Yazdır

İşsizlik verisinde normalleşme yansımaları mı?

Tarih: 10 Kasım 2020 - 13:10

Gedik Yatırım ve Şekerbank tarafından hazırlanan işsizlik verisi değerlendirmesinde istihdama katılım öne çıkıyor

Gedik Yatırım tarafından gösterildiği analizde, "İstihdamda toparlanma yavaşlayarak süresinde" denilirken, işgücüne katılımdaki gerileme tersine dönse de 2019 yılındaki oranların henüz yakalayamadığına dikkat çekiliyor. 

Analizin şu şekilde:

Ağustos (Temmuz-Eylül) döneminde mevsimsellikten arındırılmış manşet işsizlik oranı geçen ayki% 13,5 seviyesinden% 13,2'ye geriledi. Tarım dışı işsizlik oranı% 15,8'den% 15,4'e, genç nüfus işsizlik oranı ise% 25,8'den 25,7'ye geriledi. Arındırılmamış işsizlik oranı ise, geçen yılın aynı dönemindeki% 14,0'den% 13,2'ye geriledi.

İstihdamdaki iyileşme temposu bir miktar yavaşladı. İstihdamda Kasım-Nisan arasında 2,6 milyon kişilik azalışın ardından, Mayıs'ta 36 bin, Haziran'da 447 bin, Temmuz'da 540 bin kişilik artışların ardından, Ağustos'ta 280 bin kişilik artış oldu. Bu hale dönüşün kaybının 1,3 milyon kişilik kısmının geri paylaşımı görülüyor.

Benzer şekilde, işgücüne katılımdaki 2,85 milyon kişilik dramatik gerilemenin de son 4 aydır tersine döndüğü ve toplamda 1,33 milyon kişilik işücü olduğunu görüyoruz. İstihdam artışına bağlı olarak, işsizlik oranı da 1 ay öncesine göre% 0,3 puanlık düşüşle% 13,2'ye gerilemiş durumda. Ancak , işgücüne katılım oranı oğul 4 ayda% 47,7'den% 49,5'e yükselmiş olsa, 2019 başlarındaki% 53,0-53,5 seviyelerine göre halen ciddi seyrediyor, ki bu da işsizlik oranını sınırlayan önemli faktör durumunda.

Arındırılmamış rakamlara göre, işsizlik oranı son 1 yılda %14,0’ten %13,2’ye geriledi. Ancak bu düşüşün de ana kaynağını,  mevsimsellikten arındırılmış seride olduğu gibi, işgücüne katılımdaki  düşüş (%53,9’dan %50,6’ya) oluşturuyor. Rakamsal olarak ifade edersek, son 1 yıllık dönemde 975 bin kişilik istihdam kaybı yaşandıysa da (27,6 milyona geriledi), aynı dönemde işgücü 1,43 milyon kişi azaldığı için, işsiz sayısı 456 bin kişi azalmış görünüyor. Bu da işsizlik oranındaki düşüşü aritmetik olarak açıklıyor.

İstihdam kaybı öncelikle hizmet sektörlerinden kaynaklanırken, inşaat sektöründe istihdam artışı devam etti. Geçen yılın aynı dönemine göre, istihdamdaki 975 bin kişilik kaybın kabaca 717 bini
(-%4,5) hizmet sektörlerinden, özellikle de sürpriz olmayan bir şekilde otel-lokanta ve kültür-eğlence sektörlerinden kaynaklanıyor. Ek olarak, tarımda 314 bin (-%3,4), sanayide de 90 bin (-%1,6) kişilik istihdam kaybı yaşanırken, inşaat sektörünün yıllık bazda 147 bin kişilik (+%9,3) istihdam yarattığını görüyoruz."

Şekerbank, Dr. Gülay Elif Yıldırım ve Ozan Can Türkmen tarafından hazırlanan analizde ise, öncelikle işten çıkarma yasağı gibi önlemlerin istihdam kaybını frenlediği belirtlilyor. 

Analizin tamamı şu şekilde:

Ağustos döneminde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %13,2'ye geriledi…     

TÜİK tarafından Temmuz-Eylül dönemini kapsayan işsizlik verisi açıklandı. Mart sonu itibariyle yeni bir ekonomik düzleme geçmemiz ile birlikte üretim ciddi şekilde yavaşlamış ve salgının yayılma hızını  yavaşlatmak amaçlı alınan önlemler ile özellikle hizmetler sektörünün aktiviteleri önemli ölçüde kısıtlanmıştı. İstihdamı korumaya yönelik işletmelerin kullanımına açılan kısa çalışma ödeneği ve 2021 yılına kadar uzatılan işten çıkarma yasağı gibi önlemler istihdam kaybını frenlemektedir.

Normalleşme sürecinin başladığı Haziran ayından bu  yana istihdam verisinde gördüğümüz toparlanmanın Ağustos ayında da  devam ettiğini, işgücüne katılım oranının da istihdam ile birlikte  artmasına rağmen manşet işsizlik oranında bir gerileme kaydedildiğini görüyoruz.

Açıklanan veriye göre Agu20 döneminde manşet işsizlik oranı Tem20 döneminde gördüğümüz %13,4 seviyesinden %13,2 seviyesine geriledi.

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda işsizlik oranı %14,0'dan %13,2'ye gerilerken işsiz sayısı 4,7 milyondan 4,2 milyona, istihdam edilenler ise 28,5 milyondan 27,5 milyona çekildi. Geçen yılın aynı  dönemine kıyasla tarım dışı işsizlik oranı %16,7'ten %15,7'ye, genç nüfus işsizlik oranı %27,4'ten %26,1'e geriledi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış veride ise işsizlik oranı Tem20-Eyl20 döneminde  %13,5'ten %13,2 seviyesine geriledi. Tarım dışı  işsizlik oranı %15,8'den %15,4'e, genç nüfus işsizlik oranı ise %25,8  seviyesinden %25,7 seviyesine geriledi. Mevsimsel etkilerden  arındırılmış işsizlik oranlarında, Temmuz ayı verisiyle başlayan  iyileşmenin Ağustos ayında da devam ettiğini görüyoruz.

İstihdamdaki değişime mevsimsel etkilerden arındırılmış veri üzerinden baktığımızda  Ağustos döneminde tarım dışı istihdam verilerinde aylık 273 bin kişilik artış yaşandığı görülüyor, Mart  döneminde tarım dışı istihdamda 946 bin ile rekor istihdam kaybı kaydedilirken Mart-Mayıs dönemlerinde toplam 1,9 milyon istihdam kaybı yaşanmıştı. Haziran ve Temmuz ayılarında istihdamda gördüğümüz toparlanmanın ardından Ağustos ayında da sektörlere göre bakıldığında sanayi sektöründe 106 bin, hizmetlerde 158 bin, inşaatta ise 10 bin kişi istihdam artışı olmuştur. Böylece tarım dışı istihdamda Haziran-Ağustos döneminde toplam 1,25 milyon artış yaşanmıştır.

Ağustos ayı verilerinde aylık değişimi görebilmek adına mevsim etkisinden arındırılmış veriye baktığımızda işgücüne katılım oranının %49,3'ten %49,5'e, istihdam oranının ise %42,6'dan %43,0'a  yükseldiğini görüyoruz. Mart-Nisan dönemlerinde sert istihdam kaybına karşın katılım oranının da gerilemesi ile işsizlik oranlarında artışlar tahmin edilenin altında bir hayli limitli kalmıştı. Haziran  ayında ise normalleşme ile birlikte insanların evlerinden çıkabilir hale gelmesi işgücüne katılımı artırarak normalleşmenin getirdiği istihdam artışına rağmen işsizliğin manşette artmasına neden olmuştu.

Temmuz ayından bu yana ise işgücüne katılım artsa da istihdamdaki artışın daha güçlü gelmesi ile işsizlik oranında bir gerileme gözlemlemeye devam ediyoruz.

İşgücüne katılmayan nüfusun kırılımında Ağustos ayında da, Haziran ve Temmuz aylarının verilerinde gördüğümüz gibi 'Diğer' kaleminde yoğunlaşan bir gerileme kaydedilmiş olması, salgın nedeniyle  işgücünden ayrılan nüfusun işgücüne dönüşüne işaret ederek normalleşmenin etkilerinin devam ettiğini gösteriyor. İşgücüne dahil olmayan nüfus verisinde yaşanan istihdam artışını yansıtacak şekilde "İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar" kaleminde de gerileme gözlenirken uzun süredir artışını takip ettiğimiz ve yıllık bazda %117 artış kaydetmiş olan iş bulma ümidi olmayanlar kaleminde Temmuz ayında gördüğümüz hafif gerilemenin ardından Ağustos ayında yatay bir seyir olduğunu görüyoruz. 'İş bulma ümidi olmayanlar' kalemindeki artış uzun vadeli işsizlik anlamına geldiğinden, bu kalemdeki gelişmeleri istihdam piyasasındaki yapısal sıkıntılara dair bir işaret olarak takip etmeye devam ediyoruz.

Son iki ayda bazda bir toparlanma görülse de Ağustos ayında bazda bakıldığında% 46,3'ten% 43,9'a gerileyen istihdam, istihdam piyasasında bozulmanın ortadan kalkmadığını gösteriyor. İstihdam piyasasında uzun süre devam eden bozulmanın yarattığı sorun kaybının, salgının iş imkânlarında toparlanmayı zorlaştırması, işücüne devamın ortalamada düşük seyrini koruyacağını düşünüyoruz. Buna ilaveten hükümetin attığı adımların yanı sıra, işten çıkarmak yerine ücretsiz izin uygulamasının da yaygın kullanılıyor olması ve işsizlik rakamlarının bu uygulamaları içermemesi nedeniyle TÜİK tarafından başlatma genel olarak ılımlı bir bantta seyrine devam edeceğini düşünüyoruz. "

Ağustos ayı işsizlik rakamları açıklandı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/issizlik-verisinde-normallesme-yansimalari-mi/1530295