Şubat ayında açılan soruşturma kapsamında Mısır, Libya, Yemen ve Suriye gibi ülkelerden getirilen kaçak antika eserlerin Fransa'da ticaretini yaptığından şüphelenilen 5 kişi yakalandı.
Fransız yetkililer bu alanda isim sahibi olan şüphelilerin kaynağını gizledikleri eserleri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Louvre Abu Dabi Müzesi ve New York'ta bulunan Metropolitan Müzesi gibi prestijli kurumlara satmaya çalıştıklarını ileri sürdü.
Geçen yıl New York müzesi, Mısır'da 2011 yılında Arap Baharı'nın yaşandığı dönemde ülkeden çıkarılan, M.Ö. 150 - 50 dönemine ait bir lahiti geri vermek zorunda kalmıştı. Müze çalınan bu eseri kimliği açıklanmayan Parisli bir sanat simsarından dört milyon dolara satın alınmıştı.
OCBC'den bir soruşturmacı, "Aslında bu dosya Fransa sınırlarını da geçen çok büyük bir kaçakçılık vakası" ifadelerini kullandı.
Şüphelilerin, antika eserlerin kaçakçılığını yapan bir şebekenin üyesi olduğu, çalınan yüzlerce eserlerin bedelinin milyonlarca euro olduğu kaydedildi.
2015'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak ve Suriye'den yasa dışı yollardan çıkarılan sanat eserlerinin ticaretini yasaklayan bir karar almış ve tüm üye devletlere bu ticareti önlemek için adımlar atmalarını istemişti. Bu kararda tarihi eser kaçakçılığı terörizmin finansmanı ile eşit tutulmuştu.