Avrupa Komisyonu tarafından dün Brüksel'de yapılan açıklamada “kredinin CeruVac şirketinin üretim yeteneklerini genişletme ve AB’nin Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Çerçeve Ufuk (Horizon) 2020 programından finanse edilen, Almanya'nın Tübingen kentindeki dördüncü üretim sahasının tamamlanmasını hızlandırma çabalarını destekleyeceği” belirtildi.
Avruğa Birliği’nde Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik Komiseri Maria Gabriel yaptığı açıklamada, "korona virüs, elimizde ona karşı bir aşı olmadığı sürece bizimle birlikte olmaya devam edecek. Bu yüzden uluslararası aktörlerle bu yaklaşıma odaklanıyoruz. Bu çok önemli bir konu" dedi.
Gabriel açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Komisyonun yakın zamanda korona virüse karşı aşıların geliştirilmesi, üretimi ve yaygınlaştırılmasını hızlandırmak için kendi aşı stratejisini sundu. Komisyon, salgının başlangıcından bu yana bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele desteği ile alakalı çalışmaların finansmanını artırdı. Şu ana kadar bu miktar 400 milyon euroya ulaştı. Avrupa Yatırım Bankası hastalığın tedavisine katkıda bulunan daha büyük hacimli projeleri iyileştirmek için çalışıyor.
"CeruVac'ı destekleyerek AB’nin Avrupa ve dünyadaki herkes için güvenli ve etkili çözümler bulma çabalarını ve Horizon 2020 çerçevesinde bulaşıcı hastalıklarla mücadele çalışmalarını finanse etme çabalarını hızlandırıyoruz. Bu durum, Avrupa Komisyonu ile Avrupa Yatırım Bankası arasında sağlık krizine yönelik başarılı işbirliğinin bir örneğidir."
Avrupa Yatırım Bankası, daha önce başta korona virüsü olmak üzere bulaşıcı hastalıklara karşı tedavi, aşı ve teşhis geliştirmeleri için 316 milyon euroya varan kredi ile 13 şirketi destekledi. Avrupa Komisyonu Brüksel'de yaptığı açıklamada, Kovid-19 virüsünün tedavisi için AB düzeyindeki ilk lisanslı ilaç "Remdesivir" için şartlı bir pazarlama izni verdiğini söyledi.
Komisyon, geçen hafta sonu yaptığı açıklamada bu yetkinin Avrupa İlaç Kurumu’nun önerisi ve üye devletlerin onayı üzerine verildiğini söyledi.
Komisyon açıklamasında, halk sağlığının korunmasının temel bir öncelik olduğunu, bu nedenle Remdesivir ilacı hakkındaki verilerin yenilikçi yollarla kısa bir süre içinde değerlendirildiğini söyledi. Avrupa Sağlık Kurumu tarafından kamu sağlığına ilişkin acil durumlar sırasında kullanılan bu yaklaşımın, korona virüs krizi bağlamındaki çalışmalara hızla kredi sağlamaya katkıda bulunduğunu belirtti.
Onay, Avrupa İlaç Kurumu’nun önerisinden bir hafta sonra geldi. Ancak normal koşullarda bunu başarmak iki aydan fazla sürecekti.