Dünya Bankası Başkanı David Malpass, cumartesi günü G20 ülkelerini borç ertelemelerini daha kalıcı hale getirmeleri konusunda uyararak 1980'lerde görülen yoksulluğun yeniden ortaya çıkabileceğini belirtti.
Malpass, G20 liderlerinin borç şeffaflığı ve yoksul ülkelere sağlanan borç erteleme imkanlarıyla ilgili kaydettikleri ilerlemeden memnun olduğunu fakat daha fazlasının gerektiğini söyledi.
"Borç indirimi ve şeffaflığı üretken yatırımları mümkün kılacaktır ve daha güçlü ve sürdürülebilir toparlanmanın temelini oluşturacaktır." diyen Malpass, "Şimdi çok az önlem almaya karşı mücadele etmeliyiz yoksa 1980'lerdeki gibi bir borç yapılandırması ve düzensiz bir temerrüt dalgasından mustarip olabiliriz." diye ekledi.
'Kayıp yıllar' olarak da anılan 1980'ler özellikle Latin Amerika ve diğer ülkelerin borçlarını ödeyememe sorunlarının baş gösterdiği ve büyümenin yavaşladığı bir dönemdi.
Koronavirüs salgınının başından beri borç ertelemeleri konusunu gündeme taşıyan Malpass, Çad, Angola, Etiyopya ve Zambiya gibi ülkelerin borç ödeme konusunda sıklığı giderek artan sorunlar yaşadını belirtmişti.
AB'den G20'de borç hafifletme çağrısı
G20’nin gündemi pandemi ve borç