FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2020'nin başlangıcıyla birlikte, Avrupa'daki bankacılar son krizleri halen atlatmaya çalışıyordu. Yunanistan ve İtalya'daki kırılgan bankalar kötü kredilerle baş etmeye çalışırken politikacılar kamu fonlarını zayıf kurumlara kanalize etmeye çalışıyor.
Şimdiyse korona virüsün oluşturduğu hasarla sorunlu kredilerin oluşturduğu risk dalgası Avrupa’daki kırılgan finans sektörünü desteklemeyi amaçlayan on yıllık çabaları yıkıyor. Krizin etkileri hükümetlerin ve merkez bankalarının ekonomik çöküşü önleme yönündeki olağanüstü çabalarını da baltalayabilir.
Bloomberg’in haberine göre analistler, Avrupa'nın bankacılık sisteminin sadece gelecek yıl 300 milyar dolarlık ödenmemiş borç şokuna dayanabileceğini söyleniyor. Herkesi tedirgin edense beklenmedik aksilikler. Örnek vermek gerekirse bir geniş çaplı karantina uygulamasının daha gerçekleşmesi durumunda Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) göre 1 trilyon dolardan fazla başarısız kredi finans sektörüne eklenebilir ve bu patlama bankaların kurtarılması konusunu tekrar masaya getirebilir.
Londra merkezli The Business Üniversitesi’nin (eski ismiyle CASS) Ekonomi Profesörü Thorsten Beck, “Zarar görecek hatta yeterli sermayeye sahip olmayacak; sermaye limitine yakın ya da belki de limitin altına düşecek bankalar olacak. Saf bir özel sektör çözümü muhtemelen güçlü bir bankacılık sektörü ile krizden çıkmak için yeterli olmayacaktır” görüşlerine yer veriyor.
Banka bilançolarının zarar görmesi konusunda henüz netlik yok, ancak BNP Paribas ve HSBC gibi kredi kuruluşlarında alarmlar sesleri gelmeye başladı.
ECB’nin banka denetimi koluna liderlik eden Andrea Enria 30 Eylül tarihinde yaptığı açıklamada, “Hazırlanma ve sorunların tanımlanması şu anki en önemli şey. Şu anda içinde olduğumuz aşama, darbeye hazırlıklı olmaktır" ifadelerini kullanıyor.
Kovid'den önce bile, ECB'nin borçlanma maliyetlerini sıfıra doğru ittiğini ve kendisini tahvil piyasalarının son çare alıcısı olarak öne sürdüğü son on yıl içinde yatırımcılar biriken borç dağlarıyla ilgili endişelerin sinyallerini veriyorlardı.
Bu yıl toplam ortalaması %39 düşen Avrupa bankacılık hisseler STOXX 600’ün bankalar göstergelerine göre bankalar yılın başında varlıklarının defter değerlinin yaklaşık dörtte üçü kadar işlem görüyorlar. Şimdiyse bu oran yarısına kadar geriledi.
BNP Paribas bankanın havacılık ve turizm alanındaki yatırımları konusunda uyardı. Sermaye krizini yumuşatmak için şirket tahvili satan Commerzbank daha fazla kredi kaybı bekliyor. Acil durum programları sona ererken, bankanın finans müdürü Bettina Orlopp "Ekonominin toparlanmasının ne kadar esnek ve sürdürülebilir olduğunu gerçekten göreceksiniz" öngörüsünde bulunuyor.
Almanya'da şirket iflasları azaldı
Almanya'da vaka sayısındaki artış endişelendiriyor
JPMorgan: Biden kazanırsa, TL kaybeder