Yazdır

Rus tüketicilerin morali bozuk

Tarih: 25 Temmuz 2020 - 09:18

Avrupa'da tüketici moralinin en kötü olduğu 5 ülkeden biri Rusya

Rusya'nın prestijli üniversitelerinden Yüksek Ekonomi Okulu'nun (VŞE) hazırladığı Tüketici Güven Endeksi açıklandı. Vedomosti gazetesi, endekse göre, Avrupa'da tüketici moralinin en düşük olduğu 5 ülke arasında Rusya'nın da yer aldığını yazıyor. Diğer ülkeler AB'nin nispeten sorunlu ekonomileri arasında yer alan Yunanistan, Slovenya, Portekiz ve İspanya.

Endeks tüketicilerle yapılan anket yardımıyla belirleniyor. Buna göre, yılın ikinci çeyreğinde Rusya'da tüketici güveni 19 puanlık düşüşle -30'a geriledi. Gazeteye kıyaslamak adına bu güvenin Danimarka'da sadece -2, İsveç'te ise -5 olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya'nın tüketici güven endeksi 1998 krizinde -45, 2009'da -35 ve 2015'te -32'ye düşmüştü. Ancak VŞE uzmanları, eski krizlerden farklı olarak bu kez gerilemenin bütün yıla yayılmak yerine tek bir çeyreğe sıkıştığına dikkat çekiyor.

Endeks için yapılan ankette maddi durumunun kötüleştiğini beyan edenlerin oranı yüzde 43 olarak tespit edildi. Önümüzdeki yıldan itibaren durumun düzeleceğine inananların oranı sadece yüzde 10.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rus-tuketicilerin-morali-bozuk/1507941