FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çarşamba günü Hindistan, 118 Çin şirketinin uygulamalarını yasakladı. Bunların arasında Tencent ve NetEase gibi şirketlerin öne çıkan oyunları ve Baidu ve Alibaba’nın hizmetleri de vardı. Çin teknolojisine yönelik bu yasaklar Facebook ve Apple gibi ABD’nin teknoloji devleri için yeni fırsatlar doğurdu. Analistler Hindistan’la 21. yüzyılın en önemli ilişkilerinden biri kurulabilir dedi.
Hindistan’ın Çin teknoloji şirketlerinin uygulamalarına getirdiği yasaklar, yerli teknoloji şirketleri için olduğu kadar, ABD’nin teknoloji devleri için de fırsat olabilir.
Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, yasaklanan uygulamaların ülkenin “varlığına ve birliğine zarar veren aktiviteler içeriyor” dedi. Hükümet aynı zamanda bu uygulamaların, vatandaşların bilgilerini Hindistan dışındaki sunuculara aktardığını iddia etti.
Haziran ayının başında, Hindistan 59 Çin şirketinin uygulamasını yasaklamıştı. İki ülke arasında tansiyon haziran ayından bu yana yükseldi. Bir sınır çatışmasında 20 Hint askerinin hayatını kaybetmesi de büyük etki gösterdi. Şimdilerde tansiyon yeniden yükselişte.
Center for Innovating the Future (CIF)’te jeopolitik stratejist olarak görev yapan Abishur Prakash Cnbc’ye yaptığı açıklamada, “Çinli şirketler acı bir ders alıyor. Ve bu Çin’in dış siyasetinden kaynaklanıyor. Çin’in Hindistan ile olan jeopolitik stratejileri, Çin şirketleri için bir çöküşe yol açtı” dedi.
Hindistan hükümeti özellikle bu uygulamaları hedef aldı. Ancak geçtiğimiz ay Bloomberg’in yaptığı habere göre, Huawei ve ZTE gibi Çin’in telekomünikasyon ekipmanı üreticileri de Hindistan’ın 5G testlerinin dışında tutulacak. Eğer bu iddia gerçekleşirse, Hindistan, Avusturalya ve İngiltere’nin ardından, Huawei’yi yeni nesil mobil ağlarının dışında tutacak.
Çin’in teknoloji şirketlerinin çöküşü hem Hindistan’daki hem de ABD’deki teknoloji şirketleri için bir fırsat.
Strafor’un Genel Başkan Yardımcısı Rodger Baker “Hindistan’ın Çin teknolojisine karşı, ABD’nin Çin’le olan savaşındaki tavrından daha agresif bir yaklaşım sergilediğini görüyoruz” dedi. “Bunun kısmi sebeplerinden bir tanesi Hindistan’ın kendi teknolojisi sektörünü destekleme çabası ve ülkelerini diğer ülkeler için teknoloji yatırımına açık hale getirme hamlesi” olduğunu açıkladı.
Hindistan ve ABD için ‘kazan-kazan’ ilişkileri
Çin’in teknoloji şirketleri dışarıya açılma hedefini gerçekleştirmek için Hindistan’ın çekici bir pazar olduğunu düşünmüştü. Çinli yatırımcılar ve şirketler, yerel şirketlere yatırım yaparak, Hindistan’ın yeni kurulan şirketlerine 4 milyar dolarlık destek verdi. Aynı zamanda Hindistan’ın toplamda 1 milyar doların üzerinde bir değere sahip olan, 30 yeni girişimi artık Çinli şirketler tarafından finanse ediliyor.
Çin’in TikTok video paylaşım platformu gibi uygulamaları, ABD’nin teknoloji devleri Facebook ve Google gibi şirketlerle rekabet edecek duruma geldi. Xiaomi gibi Çin’in akıllı telefon üreticileri de Hindistan’da önemli pozisyon edindi.
Dolayısıyla Hindistan’ın Çin’e karşı geliştirdiği bu yeni tutum, sadece Hindistan pazarındaki Çin teknoloji şirketleri için değil, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinden gelecek yatırım desteğine ihtiyaç duyan yeni şirketler için de durumları karmaşık hale getiriyor.
Prakash açıklamasında “Çin’in teknoloji şirketleri, dünyanın her yerinde serbestçe büyüyebileceği günleri geride bıraktı” dedi.
Ancak bu durum Hindistan pazarındaki Amerikan devleri için de bir fırsat. ABD’nin teknoloji devleri Hindistan’ı gelecekteki büyümeleri için ana etmenlerden biri olarak görüyor ve pazara dahil olmak istiyor.
Counterpoint Research’ün Araştırma Direktörü Neil Shah, “Çin şirketlerinin uygulamalarının yasaklanmış olması, sektörde yeri doldurulacak büyük bir boşluk oluşturdu” dedi. Açıklamasının devamında “ABD’den önemli şirketlere pazar payını arttırabilmeleri için büyük bir fırsat. Örneğin TikTok’un yasaklanması Instagram Reels’in işine yarayacak” ifadesini kullandı.
Hindistan’ın Çin’in teknoloji şirketlerine karşı açtığı savaş, ABD Çin’in büyük şirketleri üzerindeki baskısını arttırırken meydana geldi. Ağustos ayında ABD Başkanı Donald Trump, Tencent ve ByteDance (TikTok)’le iş ilişkilerini yasaklayan bir başkanlık emri yayınladı.
Prakash açıklamasının devamında “Hem Hindistan hem de ABD çıkarlarının bir noktada birleştiğini görüyor. Başbakan Modi’nin en büyük kuralı kendi kendine yetebilme. Savunmadan e-ticarete, Hindistan’ın herhangi bir yabancı şirkete bağımlı olmaması gerektiğini düşünüyor. Hindistan kendi yazılım sektörünü kurmuş olsa da, çip gibi donanım ekipmanları konusunda eksiklik yaşıyor” dedi.
“Aynı zamanda ABD şirketleri de donanım üretmek için yeni bir merkez ve ürünlerini satmak için yeni bir pazar arayışında. Bu da ABD ve Hindistan arasındaki ilişkilerden her iki tarafın da kazançlı çıkacağını gösteriyor.”
Silikon Vadisi Hindistan’a yoğunlaşıyor
Silikon Vadisi’nin teknoloji devleri Hindistan’daki varlıklarını güçlendirmek istiyor. Ülkedeki pazar payı yalnızca %1 olan Apple, geçtiğimiz yıl montajı Hindistan’da yapılan iPhone XR telefonları satışa çıkardı. Teknoloji devi aynı zamanda Hindistan’daki ilk mağazalarını açmak için de istekli olduğunu duyurdu.
Hindistan’ın akıllı telefon pazarı Xiaomi ve Samsung tarafından domine ediliyor ve bu iki şirketin toplam pazar payı %50’yi buluyor. Counterpoint’ten Shah, Apple’ın Hindistanı yalnızca akıllı telefon satışları için kilit bir pazar olarak görmediğini, Çin’e olan bağımlılığını azaltmak için ülkeyi bir üretim üssü olarak kullanabileceğini söyledi.
Bu esnada Hindistan Facebook ve Whatsapp gibi uygulamaların kullanımında da öne çıkı.
Hem Facebook hem de Google son dönemde Hindistan’ın dijital hizmet platformu Jio Platform’a toplamda 10 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Bu yatırım iki teknoloji devi için de Hindistan pazarında daha geniş bir alanı domine edebilme amacı taşıyor.
Shah’a göre, “Apple’ın aksine Google ve Facebook, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin’e erişim sağlayamıyor. Dolayısıyla Hindistan bu iki şirket için geriye kalan tek seçenek.” “Dolayısıyla Hindistan’ın en büyük, en etkili telekomünikasyon şirketiyle işbirliği, bu iki şirkete ülkedeki konumlarını sağlamlaştırma ve pazar paylarını büyütme imkanı tanıyor” dedi.
ABD Çin’in insanlık dışı teknolojisine talip oldu
Teknolojide dünya lideri Çin mi olacak?
Asya borsaları teknoloji rallisinden destek buldu