Halep'te düzenlenen bir ticaret fuarında konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Ekonomik krizin en önemli nedenlerinden biri, Suriyelilerin Lübnan'a götürdüğü para ve Lübnan'da bankacılık krizi gerçekleştiğinde o para gitti ve biz de bedelini ödedik" diyerek ekledi:
Suriye yurttaşlarının Lübnan mali sektöründeki milyarlarca dolarlık mevduatlarının bloke edildiğini belirten Esad, 20 ile 42 milyar dolar arası tutardaki Suriye mevduatının kaybedilmiş olabileceğini duyurdu.
"Böyle bir rakam Suriye'ninki gibi bir ekonomi için dehşet vericidir" vurgusunu yapan Esad, ABD'nin Suriye'ye en ağır yaptırımları dayattığı Sezar Yasası'nın haziranda yürürlüğe girmesinden evvel krizin çıktığını belirterek "Nedeni Lübnan bankalarında kaybolan para" diye altını çizdi.
Geçmişte döviz mevduatlarının tutarının 170 milyar doları bulduğu Lübnan bankacılık sektörü, Lübnan para biriminin yere çakılması ve sermaye kaçışına karşı önlemler alınması üzerine geçen yıldan beri yurtdışına para çekilmesi ve işlem yapılmasına çok sıkı kısıtlama uyguluyor, bu da tasarruflarına ulaşamayan mevduat sahiplerinin büyük tepkisini çekiyor.
Suriyeli iş insanları da çok sıkı kısıtlamalar nedeniyle bir zamanlar petrol geliriyle temel ihtiyaç maddelerinin alımında kullanılan yüz milyonlarca doların Lübnan bankacılık sektöründe mahsur kaldığından yakınıyor. Suriye, ithalat yapabilmek için ABD yaptırımlarını aşmak açısından Lübnan bankalarının oynadığı rolden de oldu.
Temel ihtiyaç maddelerine erişimde zorluk çekilen Suriye'de yakıt sıkıntısının üzerine son olarak ekmek zammı eklendi.
Suriye lirasının çöküşü TL'ye yarıyor
ABD'den Esad'a "Sezar Yasası" yaptırımı
Jefrey: Sezar Yasası'nın amacı Esed rejimiyle bağı koparmak