Yazdır

Boris Johnson’ın açıklamaları kontrolden çıktı

Tarih: 10 Eylül 2020 - 10:55

Boris Johnson’ın mecliste yaptığı konuşma ve Brexit sürecinde yaptığı hatalar her partiden milletvekilini şaşırttı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mecliste yaptığı konuşmada Boris Johnson’ın sabırsızlığı sesinden belliydi. Sıra, hükümetin uluslararası anlaşmaları ihlal etme konusundaki yeni istekliliğine yönelik, muhalif Keir Starmer’ın sorularına gelmişti. Ancak İşçi Partisi lideri bir adım öndeydi. İşçi Partisi’nin bu aşamada yorum bile yapmasına gerek yok, zira Avrupa Birliği ve muhafazakar Tory partisi, İngiltere’nin başarısız bir ülke olarak görülmesi konusunda birbirlerine girmiş durumda. Starmer’ın işini başkaları yapıyor.

Starmer hazırladığı altı sorunun tamamını birçok insanın akıllarındaki sorulara yanıt bulmak için sordu. Sorulardan biri hükümetin takip ve izleme sisteminin insanları neden, yapılabilmesi zayıf bir ihtimal taşıyan ve sonuçları muhtemelen kaybolacak olan bir korona virüs testi yaptırmaları için uzun mesafeler gitmeye mecbur bıraktığına yönelikti. Bu karmaşadan kim sorumlu?

Johnson suçu hızlıca başka birine yükleme çabası göstermeden, “Elbette sorumluluğu ben alıyorum” dedi. Buradaki asıl problem sistemin fazla başarılı olması: Binlerce insan korona virüs testi yaptırdı ve şimdi her gün 75,000 kullanılmayan test olsa da sistemde kapasite yok. Artık daha az insana test yapılan ve tüm temas takipçilerinin haftada bir ya da iki kez aradığı eski günlere dönme zamanı geldi.

John Crace The Guardian’daki yazısında, adil olmak gerekirse İngiltere Başbakanı Johnson, bu sefer sorulara cevap verirken bir önceki haftaya kıyasla daha başarılıydı dedi. Sanki Johnson, meclis konuşmalarına prensip olarak hazırlıksız geliyordu. Starmer’ın herhangi bir sorusuna cevap veremeyen Johnson, neden eleştirildiğini sordu.

Starmer “Hükümet basit bir beceriksizliği bile yönetemiyor” dedi. Johnson muhalif milletvekilinin dilinin sürçtüğünü ve aslında “basit bir başarıyı” demek istediğini varsaydı. Ancak basit bir beceriksizlik, hükümetin şu anki performansının yanında oldukça iyimser bir tanımlama.

Yine de Johnson, Starmer'ın, hükümetin Avrupa Birliğinden çıkış anlaşmasını ve Kuzey İrlanda protokolünü ihlal etme planlarıyla ilgili yorum yapmamasından huzursuz oldu. Bunun üzerine kontrolden çıkan bir konuşma yaptı. Boris Johnson konuşmasında anlaşma yemeğinin fırına verilmeye hazır olduğunu söylerken aslında, anlaşmanın yanıp küle dönüşmeye hazır olduğunu ima etti.

Müzakerelerini gerçekleştirdiği anlaşma, meclisten yalnızca üç günlük bir tartışma sonrası zorla geçirildi ve Johnson bu anlaşmanın vaadiyle seçimi kazanmıştı. Şimdi Avrupa Birliği’yle yapılan anlaşmanın ne kadar başarısız olduğu ortaya çıkıyor. Tam bir fiyasko. 10 Nisan 1998 tarihinde İngiltere ve İrlanda arasında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması’nı korumak yerine, yapılan anlaşmalarla ihlal etti. Boris Johnson, 1 Ocak’tan önce anlaşmanın tamamlanması gerektiğini düşünüyor. Bu hafta gerçekleştirdiği tuhaf konuşmasındaki endişe verici açıklamalarından biri de buydu.

Günün devamında Downing Street’te gerçekleşen basın açıklamasında, başbakan yeni karantina önemlerini açıkladı. Matt Hancock bu duyuruyu bir gün önce yapamamış, basına akşamüstü duyurmuştu. Teoride, mesaj oldukça açık. Eğer toplu taşımada veya bir barda değilseniz sosyal toplantılar en fazla altı kişiyle sınırlandırılacak.

Ancak Boris Johnson yine şaşırtıcı bir yöntem izleyerek konuyu karmaşık hale getirdi. Yeni bir korona virüs denetim ekibinin kurulacağını açıkladı. Bu ekip yüksek ihtimalle son birkaç aylarını sessiz bir telefonun başında oturarak geçiren takip ve izleme sisteminin çalışanlarından oluşacak. Bu kişiler her an insanların evlerine girme ve “altı kişi kuralını” ihlal eden her kaçak dede ve büyükanneyi tutuklama hakkına sahip olacak. Ve bu durum Boris Johnson için de zor olacak çünkü tüm çocuklarını aynı anda göremeyecek.

Bazı gazeteciler bu durumun Noel kutlamalarının iptali anlamına geldiğini söyledi. Johnson’ın panik içinde olduğu görülüyordu. Zira daha temmuz ayında, Noel itibariyle her şeyin normale döneceğine dair söz vermişti. Kötü haberler vermekten hoşlanmayan Johnson, korona virüsle mücadele için geliştirilen “Moonshot” Operasyonu’yla her şeyini riske atıyor. Noel zamanı geldiğinde herkes kendi kendine günlük olarak test yapabiliyor olacak, ve hayatlarına istedikleri gibi devam edecekler.

Ancak Chris Whitty ve Patrick Vallance konuya gerçekçi bir yaklaşım getirdi. Bir aşının bulunması ya da kitlesel testlerin mümkün olması için daha uzun bir zaman var. Yaklaşan sonbahar ve kuş ayları zor geçecek. Yeni karantina önlemleri gerekli olabilir. Ülkenin liderliğe ve yönlendirilmeye ihtiyacı varken, Johnson bir kez daha başarısız oldu.

İş dünyasından Boris Johnson’a Brexit uyarısı

 

Johnson'dan AB'ye ticaret anlaşması için 15 Ekim resti

 

İngiltere’nin Brexit politikalarının bedeli ağır olacak

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/boris-johnsonin-aciklamalari-kontrolden-cikti/1518041