 3 kez kendini bıçakladı" dedi.
Alınan önemler kapsamında hastanenin kapasitesinin düştüğünü ifade eden yetkililer, yer sorunundan dolayı hastanede gözetim altında olması gereken hastaların dışarıda kalmaya devam ettiklerine dikkat çekiyor.
Korona virüsün psikolojik etkileriyle mücadele ediliyor