Yazdır

Aşının bulunması kısa vadede işsizliği arttıracak

Tarih: 10 Eylül 2020 - 17:27

Küresel ekonomilerin korona virüs aşısını umutla bekleyişi devam ediyor. Fakat aşının dağıtım kapasitesindeki eksiklik işsizlik rakamlarında artışa sebep olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de azalan korona virüs vakaları gelecek bir ya da iki ay sonrasında kısıtlamaların azaltılmasıyla ve Amerikalıların normal hayata girmesiyle ekonominin iyileşebileceğini gösteriyor. Buna karşın Bloomberg yazarı Karl W. Smith’in ifadelerine göre ekonomiyi beklenmedik bir kısa vadeli risk bekliyor: Kasım ayında aşı hazır olabilir.

Smith’in yazısına orta ve uzun vadede aşının bulunmasının ekonomik büyüme için çok önemli olduğunun altını çiziyor. Buna karşın Smith’e göre aşının piyasaya sürülmesi iş piyasasındaki artışta geçici bir yavaşlamaya sebep olabilir.

Bloomberg yazarı bu kısa vadeli yavaşlama ihtimalini şöyle açıklıyor:

“Şu anki haline bakılırsa, görünürde salgının bir sonu yok. Vaka sayıları şu an ABD’nin birçok yerinde artmaya devam ediyor. Kış döneminde çok kolay bir şekilde enfeksiyonlarda artış olabilir. Bunun sonrasında ne olacağı ise belli değil. En iyimser senaryo bile ABD’nin sürü bağışıklığına ulaşana kadar birkaç dalgaya katlanmak zorunda olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak işletmeler ve aileler bu durumdan kurtulmak için yeni yollar arıyorlar ve yeni normale göre kendilerini ayarlıyorlar. Azınlık bir kesim topyekûn kapanma emirlerine uymayı dahi reddetti.

Bir aşı bu durumu tamamen değiştirebilir. Her şeyin bitmesi üzerine bir tarih verebilir. Ofise ya da okula dönmeyi düşünenlere bir aşı tanımlayıcı bir soru sorabilir: ‘Eğer şimdi değilse ne zaman?’

Bir aşı aynı zamanda kimlerin çalışmasına izin verileceği konusunda bariz bir standart yaratacak: Aşı olanlar çalışabilecek. İlk önce kimin aşı alması gerektiği konusunda sağlam bir tartışma olsa da mantık acil müdahale ekiplerinin ve tıbbi personelin de bu grubun içerisinde olacağını belirtiyor. Daha sonrasında ise sırada ekonominin genelinde olmazsa olmaz ihtiyaçları karşılayan çalışanlar olacaktır.

Hayati olmayan ihtiyaçları karşılayan çalışanlarla okul çağındaki çocukların en sona kalacağı gözüküyor. Bu da demek oluyor ki sadece bir aşının keşfi bütün işletmelerin ve okulların mevcut kapanma sürecini sona erdirmeyecek. Yeniden açılmalar aşının yaygın dağılımına bağlı olacak. Uzmanlar bunun ne kadar süreceği konusunda belirsizler. Ancak bu süreç aylar alabilir.

Amerika aşının dağıtılmasını beklerken, iş piyasasındaki artışın durma noktasına gelmesi muhtemeldir. Halihazırda çalışan kesimin işlerini koruması ihtimali oldukça yüksek. Fakat yöneticiler için henüz aşı olmamış kimseleri geri çağırmak zorlaşacaktır. Aynı şekilde okul çevrelerinin büyük bir bölümü okula dönmeden önce çocukların aşılanmasını talep edecektir.

Bu iki koşul, işletmelerin işe alma ve okulların yeniden açılma konusundaki isteksizliği, istihdamın bu yılın sonuna kadar ve bir sonraki yılın başlangıcına kadarki hızlı genişlemesini ciddi şekilde sınırlandıracaktır.

Kovid-19 aşısı bulunursa dünya genelinde dağıtımı için '8.000 jumbo jet gerekecek'

Sonuç olarak ABD ekonomisi aşı sürecini geçmek için yeni bir teşvik paketine ihtiyaç duyabilir. Ayrıca iyimser bir sebep de mevcut. Yakınlardaki bir aşı ekonomiyi geçici olarak dondururken ABD Kongresi üzerinde tam tersi bir etkiyi doğuracaktır: Bu teşvik paketi ilk turlarda yapıldığı gibi açık uçlu taahhütlere dayanma korkusundan uzak olacak. Kongre hızlı bir şekilde yardım paketini geçirebilir.”

Smith’e göre, Washington veya başka bölgelerdeki politikacılar ve kamu görevlileri aşının sadece umut değil aynı zamanda geçici olarak birçok çalışan için sıkıntı getireceğine hazırlıklı olmalı. Zira aşı bulunduktan sonra dahi geçim mücadelesinde olan ABD’lilerin yardıma ihtiyaçları olacak.

Korona virüse karşı maske mi yüz siperi mi?

 

ABD işsizlik maaşı başvuruları değişmedi

 

Dünya çapında korona virüs ölümleri 900 bini aştı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/asinin-bulunmasi-kisa-vadede-issizligi-arttiracak/1518154