Yazdır

Kısa çalışma ödeneği geri mi dönüyor

Tarih: 25 Kasım 2020 - 11:03

Salgında ikinci dalga ile kısıtlamalardan etkilenenlerin sayısı artıyor. Ekonomi yönetimi kısa çalışma ödeneğinde yeni başvurular için çalışıyor.

Dünyada ve ülkemizde pandeminin ikinci dalgasında, geçtiğimiz hafta itibarıyla uygulanmaya başlayan kısıtlamalar birçok meslek grubunu ekonomik yönden zorlarken, reel sektörün ve esnafın destek talepleri artıyor. Ekonomi yönetiminin talepler doğrultusunda, kısa çalışma ödeneğinde yeni başvuruların alınması konusu gündemde.

Kamuya olan borçların yapılandırılmasına ilişkin yeni düzenlemenin, kısmen de olsa rahatlama sağladığı reel sektör, yeni teşvikler bekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçtiğimiz hafta bir araya gelen TOBB bünyesindeki iş dünyası temsilcileri, taleplerini ekonomi yönetimine doğrudan anlattı.

Ticaret Bakanlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre açıklanan tedbirlerden doğrudan veya dolaylı olarak 650 bin esnaf etkileniyor. Bunların büyük bir kısmı nisan ayında mücbir sebep kapsamında, bazı yükümlülükleri yılın son çeyreğine ertelenen işletmelerden oluşuyor. KDV ve muhtasar ödemeleri ertelenen işletmeler, o dönem kullandıkları 6 ay ödemesiz kredilerin de taksitinin bu döneme gelmesiyle birlikte tekrar nakit sıkışıklığına girmiş durumdalar. Bu işletmelerden yapılandırmadan yararlananlar ise hem yapılandırma taksitlerini hem de bu yükümlülükleri ödeyemeyeceklerini dile getiriyorlar.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE YENİ BAŞVURU ALINMASI GÜNDEMDE

Dünya’dan Hüseyin Gökçe haberine göre, esnaf ve sanayicilerden gelen talepleri değerlendiren ekonomi yönetimi, bazı destekler üzerinde çalışma yapıyor. Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yeni bir düzenleme bu desteklerin başında geliyor.

Kovid-19’un ilk görüldüğü dönemde gündeme gelen kısa çalışma ödeneği başvuruları haziran ayında normalleşmenin başlamasıyla birlikte durdurulmuştu. Bu tarihten beri yeni başvuru alınmazken, daha önce başvuru yapanların destek süresi uzatılmaya devam ediliyor. Ekonomi yönetimi belirli sektörler için kısa çalışma ödeneğinde yeni başvuru alınması konusunda karar aşamasında.

Daha önce çıkarılan ve halen devam eden kısa çalışma ödeneğinden bugüne kadar 3 milyon 581 bin 156 işçi için 21 milyar 781 milyon liralık ödeme yapıldı. Nakdi ücret desteği (ücretsiz izin desteği) kapsamında ise 2 milyon 45 bin işçiye 5 milyar 116 milyon lira ödeme yapıldı.

2 MİLYON ESNAFIN, EN AZ 650 BİNİ ETKİLENECEK

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de faal esnaf sayısı 2 milyonu aştı. İçişleri Bakanlığı genelgesinden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen esnaf sayısı ise 650 binin üzerinde. Meslek kodlarına göre yapılan değerlendirmede 2 milyonu aşan esnafın 182 bin 501’ini bakkal, bayi ve büfe oluşturuyor. Genelgeyle sadece paket servisi yapabilecek olan lokantaların sayısı 107 bin 180. Kapatılan işletmeler arasında kahve ve kıraathanelerin sayısı 93 bin 149, oyun salonu sayısı 10 bin 191 civarında.

10 AYDA AÇILAN İŞYERİ SAYISI GEÇEN YILI GEÇTİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) verilerine göre bu yılın Ocak-Ekim döneminde tescil edilen esnaf işyeri sayısı geçen yılın tamamının üzerinde gerçekleşti. 2019 yılında Türkiye’de 238 bin 416 işyeri açılırken, bu yıl Ocak-Ekim döneminde 312 bin 205 işyeri açıldı. Artış oranı yüzde 30.9 seviyesinde gerçekleşti. Kapanan işyeri sayısı da geçen yılın altında seyrediyor. Geçen yılın tamamında 114 bin 977 işyeri kapanırken, bu yıl Ocak-Ekim döneminde 77 bin 784 esnaf kapandı.

Bakan Koca 'yerli aşı' müjdesi verdi

Ev sahipleri kiracı seçmeye başladı

Pandemi ofis ve mağaza kiralarını vuracak

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kisa-calisma-odenegi-geri-mi-donuyor/1532989