Yazdır

Avrupa Birliği’nde ham madde krizi

Tarih: 31 Ağustos 2020 - 12:02

2050 yılına kadar karbon salınımını nötr seviyeye çekmeye çalışan Avrupa Birliği’nin ham madde ihtiyacı artıyor. Bloğun ihtiyacı olan maddeler AB’nin Çin, Türkiye ve Brezilya’ya olan ham madde bağımlılığını arttırıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Komisyonu bu hafta üye ülkeleri ham madde krizi konusunda uyarmayı düşünüyor. AB'nin kritik hammadde ithalatına aşırı güveni, önemli sektörleri baltalamak ve bloğu Çin ve diğer kaynak zengini ülkelerin baskılarına maruz bırakmakla tehdit ediyor.

Brüksel yönetiminin hazırladığı bir raporda, pil ve yenilenebilir enerji ekipmanı yapmak için kullanılan unsur eksikliklerinin bloğun 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefini de tehdit edebileceği belirtiliyor.

Belge, korona virüs salgınının taşımacılıkta aksamalara ve Batı başkentleri ile Pekin arasında artan gerginliklere yol açtığı için, Avrupa'da hayati önem taşıyan malların ithalatının güvenliği dahil acil olarak dikkati çekilmesi gereken konu olarak gösteriliyor.

Brüksel yeni strateji belirleyecek

AB'nin Sanayiden Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton Financial Times'a verdiği demeçte, "Salgın, Avrupa'nın belli ürünler, kritik malzemeler ve tedarik zincirlerine olan bağımlılıklarını ortaya çıkardı" dedi. Breton, "Çıkarlarına göz kulak olmak için başkalarına güvenen uzlaşmacı veya saf bir Avrupa dönemi sona erdi" ifadelerini kullandı.

Ortaya çıkacak yeni strateji; keşif, yatırım ve gelişmiş geri dönüşüm yoluyla Avrupa endüstrileri için kritik önemdeki bir hammadde listesinin tedarikini güvence altına almaya öncelik veriyor.

AB’de, karbon nötr hedefini tutturmak için 2030 yılında 18 kat daha fazla lityum ve beş kat daha fazla kobalt gerekeceğini tahmin ediliyor. Tahminler 2050 yılına kadar bu ihtiyacın 60 kat daha fazla lityum ve 15 kat daha fazla kobalt olacak şekilde artacağını gösteriyor.

AB'nin ihtiyaç listesi artıyor

Güncellenen hammadde ihtiyaç öngörüleri, Çin'in ortak endüstriyel metaller için pazardaki hakimiyeti konusunda artan endişeleri vurguluyor. Pekin'in tüketici elektroniği ve rüzgar türbinlerinde kullanılan birçok nadir elementin kontrolü konusunda uzun süredir devam eden endişeleri arttırıyor. Havacılık endüstrisinde kullanılan alüminyumun ana cevheri boksit ve titanyum AB’nin ihtiyaç listesine eklenmiş durumda.

Komisyon’a göre, otomobil koltuklarından dizüstü bilgisayarlara kadar çeşitli ürünlerde kullanılan magnezyumunun yüzde 93'ü AB’ye Çin'den geliyor. Popülist cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro tarafından yönetilen Brezilya, Avrupa’nın jet motorları, taşıyıcı kirişleri ve petrol boru hatlarında kullanılan çelik alaşımlarının önemli bir parçası olan nioyumunun yüzde 85'ini karşılıyor.

Yangın geciktirici sistemler ve petrol endüstrisinde kullanılan borda arzın yüzde 2'si hariç hepsi, Türkiye’de bulunuyor ve bloğun Türkiye'yle olan ilişkileri giderek gerginleşiyor.

ABD Alman Marshall Fonu Kıdemli Öğretim Üyesi Kristine Berzina, "Bu malzemelerin önemi konusunda daha fazla anlayışa vardıkça, ticari ilişkilerin giderek siyasileştiği bir döneme de giriyoruz. AB, enerji için Rusya'ya olan bağımlılığıyla uzun mücadelesinden ders almalı ve tek tek devletler yerine birleşik bir blok olarak hareket etmelidir" dedi.

ABD ve Avustralya da dahil olmak üzere birçok ülkede benzer stratejik hammadde denetimleri yapmış olsa da Avrupa'nın bol mineral yataklarından yoksun olmasından dolayı bağımlılık sorunları daha fazla hissediliyor.

DB 500 milyon dolarlık Türkiye kredisini onayladı

 

Almanya'da kısa çalışma programı uygulayan şirketler azaldı

 

Amerika'da gerilim tırmanıyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/avrupa-birliginde-ham-madde-krizi/1515720