Yazdır

Piyasalar kapalı, dolar açık!

Tarih: 29 Ekim 2020 - 10:20

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle piyasaların kapalı olduğu günde dolar/TL 8.30 seviyesindeki seyrine devam ediyor. Euro/TL ise 9.77 seviyesinde bulunuyor.

Türk Lirası'nda son dönemde görülen benzer para birimlerinden yaşanan negatif ayrışma ile birlikte oluşan değer kaybı Merkez Bankası'nın piyasalara sürprizle politika faizini sabit tutup, sıkılaştırmaya faiz koridorunu genişleterek gidiyor.

Yurt içi gündemdeki jeopolitik gelişmelere eklenen Avrupa Birliği ile gerilimin artabileceği endişeleri ve yaklaşan ABD seçimleri de bu değer kaybında gündemin etkili maddeleri oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün küresel şirket yöneticilerine yönelik düzenlenen yatırımcı toplantısı piyasada yakından takip edildi. Albayrak Türkiye ekonomisinin bir dönüm noktasında olduğu, yeni bir sermaye yatırım dalgasının ufukta belirdiğine yönelik mesajlar verirken, sermaye kontrolüne yönelik soruları ise net bir şekilde reddetti.

MERKEZ BANKASI'NI ÖNGÖRMEYE ÇALIŞAN PİYASALAR

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizini sabit tutma kararı almasına rağmen likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini (GLP) 150 baz puan artışla %14.75’e yükseltti. TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %13 seviyesinin üzerindeydi.

Temmuz ortasından beri 550 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidilmesine karşın süreç TL’de gözle görülür bir iyileşme yaratamadı. Gecelik faizler %14.5’e kadar yükselerek GLP ile belirlenen %14.75 sınırına yaklaşırken piyasada ortalama fonlama maliyetinin de gecelik faizlere gecikmeli yaklaşacağı düşünülüyor.

TL’de yaşanan son değer kaybı ve TCMB'nin bu değer kaybının enflasyona etkisine yönelik söylemelerinin takip edileceğini belirten piyasacılar, sabit tutulan faiz koridorunun da genişletilmesi sonrasında para politikasında yön bulmakta zorlanıldığına dikkat çekiyor.

Analistler diğer taraftan da TCMB kararının ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemiyle uyumuna dikkat çekiyorlar. Ekonomi yönetiminin TL’nin rekabetçi olmasını istemesi TL’de belirgin değer kazancının tercih edilmediğinin göstergesi. Ancak bu süreç yabancı yatırımcıların portföylerinde sert azalışlara sebep oluyor. Aynı şekilde kamunun 2019’dan beri 130 milyar dolara yaklaşan döviz arzı nedeniyle azalan rezervlerine yönelik soru işaretlerini de artırıyor.

Ekonomi yönetimi bir süredir benimsediği rekabetçi TL söylemi özünde, sıcak para olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin cari açığını uzun yıllar fonlayan sermaye tipini bilinçli olarak azaltılırken, doğrudan yatırımların payının artması amaçlanıyor.

TL’deki değer kaybının belirginleşerek YEP’te  2023 yılına ilişkin ortalama beklenti olan 8 seviyesine bugünden ulaşılmasının ise enflasyon başta olmak üzere Türkiye’nin makro çerçevesinin YEP’ten belirgin ayrışacağı konusunda endişeler de dile getiriliyor.

YEP’te hükümetin ortalama dolar kuru tahmini 2020 yılı için yaklaşık 6,90, 2021 için 7,70 TL düzeyinde. Piyasada yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, korona virüs salgını, AB ile ilişkiler, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.  Korona virüs salgınında artışın Türkiye’de de belirginleşmesi piyasalarda yakından takip edilen önemli bir gelişme.

Kurdaki yükseliş faiz artışı işareti mi?

Gelirler yetmedi, borçlar azalmadı

AB'den 'ticaret savaşları' için yasal önlem

Suudi Arabistan bütçesi 49 milyar açık verdi

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalar-kapali-dolar-acik/1527941