FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
4. Sanayi Devrimi’nin ortasındayız ve teknoloji her zaman olduğundan daha hızlı ilerliyor. Önemli teknoloji trendlerini takip etmeyen kişi ve kurumlar, geride kalma riski altında. Kilit trendleri anlamak, insanlara ve iş yerlerine fırsatları yakalamak için yardımcı oluyor. Bu makalede, 2020 yılının 7 büyük teknoloji trendini derledik.
Bir hizmet olarak yapay zeka (AI)
Yapay zeka (AI) çağımızın dönüştürme gücü en yüksek olan teknoloji ilerlemesi. Birçok şirket, AI teknolojisini müşteri deneyimini yükseltmek için nasıl kullanabileceklerini ve iş operasyonlarını nasıl organize edebileceklerini keşfediyor. İnsanlar AI’larla birlikte çalışmaya giderek daha fazla alışıyor ve şirketlerin kendi AI temelli sistemlerini tasarlaması ve uygulaması birçok şirket için oldukça pahalı olmaya devam edecek.
Bu nedenle, AI uygulamalarının bir çoğu hizmet platformları aracılığıyla yapılmaya devam edecek. Bu da şirketlere sisteme sadece verilerini yükleme işini bırakıyor ve kullandıkları algoritmalar ve sistemler için ücret ödüyorlar.
Forbes’un haberine göre, şimdilerde Amazon, Google ve Microsoft gibi şirketlerin sağladığı bu platformların skalası oldukça geniş. Bu sistemler, bir kurumun ihtiyaçları doğrultusunda spesifik işleri yapabilecek hale gelmesi için, çoğunlukla yüksek bir maliyetle kişiye özel olarak tasarlanıyor. 2020 yılı boyunca, bu platformların çoğaldığını ve kullanımının arttığını gördük. Bu da artık şirketlerin AI teknolojisinin kullanmamak için bir bahanesinin kalmayacağı anlamına geliyor.
5G veri ağları
Mobil internet bağlantısının beşinci jenerasyonu, bize süper hızlı indirme ve yükleme olanağı tanıdığı kadar daha güvenilir bir bağlantı da sağlayacak. 5G mobil veri ağları ilk kez 2019 yılında ortaya çıkmış olsa da, oldukça pahalılardı ve sadece büyük şehirlerde ya da seçilmiş bölgelerde kullanılabiliyordu. 2020 yılı 5G teknolojisinin daha düşük maliyetli ve daha kapsamlı kullanıma başlanması için çalışmaların hızlandığı bir yıl oldu.
Yüksek hızlı veri ağlarıyla hareket halindeyken bile daha iyi kalitede film izleyebileceğiz. Yükselen hızlar, mobil ağların evlerimizdeki ve ofislerimizdeki kablolu ağlardan daha fazla kullanılır hale geleceğinin sinyallerini veriyor. Şirketler yüksek hızlı ve güvenilir internet bağlantısının iş süreçlerinde ne gibi avantajlar yaratabileceğini düşünmeliler. Artan bant genişliği de makinelerin, robotların ve otonom araçların veriyi her zamankinden daha hızlı ve daha fazla toplayabileceğini ve aktarabileceğini gösteriyor.
Sürücüsüz araçlar
Hala sürücüsüz araçları günlük hayatımızda kullanamıyor olsak da 2020 yılı bu teknolojide oldukça fazla gelişme görülen bir yıl oldu. Tesla’nın kurucusu Elon Musk, şirketin araçlarının bu yıl “tamamen” otonom olmasını beklediğini söyledi. Aynı zamanda tam otonom olmayan araçlar da yakın zamanda günlük hayatımızda sık karşılaştığımız bir manzara olabilir.
Buna ek olarak, sürüşle bağlantılı olmayan, güvenlik ve eğlence fonksiyonları gibi diğer araç içi sistemler de giderek artan bir şekilde otomasyon sistemlerini kullanacak. Google’ın kardeş şirketi Waymo, California’da otonom taksiler için denemelerini tamamladı ve ilk ayında 6200 kişiden fazla insanın ulaşımı sağlandı.
Elbette konu sadece arabalar değil. Kamyonlar ve gemiler de otonom olma yolunda ilerliyor ve 2020 bu alandaki gelişmelerin daha da fazla yol kat ettiği bir yıl oldu. Bu gelişmelerle birlikte kanunlarda, mevcut altyapılarda ve sosyal algıda değişiklikler olması gerekecek.
Kişiselleştirilmiş ilaç
Teknoloji sağlık sektörünü de eşi benzeri görülmemiş bir hızla dönüştürüyor. Akıllı saatler gibi giyilebilen cihazlardan veri alma olanaklarımız, bize herhangi bir semptom görmeden sağlık sorunlarını tahmin ve tedavi etme imkanı tanıyor.
Konu tedavi olduğunda, çok daha kişiselleştirilmiş yaklaşımlar göreceğiz. Bu aynı zamanda doktorların kişiye özel ilaçlar yazmasını ve tedavi uygulamasını kolaylaştıracak. Bu yeni bir fikir olmasa da, teknolojideki yeni gelişmelerle birlikte, farklı insanların vücutlarının bazı hastalıklara nasıl tepki verdiğini ölçmek ve hangi ilaçlara ne şekilde tepki vereceğini tahmin etmek kolaylaşacak.
Bilgisayar görüşü
Bilgisayar ya da makine görüşü, bir kamera veya sensörle elde edilen görüntüleri, objeleri ya da insanları tanımlayabilen sistemler anlamına geliyor. Bu teknoloji, akıllı telefon kameralarının bir fotoğraftaki insan yüzlerini tespit edebilmesini sağlıyor. Aynı zamanda Google’ın görsel arama teknolojisini de destekliyor.
Bu yıl, bilgisayar görüşüyle desteklenmiş araçların ve teknolojinin daha yaygın bir şekilde kullanıldığını gördük. Bu teknoloji aynı zamanda otonom araçların çalışma sistemlerinin de temelini oluşturuyor. Üretimde de bilgisayar görüşü kullanılarak hatalı ürünler ya da ekipman arızaları tespit edilebilir.
Bilgisayar görüşü aynı zamanda yüz tanıma sistemlerine de olanak veriyor. Bu teknolojinin Apple’ın FaceID uygulamasında etkin bir şekilde kullanıldığını gördük. Ve Dubai Havaalanı da daha rahat bir yolculuk için bu teknolojiyi kullanıyor. Ancak bu teknoloji yaygınlaşırken, kişisel gizlilik gibi konuların da göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Genişletilmiş gerçeklik (XR)
Genişletilmiş gerçeklik (XR) daha kapsamlı dijital deneyimler yaratmak için bir araya gelen birkaç yeni teknolojiyi tarif etmek için kullanılıyor. Başka bir deyişle, genişletilmiş gerçeklik, sanal, arttırılmış ve karma gerçeklik anlamına geliyor. Sanal gerçeklik (VR), kulaklık, gözlük vb. ekipmanlarla sanal olarak yaratılmış bir dünyaya girerek tamamen dijital bir deneyim yaşamanızı sağlıyor. Artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçekliğin aksine gerçek dünya ile iç içedir. Bu teknoloji, mevcut fiziksel ortamı grafik, video, ses ve diğer verilerle zenginleştirir. Bu teknoloji, gerçekliğimize hissedemeyeceğimiz ancak belirli ekipmanlar sayesinde görebileceğimiz katmanlar koyar (Snapchat filtreleri gibi). Karma gerçeklik ise (MR), AR’ın bir uzantısıdır, böylelikle kullanıcılar gerçek dünyaya yerleştirilmiş dijital objelerle etkileşime geçebilirler (bir odaya yerleştirilmiş piyano hologramı gibi).
Bu teknolojiler hayatımızda birkaç yıldır var ancak, bu kullanım eğlence dünyasıyla sınırlıydı. Bu yıldan itibaren tüm bunların değişmesi ve şirketlerin XR’ın sunduğu fırsatları görmesi bekleniyor. Eğitim ve simülasyon programlarında olduğu kadar, müşterilerle iletişimde de kullanılan bir teknoloji haline gelecek.
Blok zinciri teknolojisi
Blok zinciri teknolojisi para transferlerini girmek için kullanılan bir ana hesap defteridir. Ancak şifrelenmiş olduğu ve merkezi olmadığı için geleneksel bir defterden daha güvenli. 2019 yılı boyunca bazı yorumcular bu teknolojinin abartıldığını ve belki de söylendiği kadar kullanışlı olmayabileceğini söylemişti. Ancak FedEx, IBM, Walmart ve Mastercard gibi şirket 2019 yılında bu sistemi kullanmaya başladı. Bu yıl Facebook’un da blok zinciri temelli kripto parası Libra’yı piyasaya sürmesi bekleniyor.
Finans sektörünün yapay zekaya hazırlanması için 5 yol