Savunma sanayiinde millileşme çalışmalarına hız veren Türk Silahlı Kuvvetleri, Kaptanoğlu Grubu'na ait Desan Tersanesi'nde kendi sınıfının en yüksek yerlilik ve millik oranına sahip 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu ile gücüne güç katmaya devam ediyor.
İlk sac kesimi Ekim 2018'de yapılan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları'ndan ilki 1 ay 13 gün, ikincisi ise 4 ay 13 gün önce, 23 Ağustos Pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı resmi tören ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek. Yüzde 71'lik yerlilik oranı ile kendi sınıfında bir ilk olan tüm yazılım ve programları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Tuzla'nın En Büyük tersanelerinden Desan'ın önderliğinde yürütülen projede, ettik şaft 4 PB askeri standartlara Uygun'un pervane, yüzde 100 yerli üretildi. Ayrıca böyle bir şaft ve pervane ilk kez Türk Loydu tarafından sertifikalandırıldı.
"BU GURUR HEPİMİZİN, BU GURUR TÜRKİYE'NİN"
Projenin Türk savunma sanayii Için önemine dikkat çeken Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu, “Desan olarak 116 yıldır denizcilik sektöründe hem tersane, etek taşımacılık hizmetleri sunuyoruz. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında önemli projede yer aldık. Ancak bu projemiz diğerlerinden çok farklı anlamlar taşıyor. Ülkemizin ve savunma sanayimizin gücüne güç katacak bu özel proje ile yerli ve milli sanayimizin gücü tüm dünyaya göstermiş olduk. Türk mühendislerimiz ve yerli firmalarımızla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde gurur duyulacak bir projeye imza attık. Desan ailesi olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan olmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'mıza, Savunma Sanayii Başkanlığı'mıza, Türk mühendislerimize, iş ortaklarımıza teşekkürü bir borç bilir, şükranlarımı sunarım. Türk denizciliği adına önemli bir eser olan bu proje ile başarabileceğimiz bir kez daha gözler önüne serdik. Bu gurur hepimizin, bu gurur Türkiye'nin ” dedi.
BASINÇ ODALARI TÜRK MÜHENDİSLERİ VE YERLİ FİRMALAR TARAFINDAN TASARLANDI
Proje; Türk askeri denizcilik projeleri arasında, tüm gemilerin aynı anda tamamlanarak teslim ilk proje olarak da kayıtlara geçmiş oldu. Şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi doğrudan, yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi.
BOTLAR HANGİ GÖREVLERDE KULLANILACAK?
Desan Tersanesi'nde üretilen Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, olası kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek. Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alacak.
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, dalgıç personelinin sığ ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde de kullanılacak.
Savunma Sanayi’nde yerli ve milli hamle yüzde 71’e ulaştı