Çin Bej Kitap'a (CBB) göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Haziran'da biten üç aylık dönemde bir önceki yıla göre daralarak, korona virüsün ekonomiyi bozduğu ilk çeyrek boyunca görülen kısmi iyileşmelere karşın resesyonun başladığının sinyalini verdi.
CBB International'ın 3,300'den fazla şirket ile gerçekleştirdiği anketine dayanan çeyreklik raporuna göre sanayi üretimi, sermaye harcamaları ve perakende satış hacimleri gibi kilit önemdeki göstergelerin tarihi düşük seviyelerde ve ilk çeyrekten beri belli belirsiz bir iyileşme kaydetti.
Perakende sektörü en kötü etkilenen olurken, gelirler ve karlar sert düşüşünü sürdürdü. Kredi maliyetlerindeki sert düşüş zor durumunda olan perakendecileri borçlanmaya teşvik etmeyerek sektörde zayıflığın sürdüğünün sinyalini verdi. Buna karşın imalat sektörü ise ilk çeyrekte genişledi ve hizmet sektörü en iyi performansı gösterdi.
Cansız küresel talep büyüme üzerinde kilit önemde. Raporda göre uluslararası etkiye en fazla maruz kalan bölgeler en kötü performansı gösterirken, iç bölgeler yurt içi siparişlerden dikkate değer ölçüde destek buldu.
Şirketin Çin ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde "Eninde sonunda büyümeye geri dönülmesi eski büyüme seviyelerine yaklaşıldığı anlamına gelmiyor. Küresel talep çok daha güçlü bir şekilde toparlanmadan, yeni görülen çeyreksel toparlanma 2020'nin tamamında yerini daralmaya bırakacak." dendi.
Almanya 2020'de yüzde 6.5 daralacak
İngiltere’de konut satışlarında sert düşüş
TCMB: Finansal Hizmetler Güven Endeksi bir önceki aya göre arttı