Kapalı alanların kamera ile gözetimi için geliştirilen yeni tasarım droneların çıkarılmasının üzerinden kısa bir süre geçmişken, teknoloji devi Amazon, avuç içi görüntüleme ve tarama ile çalışan bir ödeme sistemi başlatma kararı aldı.
Söz konusu teknoloji kullanımının oldukça rahat gözükmesinin yanı sıra insanlara cüzdanlarını, akıllı telefonlarını veya saatlerini kullanmadan alışveriş yapma, binalara ve etkinliklere kart veya giriş izni olmadan girme imkanı sağlıyor. Tek yapılması gereken ise elinizi siyah bir dairenin üzerine tutmanız.
Şarku’l Avsat'ta yer alan habere göre, Amazon şirketi, geçen ay, avuç içi tanıma teknolojisi ile çalışan bir teknoloji geliştirildiğini duyurmuştu. Söz konusu teknoloji ile iki Amazon Go mağazasının girişinde müşterilerin avuçlarını taratmaları ile alışveriş yapılabildiğini, mağazanın müşterinin neler seçtiğini elektronik olarak takip ettiğini ve müşterinin eline bağlı banka kartından ödemenin alındığını açıklamıştı.
TEMASSIZ ÖDEME
Bu, şirketin temassız ve otomatik bir gelecek vizyonu kapsamında geliştirilen ancak güvenlik ve gizlilik endişelerine neden olan ürünlerin uzun listesinde yer alan sonuncu ürün oldu. Amazon One olarak adlandırılan cihaz ABD’nin Seattle şehrindeki iki Amazon Go mağazasında kullanılmaya başlandı. Ancak teknoloji devi e-ticaret şirketinin desteği ile bu teknolojinin bir ödeme aracına hatta onaylı bir kimlik tanımlama cihazına dönüşmesi bekleniyor.
Amazon yeni teknolojisini, giriş ve çıkışlarda kimlik kartı kullanan mağaza ve ofis binaları olan diğer şirketlere veya düzenlenen etkinlikler için giriş çıkışlarda kart kullanılan stadyumlara bir hizmet olarak satmaya başlamayı planlıyor. Şirket tarafından duyurulan son teknolojiler arasında, “Ring Always Home Cam” olarak adlandırılan iç mekan gözetimi için tasarlanmış bir drone prototipi bulunuyordu.
Dronelar “Echo Acoustic” hoparlörünün ve kesintisiz çalışan mikrofonun kullanılmasının yanı sıra insanların evlerinin içindeki sesleri “bulut teknolojisinde” kaydediyor. Amazon, kameralı takılmış kapı zilleri gibi Ring Grup’taki ürünleri için polis departmanları ile ortaklık sağlayarak kolluk kuvvetlerin tüketici kamera kayıtlarına erişim talep etme izni alması için çalışıyor. Şirket ayrıca “Rekognition” olarak adlandırılan yüz tanıma programını tasarladı. Program Amazon tarafından yasaklama kararı alınmasına kadar bir yıl boyunca kolluk kuvvetleri tarafından kullanıldı.
GİZLİLİĞİN İHLALİ ENDİŞESİ
Bazı gizlilik uzmanları biyometrik tarama cihazlarının güvenliğine dair şüphelerini dile getirdiler. Uzmanlar özellikle de avuç içinin resmini buluta göndermesi sebebiyle bu cihazların gizlilik ihlallerine maruz kalabileceğini düşünüyor.
San Francisco'da Amerikalı teknoloji haber analisti Heather Kelly, Amazon şirketi sözcüsünün şu sözlerini aktardı: “Amazon tarafından üretilen her şeyde olduğu gibi verilerin güvenliği konusunu son derece ciddiye alıyoruz ve birçok veri türü şirketin uzun vadeli politikalarına göre işleniyor. Bulut sisteminin güvenliğine güveniyoruz."
Amazon’un yeni avuç içi tarama tecrübesi, şirketin insanların hayatlarını kolaylaştıracak ve onları eğlendirecekse müşterilerin teknolojileri kabullenme kapasitelerini genişletecek ürünlerden kaçınmaya çalışmadığını doğruluyor. Bugün Ring ve Alexa’nın elde ettiği başarının ardından Amazon, Apple gibi diğer şirketlerin “çok tehlikeli” olarak tanımladığı biyometrik tarama yöntemine yöneliyor.
BİYOMETRİK ÖLÇÜM
Birinin kimliğinin belirlenmesi için biyometrik ölçümler kullanılıyor. Biyometrik ölçüm yöntemlerinden en çok öne çıkanları, parmak izi, retina ve yüz taramaları, kişinin yürüme şekli gibi ayırt edici davranışının taranmasıdır.
Söz konusu yöntemler kolluk kuvvetleri tarafından insanların kimliklerinin belirlenmesi için kullanılıyor ancak son zamanlarda telefon kilidinde, havaalanlarında veya uçaklarda güvenlik alanlarında da kullanılan bir teknoloji haline geldi. Belirtilen tarama yöntemleri bazı teknik açılardan birbirlerinden farklılıkları bulunuyor.
Apple ve Samsung gibi büyük şirketlerin kullanıcıları cihazlarını biyometrik taramanın en güvenlisi olduğuna inanarak cihazlarının kilitlerini yüz tarama veya parmak izi tarama yöntemi ile açıyorlar ancak bu cihazlarda tarama işlemi bir sunucuya yüklenmeyip, cihazın kendi içinde yapılır. Öte yandan Amazon’un yeni sisteminde ise bu şirketlerin kasıtlı olarak yapmaktan kaçındıkları şeyi yapıyor ve biyometrik taramaları bulut sisteminde saklıyor. Gizlilik aktivistleri, değişmez (en azından ameliyat gibi ciddi değişimler olmadan) biyometrik tarama verilerinin ihlal edilmesi tehlikelerine ve kolluk kuvvetlerine verilmesine karşı daima uyarıda bulunuyorlar.
“Fight for the Future”un (Gelecek için Savaş) Başkan Yardımcısı Evan Greer “Banka kartı numaranız çalınırsa, başka bir kart alabilirsiniz ancak avuç içi iziniz çalınırsa yeni bir tane alamazsınız” ifadelerini kullandı. Amazon One bir banka kartı okuyucusu gibi görünüyor. Cihaz ilk defa kullanan birinin avuç içini kamera ile görüntüleyip, bu veriyi şifreleyerek bulut sisteminde saklıyor. Şirket sözcüsü, taramaların avuç içindeki tanımlayıcı özelliklerin “deri altındaki damarları ve derideki çizgiler gibi” haritalanmasını kullanarak kullanıcı için benzeri olmayan bir “imza” ürettiğini söylüyor. Cihazı kullanmak için elinizi cihazdan birkaç cm yukarıda tutmanız gerekiyor bu da bugün yaşadığımız salgın günlerine uygun olarak temassız işlem fırsatı sunuyor.
Avuç içi taramaları parmak izi taramaları kadar yaygın olmasa da kolluk kuvvetleri tarafından şüphelilerin kimliklerinin belirlenmesi için kullanılıyor. Örneğin FBI’a bağlı ulusal avuç içi tarama sisteminde 29 milyondan fazla veri bulunuyor.
Amazon elektrikli araç işine adım attı
Amazon’dan sesli ödeme özelliği
Amazon'dan 3.500 kişilik istihdam planı