Yazdır

Bu kadar kısa sürede aşı üretmek mümkün mü?

Tarih: 15 Ağustos 2020 - 10:05

Rusya'nın dünyada ilk tescil edilen korona virüs aşısı "Sputnik V" ile ilgili hazırlıkları sürerken, hem içeriden hem de dışarıdan aşıyla ilgili yorumlar, soru işaretleri, eleştiriler de gelmeye devam ediyor

Rus hükümeti ise kısa süre içinde aşı ile ilgili araştırmalar hakkında ayrıntılı verile paylaşacağını duyurarak, aşının güvenililiği konuduna kuşku olmadığını vurguluyor.

Rusya'da iş çevrelerinin saygın radyo istasyonu ve haber portalı Business FM’in konuştuğu bazı Rus doktorların aşıyla ilgili görüşleri şöyle:

Grigoriy Bobinov (Doktor)

Aşı yaptırmayacağım, çünkü, her türlü aşının uzun bir test sürecinden geçmesi gerektiğini ve bir aşının bu kadar kısa sürede yapılmayacağını biliyorum. Bunun en çarpıcı örneği, sağlıklı ABD askerlerine, Kuveyt’e gitmeden önce ne olduğu belirsiz aşılar yapılması. Birçoğu anlaşılamayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. 20-25 yaşlarındaydılar. Dolayısıyla bu konuya kesinlikle olumsuz yaklaşıyorum, aşı olmayacağım.

Aleksandr Palman (Seçnovskiy Üniversitesi Öğretim Görevlisi, doktor)

Bu aşıyla ilgili olmasa bile, çok ünlü firmaların ilaçlarının yıllar sonra satıştan çekildiği durumlar olabiliyor. Çünkü bazı istenmeyen etkiler ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla doktorların bazı endişelerini anlıyorum. Virüs enfeksiyonu olan çok sayıda hastanın geldiği polikliniklerde çalışan doktorların aşı olması mantıklı. Covid-19 hasatalarını iyileştirdiğim zamanda ve Moskova’da günde 10 bin vaka varken aşı çıksaydı, ben de aşı olurdum. Bazı kategorilerdeki kişiler için korona virüsnavirüse yakalanma riski, aşının risklerinden daha fazla.

German Pyatov (Cerrah)

Aşı tabii ki gerekli. Ancak Rus aşısıyla ilgili konunun çok fazla siyasileştirildiğini düşünüyorum. Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi, tüm gezegenin ilerisinde olmaya çalışıyoruz. Aşı, tabii ki bu kadar çabuk yapılmaz, çok uzun süre test edilmesi gerekiyor. Testlerin standart süresi 18 ay. Gamaley Enstitüsü’nün aşı çalışamalarına başlamasından bu yana ise altı ay geçti.

Öte yandan Sputnik'in haberine göre, Rus bilim insanları, yeni tip korona virüsnavirüsün (Kovid-19) radyoterapisi ile tedavinin güvenli olduğu konusunda şüphelerini dile getirdi.
ABD ve Kanadalı bilim insanları yeni tip korona virüsnavirüsün (Kovid-19) radyoterapisiyle tedavi etmeyi teklif etti. Kanada merkezli Jack Ady Kanser Merkezi uzmanları, sıkça Kovid-19 enfeksiyonuna yol açan düşük dozda röntgen ışınlarının zatürreye karşı yardımcı olabileceğini öne sürdü.

İlgili araştırmanın sonuçları, 6 Nisan’da Avrupa Radyoterapi ve Onkoloji Derneği’nin dergisinde yayınlandı. ABD merkezli Emory Üniversitesi Kanser Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı bu yöntemi 10 Kovid-19 ve zatürre hastası üzerinde denedi. Hastaların 4 kat daha hızlı tedavi olduğu bildirilirken yan etkiler hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nden Stanislav Otstavnov, konuya ilişkin "Radyoterapi, kanser hastalarının tedavisinde uygulandığını biliyoruz. Ama solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kilit öneme sahip olduğunu konusunda bilgimiz yok" yorumunda bulundu.

Otstavnov, bu yöntemin yol açabileceği yan etkilerin tedaviden çok daha büyük olabileceğini de sözlerine ekledi.

Moskova merkezli Blohin Ulusal Onkoloji Tıbbi Araştırma Merkezi’nden İrina Lebedenko, Kovid-19 enfeksiyonunun düşük doz radyasyonla tedavisi ile ilgili doğrulanmış bilgi ve sistematik gözlemlerin olmadığını söyledi.

Lebedenko, küçük radyasyon dozlarının bile onkolojiyi tetiklediğini kaydederek korona virüsnavirüs tedavisi için farklı yöntemlerin bulunması çağrısında bulundu.

Novosibirsk Devlet Üniversitesi biyoteknoloji ve viroloji laboratuvarının başkanı Sergey Netesov ise viral enfeksiyonların radyoaktif ışınlama ile tedavi edilemeyeceği görüşünü dile getirdi.

Netesov, "Bu tür radyasyondan birincil olarak büyük bir genoma sahip organizmaların, en son da küçük genoma sahip organizmaların etkilendiği yıllar önce kesin olarak tespit edilmişti. Bu nedenle öncelikle insan hücreleri, özellikle de bağışıklık hücreleri etkilenecek" diye konuştu.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bu-kadar-kisa-surede-asi-uretmek-mumkun-mu/1512291