Yazdır

İhracatçılar, kuru incir için seferber oldu

Tarih: 10 Eylül 2020 - 10:52

Kuru incirde verim, kalite ve gıda güvenliğini artırmak için seferber olan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, bu yıl 5 bin adet ekşilik böceği tuzağı ve 2 milyon ilek filesi dağıttı.

Türkiye'nin ihraç ürünlerinden kuru incir verim, kalite ve gıda güvenliğini artırmak için Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, aflatoksinli incirlerin imha edilmesinden kuru incirde verim ve kalite kaybına yoluna hoş geldiniz, ihracatı olumsuz etkileyen ekşilik böceği ile mücadele için ekşilikceği çekici yemağı , sağlıklı ve doğru ilek temin teşvik etmek, verim ve kaliteyi artırmak için ilek filesi dağıtımı uzun yıllardır gerçekleştiriyor. Birlik, yürüttüğü araştırmalarla bu yıl 5 bin adet ekşilik böceği tuzağı ve 2 milyon ilek filesi dağıttı.

Kuru incir kerevetlerde kurutulacak

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru incirin aflatoksin ve bamyatoksin oluşumunu önleme, kuru incirin kalitesinin arttırılması, hızlı ve sağlıklı hale getirilmesi, sergi başlama yağması kuru incirlerin ıslanmasını sadece plastik hazırlama tavası / kerevet yaptırarak yaptırarak dağıttıkları bilgisini verdi. Kerevetlerin dağıtımını da Aydın ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ve kullanmaiyle birlikte köylerde yerilere ücretsiz dağıttık, "Aydın Ticaret Borsası ve Nazilli Ticaret Borsası yaptırdıkları biner kerevet ile projemize destek verdi. Orman Bakanlığımıza da destekleri nedeniyle teşekkür ediyoruz. ” dedi.

Hasat filesi ile kuru incirin toprakla bağlantısı kesilecek

Kuru incirde kalitenin artması için uzun yıllardır ekşilik böceği çekici yem tuzağı, ilek filesi, kurutma kereveti dağıttıklarını 2020 yılında ise ilk kez hasat filesi dağıtımına başladıklarını söyleyen Birol Celep, “Kuru incirlerin kalitesini artırmak, hızlı kurumasını sağlamak ve yabancı madde bulaşıklığını en aza indirebilmek amacıyla hasat filesi kullanımını yaygınlaştırmak istiyoruz. 2020 yılında bin adet hasat filesi yaptırarak üreticilere ücretsiz dağıttık. Hasat filesinin, farklı bölgelerde kullanılması ve yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

Aflatoksinli incirler 20 yıldır imha ediliyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2000 yılından bu yana Ticaret Bakanlığı onayıyla, 'Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmha Projesi'ni başarıyla sürdürdüğünü anlatan Birol Celep, şunları kaydetti: “İşletmelerde aflatoksin kontrollerinde ayıklanan incirler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı tesislerde imha ediliyor. 20 yıldır her yıl ortalama 500 bin kilogram kuru inciri insan sağlığına zarar vermemesi için toplayıp imha ediyoruz. Öte yandan kuru incir sezonu boyunca bilgilendirme broşürleri, sosyal medya paylaşımları ve SMS’lerle üreticilere ulaşıyoruz. Bu çalışmalar için 2020 yılında 1 milyon 60 bin TL bütçe kullandık.”

Kuru incir ihracatı 67 bin tonu aştı

Türkiye'nin kuru incir rakamlarına dair bilgi de veren Birol Celep, 2019/20 sezonunun başladığı 26 Eylül 2019'dan 5 Eylül 2020'ye kadar 67 bin 46 ton kuru incir ihraç edilerek 233 milyon 452 bin dolar döviz geliri elde edildiğini açıkladı. Kuru incir ihracatının bir önceki sezonun aynı dönenimde ise 57 bin 736 ton karşılığı 222 milyon 654 bin dolar olduğunu hatırlatan Celep, "Kuru incir ihracatı yüzde 16, değerde ise 5 artış kaydetti. Almanya 33,2 milyon dolarlık kuru incir talebiyle en fazla kuru incir ihraç ettiğimiz ülke olurken, Fransa 33,1 milyon dolarlık Türk inciri tercih etti Listenin üçüncü basamağında ise 31,5 milyon dolarlık kuru incir ihracatıyla Amerika Birleşik satış yer aldı. 2019/20 sezonunda Türkiye'nin kuru incir ihraç ettiği ülke sayısı 106 oldu . " dedi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ihracatcilar-kuru-incir-icin-seferber-oldu/1518043