FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın Philadelphia şubesinin yaptığı yen bir araştırmaya göre korona virüs pandemisi, insanların yaptığı işlerde kalıcı olarak makinaların insanların yerini alma potansiyelini ortaya çıkardı.
İşten çıkarmalar otomasyon sistemlerinin kullanılabildiği sektörlerde daha fazla oldu ve bu durum da bu işlerin kalıcı olarak hükümsüz kalabileceği riskini arttırıyor. Aynı zamanda korona virüs pandemisinin yayılması da virüsten en çok etkilenen endüstrilerde ve uzaktan çalışmanın mümkün olmadığı işlerde otomasyon sistemlerine geçişi hızlandırdı.
Bu resesyon ne kadar uzun sürerse, otomasyon sistemlerinin etkisi o kadar büyük olacak.
Ding ve Seanz Molina’nın araştırma sonuçlarında belirttiği üzere “korona virüs krizi daha uzun süreli bir ekonomik krize dönüşürse, otomasyon sistemlerine geçişin mümkün olduğu sektörlerde bir çok iş kaybı yaşanacak ve makineler pandemi sonrası dönemde insanların yaptığı işlerde kalıcı olacak. Bu da 2008 krizinden sonraki iyileşme döneminde yaşanan sürecin bir benzeri olacak.”
Çalışmaya göre otomasyon sistemlerinin ağırlıkta olacağı önceden tahmin edilen sektörlerde, teknoloji karşısında daha az tehdit altında olan sektörlere göre her 100 işte 4,2 oranında daha fazla iş kaybedildi. Makinalar tarafından devralınma tehlikesini daha fazla yaşayan işler, otel resepsiyon görevlileri, servis şöförleri, perakende satış temsilcileri, otopark görevlileri ve vergi tahsildarları.
Bu durumun etkileri azınlıklar üzerinde daha fazla görülüyor. Azınlıkların çalıştığı ve otomasyon sistemlerinin kullanılabildiği işlerde %5,1 oranında daha fazla iş kaybı yaşandı.
Teknolojide dünya lideri Çin mi olacak?
ABD’de rekor istihdam beklentisi
Almanya'da istihdamı korumak için 10 milyar euroluk yeni paket