FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fransız araştırma firması Capgemini'nin 2020 Dünya Ödemeler Raporu'na göre, tüketicilerin üçte birinden fazlası Kovid-19 krizi sırasında yeni bir ödeme sağlayıcısı keşfetti.
Araştırma, Nisan 2020 itibarıyla tüketicilerin %38'inin yeni bir ödeme sağlayıcısı kullandığını, zira karantinanın alışveriş yapma ve işlem yapma şeklinde bir değişiklik talep ettiğini ortaya koydu.
Capgemini finansal hizmetler CEO'su Anirban Bose, Kovid-19'un hızla 'bir sonraki normal'i yarattığını, "ödeme firmalarının bir gecede dijital uzmanlar olmasını gerektirdiğini" iddia ediyor. Sağlayıcılar, "hız, kolaylık ve mükemmellikle uçtan uca müşteri deneyimini vurgulayan farklılaştırılmış teklifler" sunmaya çalışırken bu durum inovasyonu hızlandırıyor.
Capgemini araştırmasının daha geniş bir sonucu, Kovid-19 salgınının bankacılık ve ödeme sistemleri sektörlerindeki rekabeti artırdığı. Rapora göre, tüketicilerin %30'u ödeme hizmetleri için Apple, Google ve Amazon gibi büyük teknoloji firmalarını kullanırken, %50'si rakip bankaları kullanıyor.
Kovid ve nakit
Araştırma, tüketicilerin %64'ünün temassız ödemeleri sık sık kullandığını, %48'inin ise QR kod tabanlı ödemeler de dahil olmak üzere dijital cüzdanlar kullandığını ortaya koyuyor.
Bu, pandeminin nakit kullanımının düşüşünü hızlandıracağı varsayımına destekliyor. Zira geleneksel işyerlerinin birkaç ay kapalı kalması, çevrimiçi gerçekleşen işlemlerin oranını önemli ölçüde artırıyor.
Süpermarketler ve eczaneler gibi açık kalmayı başaran perakendeciler arasında bile, müşterilerin kağıt para ile alışverişi yoluyla enfeksiyon bulaşma riskini en aza indirmek için elektronik ödemede ısrar etmeleri de farklı ödeme yöntemlerine geçilmesinde etkili oldu.
Raporda, dijital cüzdan sayısının 2019'daki 2,3 milyardan 2024 yılına kadar dört milyara yükseleceği belirtiliyor. 'Görünmez ödemeler' olarak da bilinen otomatik ödeme süreçleri, 2017 ve 2022 yılları arasında %51 bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) olarak belirtiliyor.
Rekabet ve konsolidasyon
Kovid-19 krizi, nakit yönetimi ve likidite konusundaki zorluklar nedeniyle işletmeler arasındaki geleneksel ödeme yöntemlerinin verimsizliğini de ortaya koyuyor. Bu nedenle kurumsal muhasebeciler, jeopolitik belirsizlik ve birbirine bağlı tedarik zincirleriyle ilgili bu ve diğer zorlukları azaltmak için dijital ödeme yöntemleri arıyorlar.
Bu eğilimler, perakende alanındaki deneyimlerinden yararlanarak işletmeden işletmeye yeni dalga fintech şirketlerindeki patlamayı işaret ediyor. Ayrıca, yeni ödeme yöntemleri ve yeni iş modellerinde pay sahibi olmak için fintech şirketleri altyapılarını zenginleştirmeye de devam edecekler.
Capgemini bulgularına göre en azından şimdilik büyük teknoloji firmalarının anti-tröst suçlamalarında birinci odak olmaları nedeniyle bu rekabetten uzak kalacak. Fakat bu durum bankaların ve fintech firmalarının konumlarını koruyamaması durumunda değişebilir.
Fintech'ler ve rakip bankalar, pazar paylarını artırmak için daha fazla kolaylık ve kişiselleştirme özellikleri kullanarak bankacılık işlemlerini ve ödemeleri daha da artırmayı uzmanlıklarını ve kaldıraç özelliği taşıyan bulut sistemlerini kullanmaya devam edecekler. Capgemini’nin araştırmasına göre bu durum konsolidasyona yol açabilir.
Capgemini araştırmasında, genişletilmiş müşteri erişiminin, küresel ölçeklenebilir çözümlerin ve pazara daha hızlı inovasyonun yararlarının rekabetteki artışın, fiyat artışı ve pazar payı kaybı gibi sakıncalarla karşılaştırılması gerektiği sonucuna varılıyor.
Finans teknolojisi geleneksel bankaları geride bıraktı
Pandemi onlara yaradı! Yok satıyorlar
Tarihin ilk blockchain tabanlı hükümet tasarruf fonu