FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs krizinin olumsuz etkisi altındaki İngiliz ekonomisi yıkılmanın eşiğinde mi?
Birleşik Krallık'ta gayri safi yurtiçi hâsıla Aralık ayından Şubat ayına kadar önceki üç aya göre Mart ve Mayıs ayları arasında % 19,1 oranında değer kaybetti. Uzmanlar “Ekonominin geleceği belirsizlikler içinde” derken Bütçe Sorumluluk Ofisi'nden yapılan tahminlere göre, ülke 300 yıl içindeki en büyük durgunluğunu kaydettirecek ve yıllık gayri safi yurtiçi hâsıla % 10'dan fazla daralma olacak.
SEKTÖRLERDE BÜYÜK DÜŞÜŞ!
İngiliz ekonomisinin % 80'ini temsil eden hizmet sektörü Mart ayından Mayıs ayına kadar neredeyse % 19 geriledi. İnşaat sektörü ise % 30’lara kadar düştü. Mayıs ayında, özellikle de dağıtım sektöründe rekor bir çevrim içi satış gözlendi. Ancak piyasaları güvence altına almak oldukça zor… Ulusal İstatistik Dairesi, özellikle Mayıs ayında hareket ve hapsetmeye ilişkin kısıtlamaların hâlen büyük ölçüde yürürlükte kalmasıyla, “Birçok alan faaliyetlerinin daha da düştüğünü gördük” diye bildirdi. Bunun aksine Capital Economics’e göre, bu çevirim içi yükseliş, toparlanma yolunda hayal kırıklığı yaratan ilk adım ve çevrede hızlı bir toparlanma umudunun gerçekçiliğini yansıtmamakta.
ŞİRKETLER AB’DEN AYRILMAYA HAZIR DEĞİL
Son zamanlarda yapılan araştırmada, ülkedeki işletmelerin dörtte üçünün Avrupa Birliğinden ayrılmaya (Brexit) için hazır değildi.
Ekonomiyi desteklemek için bir plan yapmış olan İngiliz hükümetinin hesabına göre, kamu sektörü borçlanması 322 milyar pound tutarında. Ülke, korona virüs krizini atlatamadan bir de Brexit Anlaşması tehdidi ile karşı karşıya. Aralık ayı sonlarında, geçiş döneminin sona ermesinden önce Brüksel ile uzlaşma bulmak için geri sayım hızlanırken, Londra ile AB arasındaki müzakereler tıkanmış durumda.
Manzara ortada; İngiliz ekonomisi, korona virüs etkileri ve Brexit yaptırımları yüzünden büyük tehdit altında.