FINANSGUNDEM.COM
Kovid-19 salgınının küresel ekonomide durgunluğa yol açması piyasalarda sert satışlara sahne oldu. ABD Merkez Bankası Fed'in liderliğinde dünyanın büyük merkez bankalarının da katılımıyla devreye sokulan genişlemeci para politikaları ECB, BOJ ve BOE’nin ardından diğer ülke merkez bankalarıyla da devam etti. Parasal teşviklerin ardından mali teşviklerin de artırılmasıyla piyasalara iyimser hava geri döndü. Mart ve nisan aylarında bu gündemle boğuşan piyasalar mayıs ayında başlayan haziran ayında hız kazanan kademeli normalleşme ardından gevşetilen faaliyetler dolayısıyla makro göstergelerin de iyileşmesiyle küresel piyasalarda alım tarafı hız kazanıyor.
Merkez bankalarının teşvikleri ile güçlenen gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinin çoğu dolar karşısında değerlenirken, Türk Lirası'nın kazancı ise bu süreçte sınırlı kaldı.
Geçtiğimiz ay Türk Lirası karşısına 7,27 seviyelerini göreen ABD Doları rekor tazelerken, swap anlaşmaları beklentileri ile gerileyerek 6,70’in altına kadar indi. Swap anlaşmalarında beklentilerin ise gecikmesi sonrasında USD/TRY kurunda düşüş durdu.
1 Haziran normalleşme sonrası 11 Haziran tarihinde vaka sayılarında artış olması ile ikinci dalga endişesi oluşunca Dolar Endeksi 3 aylık dip seviyesinden tekrar yükselişe geçti. Dolar/L de 6,80 seviyesi üzerini gördü. O tarihten bu yana 6,86-6,82 bandında sıkışan kur bu hafta da aynı bantta işelm görmeye devam ediyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz yıl temmuz ayından itibaren yaptığı 10 toplantının 9'unda faiz indirimi yapmasının ardından 10. son toplantıda indirime ara vermesiyle 3 Haziran Cuma günü gelecek olan enflasyon verisi önem kazanıyor. Pandemi sürecinde oluşan talep ile gıda fiyatlarındaki artış ve yine talep dolayısıyla petroldeki kriz sonrası oluşan toparlanmanın enflasyonu baskıladığını belirten TCMB, enflasyonun yaz mevsiminde pik yapabileceği ön görüsünde bulunuyor. Faiz indirimine ara verilmesinin bir diğer sebebi olarak da yüksek kur ve pandemi sürecinde azalan küresel ticaret nedeniyle cari açığın yükselmesi gösteriliyor.
Son 15 gündür 6,85 seviyesinde işlem gören Dolar/TL kuru enflasyonda beklenen %12 seviyesinin aşılması halinde sıkıştığı bandı yukarı kırma ihtimali yükselirken, yukarı hareketin hızında enflasyon ile faiz ilişkisindeki bozulmanın oranı önemli olacak. Bir başka bakış açısında göre de alımların kuvvetlenmesi için göstergelere kıyasla küresel risk iştahındaki bozulma daha etkili olacak. Risk iştahının olumlu seyrediyor olması ise kurda sıkışmanın devam etmesine neden oluyor.