Yazdır

Avrupa’nın finans sektörü belirsizliğin zirvesinde

Tarih: 27 Kasım 2020 - 16:01

Avrupa’nın finans sektörü Brexit nedeniyle belirsizliğin zirvesinde. İngiltere’nin şirketleri ve düzenleyicileri, müzakereler durma noktasına geldiği için piyasa erişimi konusunda karanlıkta kaldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın finans sektörü, düzenleyiciler ve bankalar İngiltere’nin Avrupa Birliği’yle ortak pazar uygulamasını terk etmesine 36 gün kala, en sert etkilerle karşılaşmamak için acele ederken, belirsizliğin zirvesine ulaştı. Ticaret müzakerelerindeki siyasi etkiler, Avrupa Birliği’nin İngiltere’nin kıta kurallarından uzaklaşmasına yönelik endişeleri ve Avrupa’nın euroyla yapılan işlemlerde kontrol sahibi olma konusundaki ısrarı, sektörün 1 Ocak tarihinden sonraki operasyonu için cevaplanmamış sorular ortaya çıkardı.

İki taraf da hayati konularda geri çekilmediğinden ve finansal hizmetler, Brexit müzakerelerinin kapsamı dışında kaldığından, yöneticiler bu belirsizliğin piyasalarda yıkıma neden olacağından ve müşteriler için, korona virüs nedeniyle zorlu geçen bir yılın ardından ücretleri yükselteceğinden korkuyor. 

Londra Menkul Kıymetler Borsası CEO’su David Schwimmer, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “bu süreç belirsizliğin zirvesi” dedi. Açıklamasının devamında, “görünen o ki Avrupa Birliği Brexit’in bir bedelinin olmasını istiyor ancak küresel şirketler için en büyük pazarlarda yer alabilmek oldukça önemli. Daha az kopukluk ve daha fazla işbirliği ve hizmetin sürekliliği herkesin yararına” ifadelerini kullandı.

Diğer birçok ana ekonomik sektörün aksine, finansal hizmetler sektörü çoğunlukla İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki gelecek ilişkilere yönelik ticaret müzakerelerinin dışında kaldı. Ancak bu sektör İngiltere ve Avrupa ekonomileri için oldukça önemli. Avrupa Birliği, İngiltere’nin finansal hizmetlere yönelik detaylı bir fasıl hazırlanması yönündeki önerisini kabul etmedi ve bunu İngilizlerin arka kapıdan pazara erişim sağlama çabası olarak değerlendirdi.

Finans hizmetlerinin müzakerelerin dışarısında bırakılması, bankaların, menkul kıymetler borsalarının ve Londra’nın finans sektörünün diğer alanlarının geleceğinin son dakika düzenlemelerine ve kararlarına bağlı olduğunu gösteriyor.

Hukuk şirketi Shoosmiths’in ortaklarından Sam Tyfield, “bazı şirketlerin bazı planları var ancak son dakikada bir şeylerin değişeceğini düşünenler oldukça fazla sayıda” dedi. 

Goldman Sachs’tan Salı günü yapılan açıklamada, bankanın hisse işlemleri için Paris’te bir merkez kuracağı söylendi. Bu yolla banka, anlaşmaya varılamaması haline Avrupa hisseleriyle işlem yapmaya devam edebilecek.

Bu kurtarma planları, Avrupa düzenleyicilerin İngiltere ve Avrupa Birliği arasında bulunan 15 trilyon euroluk sermaye piyasası türev araçları kontratlarında kaosa engel olmak için geç gelen bir değişikliği sonlandırdıktan sonra açıklandı.

İngiltere’nin Brexit sonrasında ortak pazarın avantajlarını kullanmak için yollar arayacağından endişe duyan Avrupa Birliği, gelecekteki ilişkilerin piyasa erişimi hakları üzerine kurulu olması konusunda ısrarcı oldu. Bu erişim hakları, denklik kararları anlamına geliyor ve iki taraf da bu kararı tek taraflı olarak alacak.

Avrupa Birliği bloğu bu sistemi, New York ve Singapur gibi diğer finans merkezleri için de kullanıyor.

Ancak, İngiltere’nin beklediği denklik kararıyla ilgili Brüksel’de sessizlik hakim. Avrupa Birliği yetkilileri, denkliğin İngiltere’yle devam eden görüşmelerin kapsamının dışında olmasına rağmen, iki konunun siyasi olarak birbiriyle bağlantılı olduğunu kabul ediyor. Ticaret müzakerelerinde herhangi bir sonuca varılmadan, Brüksel denklik konusunda bir adım atmak istemiyor. İngiliz milletvekili Pat McFadden, “Londra’da birçok kişinin korkusu, anlaşmasız bir çıkışın yaratacağı kötü niyet” dedi. Açıklamasının devamında, “anlaşma olsun ya da olmasın, onlar için mesele bir iyi niyet meselesi çünkü Avrupa piyasalarına erişim için buna ihtiyaçları var” ifadesini kullandı.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kurumun türev piyasaları için Avrupa Birliği kurallarını yumuşatmayacağını söyledi. ESMA’ya göre, bu karar Avrupa bankalarının Londra şubelerinin işlem yapamayacağı anlamına gelse bile değişmeyecek.

 Hem ESMA hem de İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) bu konunun denklik kararlarıyla çözülebileceğini ancak bunun yetkileri dışında olduğunu söyledi. 

Bir Avrupa bankasının üst düzey yöneticisi, “Avrupa bankacılık sektörü için tartışmanın sonu değil ancak çözümün ESMA’dan gelmeyeceğini biliyorduk” dedi. Açıklamasının devamında, “yıl sonuna doğru Avrupa Komisyonu’ndan somut bir şeyler duymayı bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği defalarca, Brexit’in yarattığı dinamik durum nedeniyle İngiltere’nin denkliğini değerlendirmenin güç olduğu konusunda uyarıda bulundu. Zira İngiltere açık bir şekilde, Avrupa Birliği’nden ayrılmanın, Avrupa kurallarından ayrılmak olduğunu söyledi. Bazıları İngiltere’yi fikir ayrılıklarını kabul edip, Avrupa’da finansal krizden sonra yürürlüğe giren daha sıkı kuralların bazılarını geri çekmeye teşvik ediyor. 

Intercontinental Exchange Başkanı Ben Jackson, “İngiltere’ye bu kadar uzun süredir yatırım yapıyor olmamızın sebebi, küresel piyasaların merkezi olması ve İngiliz düzenleyicilerinin engelsiz erişimin önemine verdikleri değer” dedi. Açıklamasının devamında, “İngiltere’nin ayağa kalkıp piyasalarını başarılı hale getiren nedenlere odaklanması gerekiyor” ifadesini kullandı.

ECB'den bankalarla ilgili flaş karar

 

Yatırım bankacılığında İHA dönemi

 

Açık bankacılık: Finans sektörünün geleceği nasıl olacak?

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupanin-finans-sektoru-belirsizligin-zirvesinde/1533531