FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırım şirketleri ve bankalar başarılı yatırım uzmanları aracılığıyla uzman birikimleri üzerinden kazan vadetse de Forbes verilerine göre 3,3 milyar dolar net serveti bulunan Mısırlı milyarder Mohamed Mansour kendi servetini yönetmeyi tercih ediyor.
72 yaşındaki milyarder, on yıl önce ailesinin servetini denetlemek için bir yatırım şirketi kurdu. Milyarderin kurduğu bu şirket kardeşleriyle birlikte kurduğu ve McDonalds restoranları ve General Motors bayiliklerini de içeren operasyonların küresel bir firma halinde yönetildiği bir diğer şirketin yapısıyla da benzeşiyor.
Mansour Group Mısır’daki hanedanlığının gelirlerini arkasına alarak aile ofisleri aracılığıyla Twitter, Airbnb ve bu yıl %104 değer kazanan bulut yazılım şirketi Snowflake gibi şirketlere yatırım yapılmasına olanak sağladı. Bu gibi getiriler sayesinde Mansour parasını yöneten üçüncü bir kişiye ihtiyaç duyuyor gibi gözükmüyor.
Bloomberg’e Londra’daki evinde internet üzerinden verdiği röportajda Mansour yatırım stratejisine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Eskiden paramı bankalara bırakıyordum fakat kazandıklarım beni tatmin etmiyordu. Her seferinde sizi bir A takımıyla tanıştırırlar ve siz de ‘Vay canına!’ dersiniz. Fakat paranızı gerçekte kimin yönettiğini bilmezsiniz ve yıl sonunda aldığınız getiri %2 olur. Şimdiyse ‘Bu benim param ve bu parayla yatırım yapacağım’ diyebiliyorum ve eğer kaybedersem de ben kaybederim
Mansour, babasının 1976 yılındaki ölümü sonrasında, 1952 yılında pamuk ihracatçısı olarak kurulan aile holdinginin liderliğine yardım etti. Şirketin değeri şu anda yaklaşık 7 milyar dolar olarak gözüküyor. Oğlu Loutfy ise Londra merkezli aile ofisi Man Capital’in CEO’luğunu yapıyor. Man Capital’ın ayrıca San Francisco’da girişim sermayesi işletmesi de bulunuyor.
Milyarder yatırımcı röportajında nasıl erken dönemde nasıl Facebook yatırımcısı olduğunu, işletim rejimini ve niçin ABD seçim sonuçlarını beklediğini açıkladı. İşte o röportaj:
Pandemi servetinize zarar verdi mi?
Şubat sonunda yatırımlarımı yaklaşık %75 oranında azalttım. Kovid’i Çin’deyken görmüştüm. Avrupa'yı vurmaya başladığında ve sayılar her beş ya da yedi günde bir ikiye katlanmaya başladığında ofisime gittim ve ekibime teknoloji sektöründe olmayan hisse senetlerinden çıkmamız gerektiğini söyledim. O zamandan beri çoğunlukla teknoloji sektöründe olmak üzere piyasaya bir miktar girdik. Ancak ne olacağını görmek için beklerken hala biraz paramız var. ABD seçimlerinin piyasaları nasıl etkilediğini görmek ilginç olacak.
Neden bir aile ofisi kurdunuz?
2005-2009 yılları arasında hükümette görev yaptıktan sonra yeni bir kariyere başlamıştım. Mansour Group'taki şirketler sağlamdı ve likiditemiz vardı. Bir işletme yürüttüğünüzde, servetine gerçekten dikkat edemiyorsun ve ben kendi paramı yönetebilmek istedim. Eskiden X ya da Y bankasına paramızı yatırırdık. Ancak ben, “Bunu yapmak için roket bilimini öğrenmeye gerek yok” dedim. Paramızı yönetebilecek parlak zihinli genç erkek ve kadınları işe alabiliriz. Eğer banka bunu yapabiliyorsa, neden kendimiz yapamıyoruz?
Oğlum da dahil olmak üzere 14 kişilik bir ekibimiz var ve bir ün kazandık. Anlaşma akışı sağladık ve yılda bir ya da iki anlaşma yapıyoruz. Kesinlikle doğru bir karardı ve aile ofisleri gelecek vadediyor. Biz bir işletme satın alıp ayrı bir birim haline gelmekle ya da hissedarlara para dönmek için uygulanan zaman çizelgesiyle ilgilenmiyoruz. Nasıl büyük bir şirket satın alınır ve inşa edilir ve geleceğin sektörü nasıl belirlenir bunu biliyoruz.
Neden teknolojiye bu kadar odaklanıyorsun?
Yaklaşık 15 yıl önce bir konferanstaydım, bir adamın dünyanın değişeceğini şu sözlerle ifade ettiğini duydum: Bir gün, gidip bir doktora bizzat görünmenize gerek kalmayacak. Bunun yerine sadece bir ekrana ihtiyacınız olacak ve doktor bu ekrana bakıp sizin reçetenizi verecek.
Bunu duyduktan sonra, teknoloji sektörünün geleceğin olduğu söyledim ve Facebook, Twitter, Uber, Spotify ve daha yakın zamanda Snowflake ve Adyen'e erken yatırım yaptık.
Bizi tanıyan yatırım bankaları ve fonlar aracılığıyla yatırım yapıyoruz. Facebook için, 2009'da Goldman Sachs'ta birlikte çalıştığım birisinden bir telefon aldım ve bana şirket hakkında ne bildiğimiz sordu. Pek bir şey bilmiyordum, ama girişimcilik bazen cesaret ister. Bu nedenle şirkete oldukça fazla para yatırdım ve bunun gibi birçok teknoloji şirketine yatırım yaptım. Kovid-19'da bile büyüyeceklerini düşündüğümüz için bu yatırımlarda ısrar ettik.
İngiltere hakkında ne görüşe sahipsin?
İngiltere'yi hukukun üstünlüğü nedeniyle seviyorum ve yaşamak için seçtiğim şehir olan Londra’yı seviyorum. Hava durumuyla ilgili bir şeyler yapabilseydi, bu harika olurdu. Brexit ve Kovid-19 nedeniyle zorlu zamanlar geçiriyoruz. İngiltere hangi sektörlerde başarılı olmak istediğine karar vermek zorunda. Varlıklı insanlara ulaşıp yatırım yapmaya teşvik etmek zorunda. Bunu nasıl yapmaya karar verecekleri politikacılara kalmış, ancak buna ihtiyaç var.
Brexit, balık ağlarına takıldı
Karantinayı nasıl geçirdiniz?
Marttan haziran ortasına kadar tamamen Londra'da kilitli kaldım. Zorlu bir deneyimdi. O zamanlar kimse virüsün nereye gittiğini bilmiyordu. Fakat sonrasında yaz aylarında dışarı çıkabildim ve Fransa’nın güneyindeki yatıma gittim. Bu bir rahatlama oldu. Şimdi olduğumuz yere geri döndük ve kimse ne olacağını bilmiyor. İkinci dalganın güçlü olmaması için dua ediyorum.
İş dışında neyle meşgul oluyorsunuz?
Her gün egzersiz yapıyorum. Eskiden Londra'da bir spor salonuna giderdim ama şimdi evimdekini kullanıyorum. Ben sadece kardiyo yapıyorum. Bazı günlerse ağırlık çalışıyor ve kardiyo yapıyorum.
Futbol izlemeye bayılırım. Manchester United taraftarıyım ama oğlum Chelsea taraftarı. Yazın yatıma binmeye bayılırım. Orası benim avunduğum, enerjimi geri kazandığım yer.
Tiyatroyu ve operayı da seviyorum ama şu anda yeni dünyayla birlikte yaşamak zorundayız.
Airbnb'nin halka arzında satış yapacak mısınız?
Halka arzın nasıl sonuçlanacağını bekleyip göreceğiz. Hisse senedi satıyorum ama satmayı genel olarak sevmiyorum. Babamın bize bıraktığı binalar ve araziler gibi varlıklar ailede kalacak.
İngiltere fintek yarışında Wall Street’i geride bıraktı
Buffett'ın yatırım stratejisi Bitcoin piyasasında da işe yarıyor
Londralı bankacılar ikinci karantina için ne dedi?