Mayıs ayında 7,26 seviyesini aşarak yeni rekor kıran ABD Doları/Türk Lirası kuru, SWAP beklentileri içerisinde yeniden 6,8 seviyelerine geriledi. Son haftalarda ise 6,85 seviyesinden dar banttan ayrılmıyor.
Türkiye'deki brüt döviz rezervleri konusu tartışmaları körüklrken, döviz ve altın işlemlerinde uygulanan vergi oranı ise 5 kat artarak binde 2’den yüzde 1’e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın bu ay sonunda 23 Temmuz PPK toplantısı ve 29 Temmuz Enflasyon Raaporu açıklaması önemle takip ediliyor.
Döviz kurlarının ilerleyen süreçte nasıl değişeceği merak konusu olmayı sürdürürken otoriteler ülkenin bu süreçte 'pozitif ayrışacağı' görüşünde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız" açıklamasında bulunmuştu.
Borsa İstanbul ise bu dönemde yılbaşından itibaren olan tüm kayıplarını geri aldı.
Hikayesi olan şirketler yatırımcısına kazandıracak
Buna karşın Uluslararası Para Fonu IMF ise, nisan ayında bu yıl için yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide küçülme tahminini yüzde 4,9’a yükseltti. IMF, Türkiye için yüzde 5 daralma öngörüyor. Kovid-19 salgının ekonomide oluşturduğu etkinin beklenenden daha olumsuz olduğuna değinen IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu "Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma" başlığıyla güncelledi.
Diğer yandan Amerikalı ekonomist Stephen Roach, ABD Doları'nın beklenenden daha yakın bir zaman içinde hızla değer kaybedebileceği uyarısını yaptı.
Yatırımcının dolara kaçışı durdurulamıyor