Yazdır

Finans sektörünün geleceği dijitalleşmeyle sınırlı değil

Tarih: 29 Ekim 2020 - 18:07

Teknoloji çağıyla birlikte finansal hizmetler sektörü de yapısal bir dönüşümün arifesinde. Geleceğin bankaları ve sigorta şirketleri çok daha geniş platformlar halini alabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans hizmetleri sektörü yeni teknolojilerin insanların hayatlarına girmesiyle birlikte hızlı bir gelişim süreci yaşıyor. Kurumsal inovasyon firması Rainmaking’in Kıdemli Danışmanı ve Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yönetici Üyesi Simon Torrance eski tip finans modelinin artık çalışmadığını belirtiyor.

WEF’de dijital dönüşümü hızlandırma alanındaki çalışma grubuna yöneticilik yapan Torrance finansal hizmet şirketlerinin artan rekabet ve yükselen tüketici beklentileri nedeniyle sadece ürün ve hizmet satışlarıyla ayakta kalamayacağını belirtiyor.

Finextra’da yer alan röportajında Torrance, “Şu anda finansal hizmet organizasyonları ürün imalatı yapıyor ve bunları deneyip ya doğrudan müşterileri ye da yeniden satılması için distribütörlere satışını yapıyor. Bu yöntem hala bankacılık ve sigorta işletmelerinin yaklaşık %90’ını oluşturmakta. Denedikleri şeyse arayüzlerini dijitalleştirmek. Fakat iş modeli temel olarak aynı kalıyor” dedi.

Dijitalleşmek yeterli değil

Torrance, bankalar ve sigorta şirketlerine yönelik ekonomik kâr tahminlerinin daha da kötüye gideceği göz önüne alındığında, bu gibi işletmelerin daha da zor durumda kalacağına inanıyor. Finans uzmanı, “Şu anda yaptıkları şey için para almıyorlar ve sadece dijitalleşmek yeterli olmayacaktır” dedi.

Finans işletmelerinin şu anki modele göre daha kârlı ve daha fazla büyüme sunabilecek çok sayıda alternatifi var.

Küçük ve orta ölçekli bankalar kendilerini cari hesaplar ve tasarruflar gibi sunması kolay basit ürünlere aşırı bağımlı halde bulabilirler. Ancak işletmelerin bu yolla ölçeklerini büyütmesi ve kârlılığını artırması neredeyse imkansızdır. Finansal hizmetler kuruluşlarının düşük bir 'hizmet maliyeti' karşılığında kendi ürünleri için talep oluşturmak için yöntem araması gerekiyor.

Bankaların geleceğini kurtaracak üç farklı model

Torrence konuyla ilgili, “Normalde eğer bir banka ya da sigorta şirketi örnek vermek gerekirse bir perakendeciyle ya da bir araç şirketiyle anlaşma yaparsa bu oldukça dolambaçlı bir süreç olur. Oldukça uzun sürecek teklif taleplerinin üzerinden gidilmesi zorunludur ve bu entegrasyon süreci oldukça pahalıya mâl olur” dedi.

İç içe geçen ya da tamamıyla entegre olunan iş modelinde ise bu süreç neredeyse anında gerçekleşir. Perakendecilerdeki ve diğer şirketlerdeki iş geliştiriciler bankanın veya sigorta şirketinin ürün ve hizmetlerine bağlanan platformlarından yararlanabilir.

Bu model bankalara veya sigorta şirketlerine bir dizi finansal hizmet sunan bir platform olma imkanını tanır ve ilgi çekici işletme modelinin içerisinde bulunmayı sağlar.

Bunu yapmanın bir yolu bankaların ürünlerini başka taraflarla, çözümlerle ve verilerle karıştırarak müşterilerin sorunlarını bir kurumun tek başına yapabileceğinden çok daha sofistike biçimde çözülesini sağlamaktır.

Torrence’in önerdiği bir diğer yöntem ise finans uzmanının “dijital yetkinlik” ya da “geliştirici desteği” olarak adlandırdığı bankaların ürünlerini “uygulama programlara altyapıları” (API) üzerinden üçüncü partilere entegre etmesi ya da iç içe geçirmesi olabilir. Bu tür uygulamalar araba satın almak, tatil rezervasyonu yapmak ya da bir kişisel gelişim kursu, bir dergi aboneliği yapmak konusunda finansal hizmetlerin kullanılmasını kolaylaştırılabilir.

Üçüncü bir opsiyon bir pazar haline gelmek ve tıpkı fiyat karşılaştırma siteleri gibi sadece aracı gibi davranarak farklı hizmetler için ortam sağlamak olabilir.

Bankalar bir platforma dönüşmeli

Torrance, “Tüm bunlar büyük dijital şirketlerin faaliyetleri gibi daha çok bir platform olmayı içeriyor” ifadelerine yer verdi.

Bankaların diğer şirketlerin ürünlerini ve hizmetlerini entegre ettikleri daha sonra da kendi ürünleriyle tamamladıkları bir platform oluşturmayı düşünmeleri ve geleneksel yöntemlerle müşterilere ulaşmak zorunda kalmadan müşterileri için uygun olmayı başarabilmeleri gerekiyor.

Torrance finansal hizmetler sektörünün şu anda iç içe geçen veya entegre modeli benimseyen piyasada Pazar payının yaklaşık yüzde 8 ila 10’una sahip olduğunu düşünüyor. Finans uzmanının tahminlerine göre bu oran 10 yıl içerisinde %40’a çıkabilir.

Finans teknolojisine yeni düzenleme girişimi

 

FED’in barutu tükeniyor

 

E-ticaret'te rekor beklentisi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/finans-sektorunun-gelecegi-dijitallesmeyle-sinirli-degil/1528075