Yeni nesil bankalar son yıllardaki yükselişini sürdürüyor. Geleneksel bankalara alternatif olarak çıkan, ‘challenger bank’ olarak da bilinen bu dijital bankalar aldıkları düzenli yatırımlarla birlikte değerlemelerini ciddi oranda artırdılar. Fintechistanbul'da yer alan haberde, CB Insights’ın verilerine göre müşterilerine daha hızlı ve daha az maliyetleri çözümler sunan yeni nesil bankaların 2019 yılında toplam 138 anlaşmayla 5.3 milyar dolar değerinde yatırım topladığına yer verildi. Yine CB Insights’ın verilerine göre, 2020’nin Ağustos ayında en değerli 10 yeni nesil bankasının değeri 36 milyar 950 milyon dolara ulaştı. En değerli 10 yeni nesil banka ise şu şekilde sıralandı:
1 – Nubank (10 milyar dolar):
Latin Amerika’nın en büyük fintech şirketi konumunda olan Brezilya merkezli Nubank, 10 milyonu kendi ülkesinde olmak üzere 20 milyondan fazla müşteriye hizmet ediyor. Son olarak 2019 yılında 400 milyon dolar değerlinde yatırım alan fintech şirketinin değerlemesi 10 milyar dolar.
2 – Chime (5.8 milyar dolar)
2013 yılında kurulan Amerika merkezli yeni nesil banka Chime, son olarak 2019 yılında 500 milyon dolar değerinde ciddi bir yatırım turunu tamamlamıştı. 2020’nin başında 8 milyon hesap barajını geçtiğini açıklayan bankanın bugünkü değerlemesi 5.8 milyar dolar.
3 – Revolut (5.5 milyar dolar)
Son zamanlarda kripto para birimlerine yönelik verdiği destekle ön plana çıkan Revolut 2015 yılında kurulmasından bu yana hızla büyümeye devam ediyor. İngiliz FinTech şirketi bu yılın başında aldığı yatırımlar değerlemesini 5.5 milyar dolar seviyesine yükseltti.
4 – SoFi (4.8 milyar dolar)
Social Finance olarak da bilinen fintech şirketi SoFi, öğrenci kredileri, mortgage, kişisel krediler ve yatırım hizmetleriyle ön plana çıkan yeni nesil bir banka. Geçtiğimiz nisan ayında ödeme firması Galileo’yu 1.2 milyar dolara satın alarak rekor bir anlaşmaya imza atayan SoFi’nin bugünkü değerlemesi 4.8 milyar dolar.
5 – N26 (3.5 milyar dolar)
Almanya merkezli yeni nesil banka 2019 yılında Amerika’ya açılarak müşteri tabanını genişletmişti. Amerika genişlemesinin hemen ardından yeni bir yatırım turu tamamlayan fintech şirketinin bugünkü değerlemesi 3.5 milyar dolar civarında.
6 – OakNorth Bank (2.8 milyar dolar)
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için işletme ve emlak kredisi sağlayıcısı olan OakNorth geçtiğimiz yıl gerçek zamanlı ödemeler ve acente bankacılığı sağlamak için ClearBank ile ortaklığa gitmişti. 2020’de Avrupa’nın en hızlı büyüyen şirketi unvanını alan fintechin bugünkü değerlemesi 2.8 milyar dolar seviyesinde.
7 – Monzo (1.6 milyar dolar)
Revolut ile olan rekabetiyle sık sık gündeme gelen Monzo, Avrupa merkezli olup ABD’ye genişlemek isteyen bir başka yeni nesil banka. Son dönemlerde pandemi nedeniyle işten çıkarmalar ve gelir elde etme yolları aramasıyla gündeme gelen fintechin bugünkü değerlemesi 1.6 milyar dolar civarında.
8 – Upgrade (1 milyar dolar)
2017 yılında mobil bankacılık hizmetlerini sunmaya başlayan Upgrade, kredi odaklı bir fintech girişimi. Bünyesine yeni hizmetler ve dijital bankacılık araçları katarak güçlenmek isteyen yeni nesil banka 2020 yılında tamamladığı 40 milyon dolarlık yatırım turuyla 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı.
9 – Dave (1 milyar dolar)
“İnsanlar için Bankacılık” mottosuyla hizmet veren yeni nesil banka Dave, dijitalin gücü ve çevikliğinden yararlanarak hızla büyümek isteyen fintech şirketlerinden biri. Finansal yönetim uygulamasını kullanan 4 milyon müşteri olduğunu açıklayan Dave geçtiğimiz yılın sonunda aldığı yatırımla 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı.
10 – Ualá (950 milyon dolar)
Kişisel finans yönetimi uygulaması adıyla hizmet veren Arjantin merkezli yeni nesil banka Ualá, 2017’de kurulmuş ve Mastercard gibi ödeme devleriyle yaptığı anlaşmalar sayesinde hızla büyümüş bir fintech. SoftBank ve Tencent’in dikkatini çeken şirket aldığı 150 milyon dolarlık yatırımlar değerlemesini 950 milyon dolara yükseltti.