FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Mart ayında eve kapanan bankacılar yapması gereken anlaşmaları internet üzerinde yapmaya konferans salonlarını ve karşılıklı yapılan yatırımcı tanıtım gezilerini Zoom’la değiştirmeye zorlandılar.
Bu sürecin başlaması üzerinden altı ay geçti ve artık bankacılar çok uzun süreler boyunca aynı şekilde işlerin yürütüleceği yargısına kapılıyorlar. İkinci korona virüs dalgasının ortaya çıkışıyla birlikte hükümetlerin ofise dönüş planlarında geri adım atması bu yargıları destekliyor.
Evden çalışanların mental dengesi bozuluyor
Financial News'in haberine göre 1590 tarihinde kurulan Almanya’nın en köklü finans hizmetleri şirketinden olan Berenberg’in Yönetici Ortağı David Mortlock bu tip zamanlarda müşterilerle yeniden iletişim, çalışanlarının akıl sağlığının korunması ve şirketin kurumsal kültürünün restore edilmesi dengesinin sağlanması için daha pragmatik olmaları gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda Berenberg’in yatırım bankası ayağı oln Berenberg Bank’ın Başkanı olan Mortlock, “Bazı insanlar mental sorunlarla mücadele ediyor. Beş ya da altı ay evde olmak uygundur. Fakat altı ay daha evde çalışmak için gerçekten de çalışanlarımıza dikkat etme ihtiyacı duyuyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ofise dönüş planları geride kaldı
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ofis çalışanlarının 22 Eylül'de eve dönmeleri için yaptığı çağrı Londra’daki büyük yatırım bankalarının daha fazla sayıda personel getirmek için harekete geçmesinden sadece birkaç hafta sonra geldi. Geçtiğimiz hafta JP Morgan’ın da dahil olduğu bazı bankalarda yatırım danışmanlığı ve ticaret birimleri gibi ön saflardaki yatırım bankacılığı birimlerinde ofislerde çalışanların sayısı %50 oranında artmıştı.
İngiltere’de vaka sayılarının 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla birlikte bazı bankalar ofise dönüş planlarını yavaşlatmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Birkaç hafta öncesine kadar ofis çalışanlarının sayısını %25 ila %35 arasında yükselten Goldman Sachs ve Citigroup planlarını dondurmakla Londra’daki ofis sayılarının arttırmak arasında kalıyorlar.
Boris Johnson’ın açıklamaları sonrası dev bankalardan U dönüşü
Evden çalışmak herkes için uygun değil
Londra'daki finans çalışanlarının yaklaşık %10'una sahip olan UBS'in Küresel Bankacılık Birimi Eş Başkanı Javier Oficialdegui, "Bir ofiste fiziksel varlık ve müşterilerle etkileşimler çok fazla değer katıyor. Uzaktan çalışmanın da avantajları var fakat bunlar herkes uygun olmayabilir. Aşırı iletişim morallerin korunması kritik öneme sahiptir" ifadelerine yer verdi.
Banka patronları evden çalışmanın, çalışanların üzerindeki yükünden dolayı üzgün. UBS’in görevi bırakmaya hazırlanan CEO’su Sergio Ermotti bir konferans sırasında personelin %30’dan fazlası evden çalışırken firma kültürünün tutarlılığını ve sürdürülebilirliğini devam ettirmenin çok zor olduğunu ifade etmişti. Diğer dev bankalardan da benzeri endişeleri ifade eden açıklamalar geliyor. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon konuyla ilgili açıklamalarında çalışanların hissettiği "yabancılaşmaya” dikkat çekerken Goldman CEO’su David Solomon ise insanları tekrar bir araya getirmenin çıraklık modelini geri getirme gerekliliğini vurgulamıştı.
Genç bankacılar ofis kültürüne uzak yetişiyor
Bağımsız yatırım bankası Nimus’ın CEO’su Ross Mitchinson ofis çalışmaları için, “Genç yeteneklerin eğitimi ve gelişimi için oldukça önemli ve ofisten uzak kaldığınız sürece bu daha fazla bu tecrübeyi kaçırıyorsunuz. Birlikte çalışabilmek için yeni işletme ve kültür kazanmamız da önemlidir” görüşlerinde bulundu.
Mortlock bankalar için çalışanların önemini vurgularken, “İnsan kaynakları bir yatırım bankasını asıl ortaya çıkaran ve beraber çalışmasını sağlayan unsurdur ve formal ya da informal yollarla günlük bazda geribildirim ve görüş sağlayan ayrılmaz bir parçadır. İyi işleyebilmek için ideal bir dünyada yapabileceğimiz kadar fazla insanla birlikte çalışmak isteriz” ifadelerine yer veriyor.
Finans sektörü liderleri evde çalışmadan beklediğini alamadı
Üst düzey yöneticilerin görüşleri pandeminin ilk günlerine göre oldukça büyük farklılıklar gösteriyor. Barclays CEO’su Jes Staley karantinanın ilk günlerinde evde çalışma uygulamalarının başarısının altını çizerek Londra finans merkezindeki büyük ofislerin sonsuza kadar yok olabileceğini belirtmişti.
Fakat bankacılar aralarında evde çalışma yöntemlerinden geri dönmek istememelerinin daha bencil sebeplerden kaynaklandığını belirtiyor. Evde çalışmak yeni işletmelerin kazanılmasını zorlaştırıyor ve bazı bankalar potansiyel anlaşmaları kaçırma korkusundan dolayı diğerlerinden daha agresif bir biçimde çalışanlarını ofise göndermeye çalışıyor.
Barclays ofise dönüş planını New York’ta deneyecek
Blackrock bir daha asla tam kadro ofise dönmeyecek
Finans çalışanlarının t’ü ofise dönmek istemiyor