Yazdır

Uzmanlar enflasyon sonrası dolar ve faizde ne bekliyor?

Tarih: 03 Aralık 2020 - 11:38

TÜİK’in piyasaların aylık yüzde 1 beklediği kasım ayı enflasyon verisini aylık 2,30 yıllık 14,03 olarak açıklamasıyla piyasalar hareketlendi. Uzmanlar sürpriz veri için ne diyor, dolar ve PPK'dan ne bekliyor?

FINANSGUNDEM.COM

Türkiye İstatistik Kurumu kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre enflasyon kasım ayında yıllık bazda yüzde 14,03 oldu.

KÖTÜMSER TAHMİNİN DE ÜZERİNDE

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan analiz şu şekilde:

Kasım ayı TÜFE enflasyonu aylık %2,3 seviyesinde gerçekleşerek %1,0-1,1’lik medyan piyasa beklentisinin ve bizim daha kötümser %1,45’lik tahminimizin çok üzerine çıktı. Böylece yıllık enflasyonda da %11,9’dan %14,0’e ciddi bir yükseliş yaşandı.

Çekirdek TÜFE enflasyonu (C grubu) ise aylık %2,12 gerçekleşmenin sonucunda, yıllık bazda %11,5’den %13,3’e yükseldi. Yİ-ÜFE enflasyonu ise, TL’deki zayıflığın doğrudan yansımalarıyla aylık bazda %4,08 seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bazda %18,2’den %23,1’e yükseldi.

Enflasyonda genele yayılan bir artış eğilimi hakim. Detaylara hızlıca baktığımızda, gıda enflasyonun %4,1’e ulaştığı, bunun da tahminleri saptıran önemli bir unsur olduğu görülüyor (bizim tahminimiz %1,5-2,0 idi). Bu farklılık, enflasyon tahminimizdeki sapmanın %0,5-0,6’sını açıklıyor. Bu da diğer kalemlerin, özellikle de kur gelişmelerine en fazla duyarlı dayanıklı mal grubu ve diğer temel mal grubu enflasyonunun da, beklentilerimizin üzerine çıktığı anlamına geliyor. Detaylı olarak ifade edersek, dayanıklı mal grubu enflasyonunun %5,7 ve diğer temel mal grubu (çoğunlukla hızlı tüketim ürünleri) enflasyonunun da %2,5 seviyesinde gerçekleştiği görülüyor.

Burada otomobil fiyatlarındaki %9,5’lik aylık artış özellikle dikkat çekici. Bunun dışında, hizmet fiyatlarındaki %0,6’lık artış da (Kasım 2019’da %0,2 artış), fiyat katılıklarının güçlü seyrettiğine işaret ediyor. Özetle, enflasyonda genele yayılan bir artış olduğu görülüyor ki, bunun manşet enflasyon tahminlerindeki sapmadan daha önemli olduğunu düşünüyoruz.

Aralık’ta yıllık TÜFE enflasyonunda bir miktar düşüş görülmesi mümkün. Aralık’ta son dönemde TL’deki iyileşmeye bağlı olarak, çekirdek enflasyonda (özellikle de dayanıklı mal grubunda) bir düzeltme görülmesi kuvvetle muhtemel. Ek olarak, gıda enflasyonu da Kasım’a göre çok daha ılımlı seyredebilir. Buna göre, Aralık’ta yıllık TÜFE enflasyonunda %14,0 seviyesinden bir düşüş görülmesi mümkün görünüyor. Buna karşın, sene sonu TÜFE enflasyonuna ilişkin olarak, %12,0-12,5 civarındaki piyasa beklentilerinin üzerindeki %13,3’lük tahminimizin üzerinde halen yukarı yönlü riskler bulunduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan, enflasyonu bir miktar daha aşağı çekecek (tahminimize yaklaştıracak) bir unsur, Aralık’ta negatif bir gıda enflasyonu görmemiz olabilir.

Mart/Nisan aylarında TÜFE enflasyonu %15,0 civarında zirve yapabilir bu ihtimal ek faiz indirim(ler)ini gündeme getirebilir.

Olumsuz baz etkisi ile beraber, yurtiçi ÜFE enflasyonundaki hızlı artış kaynaklı maliyet yönlü baskılar nedeniyle TÜFE enflasyonunun Mart/Nisan aylarına kadar yükselişini sürdürebileceğini düşünüyoruz
(genel piyasa beklentisi de bu yönde). Beklentimiz, TÜFE enflasyonunun, bu aylarda 15,0’e yakın (belki bir miktar üzerinde) seviyelerde tepe yapması. Bu durumda, TCMB’den ek faiz artışı beklentilerinin gündeme gelebileceğini, Aralık/Ocak PPK toplantılarında 100-150 baz puanlık faiz artışının ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyoruz.

KASIM AYI ENFLASYONU BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, “Kasım ayında TCMB Başkanlığına Murat Uysal yerine eski Maliye Bakanlarından Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanlığına ise sağlık sorunları nedeniyle istifa eden Berat Albayrak yerine ise 2013-2015 yıllarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, 2016-2018 Kalkınma Bakanlığı yapmış aynı zamanda Başbakan Yardımcılığı görevini yürütmüş olan Lütfi Elvan atandı” denildi.

Ekonomi yönetimindeki değişimin piyasalara etkisiyle devam edildi, “Ekonomi tarafında meydana gelen değişimlerin ardından Dolar / TL 8,50’li seviyelerden geri çekilmeye başladı.

Ardından BDDK’dan gelen normalleşme adımları ile TCMB’nin 475 baz puan faiz artırımı ile 7,50’lilere kadar gevşeyen Dolar / TL kuru, jeopolitik riskler ve korona virüs vaka sayılarındaki artışın ardından gelen sert tedbirler sonrasında 7,80’li seviyelerde dengelenmesinin ardından, beklentilerin üzerinde gelen Kasım ayı enflasyon rakamı ile 7,91 seviyelerine kadar yükseldi.”

PPK BEKLENTİSİ

TCMB başkanlığına Naci Ağbal’ın atanmasının ardından yapılan ilk faiz kararında 475 baz puan artış gerçekleşti. Piyasaya güven veren faiz kararı ve faiz kararının artışının arkasındaki sebepler Borsa tarafında da olumlu karşılandı. TCMB politika faizinde yaptığı artışın ardından fonlama kompozisyonundaki değişiklikler ile sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Yıl içinde 7,35'lere kadar geri çekilmiş olan fonlama maliyeti geçtiğimiz haftanın ilk günlerinde %14,99 olarak gerçekleşti.

TCMB’nin 24 Aralık’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi jeopolitik risklerle birlikte korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 24 Kasım’da gerçekleşecek PPK toplantısında sıkılaştırma adımlarının devamını bekliyoruz."

DOLARIN YÖNE NE OLUR?

A1 FX Araştırma Müdürü Eren Can Umut tarafından hazırlanan analizde ise, " Enflasyon verisinin beklentilerden yukarı yönde ciddi bir sapma göstererek 2020 yılının zirvesine yükselmesi sonrası Dolar/TL paritesinde yukarı yönde hareketlerin hız kazandığını takip ediyoruz. Böylelikle 7,8500 üzerinde fiyatlamaların oluştuğunu izlemekteyiz. Teknik olarak 7,8500 üzeri fiyatlamalarda paritenin 7,9100 - 7,9500 bölgesini hedefleyebileceğini not edelim. Özellikle 7,9500 direncinin önemli olduğunu ve bu seviyenin aşılmasını sağlayacak yükseliş hareketlerinde paritenin 8,0500 direncini hedefleyebileceğini hatırlatalım.

Bu yükselişin devam edememesi ve 7,8500 desteğinin yeniden aşağı yönde geçilmesi durumunda geri çekilmenin hız kazanma ihtimali belirecektir. Bu sayede bir süredir raporlarımızda belirttiğimiz 7,7800 desteğini takip ediyor olacağız. 7,9100 - 7,7800 bandında oluşan fiyatlamaların aşağı yönde kırılması ile paritede 7,6100 ve 7,5000 desteklerini izleyeceğimizi şimdiden hatırlatalım." denildi.

Artan enflasyon, faiz artışı getirir mi?

Enflasyon sonrası dolar ve euro hareketlendi

Kasım ayı enflasyonu beklenenin üzerinde geldi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/uzmanlar-enflasyon-sonrasi-dolar-ve-faizde-ne-bekliyor/1534510