Yazdır

Hibrit çalışmayla ilgili bilinen 6 yanlış

Tarih: 03 Aralık 2020 - 16:16

Pandemi tüm dünyada milyarlarca insanı uzaktan ve ofiste çalışmayı bir arada yürütmeye zorladı. Ancak bu düzenlemeyi yapmak gerekli araçlar ve destek olmaksızın oldukça zor olabilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizi başladığından bu yana birçoğumuz evden çalışma ve ofiste geçirilen zamanı birleştiren bir hibrit çalışma modeline geçtik. Ancak bu iki çalışma modelini bir arada yürütmek oldukça zor olabilir ve işverenler ile çalışanların bu süreci kolaylaştırmak için oynayacağı önemli roller var. Öncelikle hızla değişen çalışma modelinde etkin olmak için bazı yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak gerekiyor.

Aşağıda hibrit çalışma modeliyle ilgili, değişmesi gereken bazı yanlış bilgiler yer alıyor.

1. Hibrit çalışma bir kurumun hızını düşürüyor

Şirketler değişim konusunda oldukça hassaslar. Örneğin pandeminin ikinci karantina süreci başladığında, şirketler çalışanlarının yeniden evden çalışma düzenine geçişini kolaylıkla sağlayabildi. Dahası hibrit çalışma düzenlemeleri, ihtiyaç durumuna göre, şirketlerin çalışanlarının ağırlık vereceği çalışma modelini değiştirmesine de imkan veriyor.

Kurumlar aynı zamanda, müşterilerin güvenliğini sağlamak için yeni sağlık ve güvenlik yükümlülüklerine de hızla adapte oldu. Perakende şirketleri dijital kanallara ve mağazadan teslim alma modellerine geçtiler.

Örneğin Aldi süpermarket zinciri, iş modelini karantinada olan müşterilerine uyum sağlamak amacıyla online teslimatı mümkün kılacak şekilde değiştirdi. Yeni hizmet şirketin müşterilerinin devamlılığını sağladı.

2. Hibrit çalışma kurum kültürünü yok ediyor

Elbette paylaşılan bir iş yeri kültürünü sağlamak artık oldukça zor.

Ancak birçok şirket ekip üyeleri arasında profesyonel bağları güçlendirmek için, sanal sosyal etkinlikler ve diğer aktiviteler gibi bazı yöntemler keşfetti. Lider dijital çalışma şirketi ServiceNow, çalışanlarına, ailelerine ve arkadaşlarına sağlık aktiviteleri sundu.

Bunlar arasında spor aktiviteleri, çalışanların haber ve başarılarını paylaşmaları için görüşmeler ve küçük bir ödenek de yer aldı.

ServiceNow’un İnovasyon Müdürü Nerys Mutlow, nerede çalıştıklarından bağımsız olarak, çalışanların inovasyon kültürüne erişebilmesi gerekiyor dedi. Mutlow’a göre, şirketler kişilerin uzaktan çalışma sürecinde nasıl inovatif olabileceğini göstermeli ve paylaşmalı.

3. Hibrit çalışma model zihinsel ve fiziksel sağlığa zarar veriyor

Birçok şirket uzaktan çalışma modeline geçilmesinden bu yana zihinsel sağlığa odaklanan destek stratejileri uyguluyor. 

Starling Bank’ın İnsan Kaynakları Müdürü Susanna Yallop, “pandeminin insanların zihinsel ve fiziksel sağlığını zorladığının farkındayız” dedi. Karantina uygulamalarının başında, banka ‘Asla Evde Yalnız Değilsin’ isimli bir çalışan girişimi başlattı. Bu girişim zihin, beden, beslenme ve kişisel gelişim konularına odaklanarak, online aktiviteler ve workshoplar içerdi.

Bu uygulamada güven verici bir destek ve sağlığa bütüncül bir yaklaşım görüldü. Aynı zamanda The Guardian'ın haberine göre, hibrit çalışmanın giderek artan esnek koşullarıyla bir araya geldiğinde, bu tür uygulamalar zihinsel sağlığın korunması ve gelişimi için oldukça önemli bir rol oynuyor.

4. Hibrit çalışma model çağdışı cinsiyet rollerini güçlendiriyor

Evden çalışma konusunda yapılan birçok çalışmada, bu çalışma yönteminin cinsiyet rollerinde kaydedilen ilerlemeleri geriye aldığı ve kadınları, evden çalışırken çocuk bakma ve ev işleriyle meşgul olmaya mecbur bıraktığı ortaya kondu. Bu çalışmaların ciddiye alınması gerekiyor. 

Ancak çalışan ebeveynler, çocuk bakımı ve çalışma dengesini müzakere ediyor ve babaların da bu görevi üstlendiklerine yönelik araştırma sonuçları gelmeye başladı.

Örneğin, Mutlow’a göre, okul kapılarında bekleyen babaların sayılarında görülen artış, daha fazla çiftin basmakalıp cinsiyet rollerine karşı koyduğunu ve çocukları için sağlıklı rol modeller oluşturduğunu gösteriyor.

5. Hibrit çalışmada ofis alanı atıl kalıyor

En ünlü mimarlar ve tasarımcılar şimdiden pandemi sonrası dönemin ofislerini tasarlamaya başladı. 

Ofislerde masa yoğunluğu, havalandırma ve ortak çalışma alanları yeniden düzenleniyor. Bu değişimlere elbette alışmak gerekecek ancak değişimle birlikte inovasyon da geliyor ve gelecekte ofis alanları yaratıcı işbirlikleri ve bilgi paylaşımı için daha verimli bir şekilde kullanılabilir.

6. Hibrit çalışma karmaşık teknolojiler gerektiriyor

Korona virüs dönemi teknoloji ve üretkenliği arttıran işbirliği araçlarına yönelik talebi yükseltti. ServiceNow tarafından sağlanan dijital iş akışı platformu, dijitalleşen süreçlerin çalışanların işlerini kolaylaştırdığını gösterdi. Dolayısıyla iş gücünün daha büyük bir bölümü sürece dahil oluyor ve üretkenlik gösteriyor. Bu dijital inovasyonlar aynı zamanda ofis ortamının da güvenliğini arttırdı.

Mutlow, “iş ortamını güvenle yönetmek için uygulamalar geliştirdik ve ofise dönüş gerçekleşmeden önce nelere ihtiyaç olduğu konusunda bilgi topluyoruz. Böylelikle çalışanlar neler beklemeleri gerektiği konusunda zihinsel olarak hazır olacaklar” dedi.

Örneğin, ServiceNow, çalışanların ofise gelmeden bir gün önce, mobil telefonlarından semptomlarını kontrol edebileceği ve iş verenlerini haberdar edebileceği bir uygulama geliştirdi.

Mutlow, “insanlar ofise döndüğünde, güvende olduklarını bilmeleri önemli” dedi.

Şirketlere kritik uyarı: Akıl sağlığı korunmalı

 

Netflix, İstanbul'a ofis açıyor

 

Johnson: Aşıların dağıtımında ciddi zorluklar yaşanacak

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/hibrit-calismayla-ilgili-bilinen-6-yanlis/1534598