FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere Acil Durum Bilim Danışmanlığı (SAGE) üyesi ve Eski Baş Bilim Danışmanı Prof. Sir Mark Walport korona virüsün sonsuza kadar sürebileceğini ve insanların virüsten korunmak için düzenli olarak aşı yaptırması gerekebileceğini söyledi.
Walport BBC Radio 4’a verdiği demeçte korona virüsün aşıyla yok edilebilen çiçek hastalığı gibi bir hastalık olmayacağını söyledi. Walport açıklamasında kovid-19 için, “Bu, bir şekilde sonsuza kadar bizimle olacak ve neredeyse kesin bir şekilde sürekli aşı olmasını gerektirecek bir virüs. Yani bir miktar gribe benziyor. İnsanların düzenli aralıklarla aşı olması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Bilim insanı açıklamasında virüsün tekrar kontrolde çıkmasının mümkün olduğunu fakat topyekûn kısıtlamalar yerine daha hedefli ve yerel önlemlerin kullanılabileceğini belirtti.
Walport virüsün yayılmasından endişe duyduğunu söyledi. Bilim insanı, “Sadece Fransa, İspanya ve [Güney] Kore'de neler olduğunu görmeniz gerekiyor, ki burada çok hızlı bir şekilde kontrol altına alınmıştı ve şu anda vakalarda yeniden bir artış görülüyor. Ve salgın da bizimle kalıyor” ifadelerini kullandı.
İngiltere'nin %80'i savunmasız
Bilim insanı, İngiltere'de nüfüsun beşte birinden biraz daha azının virüsle karşı karşıya kaldığını ve insanların %80'inin Kovid-19'a karşı savunmasız kaldığını söyledi. Walport, “Toplumu ayakta tutarken enfeksiyondan insanlara verdiği zararı en aza indirmeye çalışmak arasında korkunç bir denge var. İnsanlar çok güçlü bir şekilde topyekûn kısıtlama uygulamalarının çözüm olmadığını savundular. Başlangıçta durum böyle olmak zorundaydı ama şimdi yaklaşım çok daha hedefe yönelik olabilir” dedi.
Ancak, virüs kontrolden çıkarsa acımasız önlemler alınabileceği konusunda uyardı. Bilim insanı bakım evlerinde bulunan pek çok kişinin virüse yakalanıp hastanelerden taburcu edildikten sonra hayatını kaybetmesinin "muazzam bir trajedi" olduğunu da sözlerine ekledi.
DSÖ Başkanı 2 yıl demişti
Bilim insanının yorumları Dünya Sağlık Örgütü Başkanı’nın korona virüsün iki yıl içerisinde dizginleneceği yorumlarının sonrasında geldi. DSÖ Başkanı Adhanom Ghebreyesus 20. yüzyılın erken dönemlerinde İspanyol Gribi’nin yenilmesinin 2 yıl aldığını fakat teknolojideki gelişmeler sayesinde Kovid-19'un "daha kısa sürede" durdurulmasına olanak sağlayacağını belirtmişti.
Rusya'da Kovid-19 vaka sayısı 951 bini geçti
'Bana bulaşmaz demeyin' son mesajı oldu
İletişim kolaylaştırmak için şeffaf maske