S&P tarafından hazırlanan raporda Türkiye bankaları yatırımcı güveninde ve gelişen piyasalara para akışlarında değişikliklere karşı hassas olmaya devam edeceği yorumu yaptı. Durumun, bankaların kısa vadeli dış finansmana olan yüksek bağımlığından kaynaklandığını kaydetti.
Küresel bankacılık görünümlerinin ülke ülke ele alındığı raporda bankaların temel risklerinin dış borcun refinansmanı ve varlık kalitesi olduğu kaydedildi. "Artan mevduat dolarizasyonu fonlama profili üzerinde baskıları büyütüyor" yorumu yapıldı.
Kuruluşun değerlendirmesinde bankaların 2020 Ağustos itibarıyla 84,6 milyar dolarlık borçlarının bulunduğu ve bunların 2021 Temmuz itibarıyla döndürülmesinin gerektiği belirtildi. "Ana senaryoda, bankaların artan maliyetler ve TL değer kaybı ile borçlarının %80-90 kadarını çevirmelerini bekliyoruz" denildi.
S&P, bankaların sermaye oranlarının ve karlılıklarının baskı altında olduğunu ifade ederken, "Bankaların sermaye oranlarında artan kredi zararları, güçlü kredi büyümesi ve gerileyen TL ile zayıflama bekliyoruz. Regülasyon bazında sermaye yeterlilik oranlarında yapılan değişiklik muhtemelen TL'deki değer kaybının etkisini kısa vadede nötralize edecek ancak sonrasında bankalar sermayelerini güçlendirmek durumunda olacaklar. Güçlü kredi büyümeleri dikkate alındığında kamu bankalarının sermayelerini güçlendirmek durumunda kalmaları muhtemel" ifadelerini kullandı.
Değerlendirmede, Türkiye'de kredi büyümesinin yılın kalan kısmında ve 2021'de azalacağı tahmin edilirken, 2021 yılı için kredi büyüme tahmini reel bazda %5'e yakın belirtildi. Türkiye ekonomisi için 2020 yılı büyüme tahmini %2,5 daralma, 2021 tahmini ise %4 büyüme oldu.
Raporda ayrıca Türkiye'de ekonomik küçülme ve zayıflayan TL nedeniyle bankaların varlık kalitesinde gelecek yıl kötüleşme öngörüsünde bulunuldu.
Bankaların genel küresel güven ortamında bozulmadan etkilenme ihtimaline dikkat çekildi.
JPMorgan’dan şimdi al sonra öde hamlesi
Fintek lideri tüm bankaları geride bıraktı
İngiltere Merkez Bankası aşıdan umutlu