FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın üç büyük merkez bankasının başkanları, korona virüs aşısının hazır olmasının küresel ekonomi üzerindeki belirsizliği kaldıracağını ancak iyileşmeye giden yolda daha fazla kısa vadeli kamu desteğine ihtiyaç olacağını düşünüyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, bu hafta yapılan aşı açıklamasının “kesinlikle iyi ve orta vadede sevindirici bir haber” olduğunu söyledi.
Ancak aşının zamanlaması, üretimi, dağıtımı ve etkinliğiyle ilgili “ciddi zorluklar ve belirsizlikler mevcudiyetini koruyor” diyerek uyarıda bulundu. Avrupa Merkez Bankası’nın merkez bankacılığı üzerine düzenlediği yıllık forumda konuşan Powell, “bizim bakış açımızdan, ekonominin gidişatı için bu haberin ne anlama geldiğini değerlendirmek için çok erken” dedi.
Açıklamasının devamında, “gelecek birkaç ay oldukça zorlu olabilir” ifadelerini kullandı. Küresel ekonomik görünüm, bu hafta Pfizer ve Almanya’nın BioNTech isimli şirketi işbirliğiyle yürüttükleri aşı çalışmalarının testlerde %90 etkili olduğunu ve bu yıl üretim onayı alabileceğini açıklamasının ardından büyük bir canlanma yaşadı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Joe Biden’ın ABD Başkanı seçilmesi hakkında, “birçok cephede daha az belirsizlik görüyoruz” dedi. Aşı konusundaki olumlu gelişmelerin yanında, “Brexit’in ilerleme kaydetmesi” de belirsizliğin sona erdiği alanlardan bir tanesi.
Ancak Avrupa Merkez Bankası Başkanı, en büyük korkularından birinin Danimarka’nın, korona virüsün mutasyona uğramış bir versiyonunun yayılmasını önlemek için tüm vizon popülasyonunu ortadan kaldırma planı olduğunu söyledi. Bunun nedeni, virüsün hayvanlardan insanlara tekrar bulaşabilme ihtimalinin aşının “işe yaramayabileceği” anlamına geldiği konusunda uyarıda buldundu.
Lagarde, pandemi “büyük bir belirsizlik” yarattı dedi. Başkan, “oldukça yardımcı olan” mali ve parasal politikaların, “belirsizliği aşarak, olabildiğince az kalıcı hasar olması için ekonomiye destek olması gerektiğini” söyledi.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Lagarde’nin aşıyla ilgili temkinli iyimserliğini yineledi. Bailey, “kesinlikle iyi bir haber, cesaret verici ve cesaret verici sinyallere ihtiyacımız var. Ancak aşının uygulanması için henüz çok erken” dedi. Bailey, aşı gelişmelerinin, İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek yıl için beklentileri arasında olduğunu da ekledi.
Önceki günlerde gerçekleşen bir Financial Times etkinliğinde, Bailey, aşı konusundaki gelişmelerin, merkez bankasının pandeminin ardından ihtiyaç duyulacak uzun vadeli yeniden yapılandırmanın, 1980’lerde ya da 1990’larda olduğundan daha mütevazı olacağı konusundaki görüşlerini güçlendirdiğini söyledi. İngiltere Merkez Bankası, İngiliz ekonomisinin iyileşmesini, ve 2022 yılının ilk yarısında pandemi öncesi seviyelerine geri dönmesini bekliyor.
Powell da, ekonominin pandemi nedeniyle temelinde bir dönüşüm geçireceğini ve teknoloji ve otomasyon sistemlerine daha bağımlı hale geleceğinin altını çizdi. Bunun sonucunda, hizmet sektöründeki düşük ücretli çalışanlar orantısız bir şekilde zarar görebilir.
Powell, “iyileşiyoruz ancak farklı bir ekonomiye” dedi. Açıklamasının devamında, “pandemi sonrası ekonomide yön bulmaya çalışan büyük sayıda çalışanın desteğe ihtiyacı olacak, çünkü ekonomi birçok açıdan daha farklı hale gelecek” ifadesini kullandı.
ABD’nin istihdam piyasası, artan korona virüs vakalarına rağmen gelişme göstermeye devam ediyor. ABD’de ilk kez işsizlik başvurusu yapanların sayısı geçtiğimiz hafta 709,000’e düştü. Ekonomistlerin beklentisiyse, Reuters’ın anketine göre 735,000 seviyesindeydi.
Üç merkez bankası başkanı, finansal kriz sonrası yapılan reformların bankacılık sektörünü daha dirençli hale getirdiği konusunda hemfikir. Bailey, “ekonomilerimizi destekleyen bir bankacılık sistemi istemiştik, bankacılık sistemini destekleyen ekonomiler değil ve bence bunu başardık” dedi.
Lagarde, bankaların 2008 krizinde “sorunların kaynağı olmaktan ziyade, kolaylaştırıcı bir rol oynadığını” söyledi. Ancak, hükümetler şirketlere sağladıkları destekleri geri çekmeye başladığında ve kredi kuruluşlarına, kredi portföylerindeki sorunlarla hızlı bir şekilde başa çıkma çağrısı yaptığında, batık kredi oranlarının yine de oldukça yükseleceğini söyleyerek uyarıda bulundu.
Moody's: Kovid-19 etkisiyle ekonomide en fazla küçülme AB'de olacak
Goldman Sachs altın fiyatlarında hedefini koruyor
Sağlık Bakanı: Aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var