FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Üst düzey yönetimin gözünden ekonominin durumu çok kötü değil. Conference Board’un Business Council işbirliğiyle yaptığı yeni bir araştırmaya göre, CEO’ların büyük bir çoğunluğu ekonomik gidişata iyimser yaklaşıyor. Üst düzey yöneticilerin güven seviyesi, 100 CEO ile yapılan anketin sonuçlarına göre belirlendi. Katılımcılar arasında Amazon, General Motors, JPMorgan Chase ve Merck gibi şirketlerin CEO’ları yer aldı. Eylül ayının ortalarında gerçekleştirilen araştırmada, üst düzey yöneticilerin ekonomiye duyduğu güvenin, Ağustos ayındaki %45 seviyesine kıyasla, %64’e yükseldiği görüldü. Araştırmada 50 üzerindeki her skor, kesin güven belirtiyor.
Bu sonuç CEO’ların yanıtlarının üç farklı değerlendirmesinin aritmetik ortalalaması. CEO’lar bugünün ekonomik koşullarını altı ay öncesiyle karşılaştırarak değerlendirdi. Aynı zamanda ekonominin ve içinde bulundukları sektörün durumuyla ilgili, gelecek altı ay için tahminlerini de dile getirdi.
Genel sonuçlar üst düzey yöneticilerin kesinlikle daha iyimser olduğunu gösterse de, anketin bazı sorularına verilen cevaplar, ısrarcı bir dikkatliliğe işaret ediyor. Conference Board Mütevelli Üyesi ve TIAA CEO’su Roger W. Ferguson, “dördüncü çeyrekte iyimserliğin yükseldiği görülse de liderler aynı zamanda tüketici davranışlarında gerçekleşebilecek kalıcı değişimlere ve ilerideki kurumsal beklentilere odaklanıyor ve planlama yapıyor” dedi.
Örneğin ankete katılan CEO’ların yalnızca %25’i gelecek yıl sermaye harcamalarında artış bekliyor. Bu rakam çeyreğin başlarında yalnızca %15 seviyesindeydi. Sonuçlar aynı zamanda çalışanlar için de karamsar bir tablo çizdi. CEO’ların %34’ü, gelecek 12 ayda işten çıkarmaların artacağını düşünüyor. Katılımcıların %9’u ise %3’ün üzerinde bir işe alım seviyesi öngörüyor. Maaşların da düşük kalması bekleniyor. Katılımcıların neredeyse %80’i maaşlarda küçük bir büyüme, durgunluk ya da ılımlı bir düşüş beklediğini açıkladı. Üst düzey yöneticilerin neredeyse üçte ikisi ise, açılacak pozisyonlar için kalifiye çalışanları işe alma konusunda bir sıkıntı yaşamayacaklarını tahmin ediyor.
Çalışma CEO’lar tarafından tespit edilen diğer önemli değişimleri de gösterdi. Katılımcıların %80’i korona virüs pandemisinin getirdiği dijital dönüşümün en büyük etkiler arasında olacağına inanıyor. CEO’ların neredeyse yarısı ise kurumsal iletişim, şeffaflık ve yapı konularında uzun vadeli değişimler bekliyor.
Anket büyük ve önemli şirketlerdeki yöneticilerin algısını ölçmek için yapılmış olsa da, kısa vadede gerçekleşecek olan fırtınayı atlatabilmek için bu şirketlerin iyimser olduğunu ortaya çıkardı. ABD başkanlık seçimlerinden önce, ikinci bir ekonomik teşvik paketiyle ilgili umutlar suya düşmüş olsa da, ekonomistler 2022 yılına kadar kademeli bir iyileşme konusunda dikkatli bir iyimserlik içinde. Yine de korona virüs aşısının ve kış aylarının hizmet sektörü üzerinde yaratacağı etkinin sonuçları belirsizlik taşıyor.
Yöneticilerin ekonomiye duyduğu güvendeki hızlı artış, tüketici güvenindeki daha küçük artışın bir yansıması. Conference Board’un geçtiğimiz ay Nielsen işbirliğiyle yayınladığı bir tüketici araştırması, iş dünyasının koşullarının iyi olduğunu düşünen tüketicilerin sayısının Ağustos ayındaki %2,3’lük seviyesinden, %18,3’e yükseldiğini gösterdi. İstihdamın artmış olduğunu düşünenlerse Ağustos ayında %1,5 seviyesindeyken, son araştırmaya göre %22,9 olarak gerçekleşti.
Avrupa’da küçük işletmelerin yarısı iflas riski altında
Tüketicinin ekonomiye olan güveni azaldı
Mali teşvik azalırsa ekonomi yavaşlar