Şehirlerarası seyahat kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte uçak ve otobüs seferleri de başladı. Uçak bileti ve otobüs bileti fiyatlarının yüksek olması, insanları alternatif ulaşım araçlarına yönlendirdi. Bu süreçte kiralık araçlarla şehirlerarası seyahat edenlerin sayısında önemli bir artış gözlemlenmeye başladı.
Türkiye’nin en yaygın oto kiralama platformlarından biri olan Otorento’nun verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz yıla göre bu yıl 1-15 Haziran tarihleri arasında şehirlerarası araç kiralama talebi %75 artış gösterdi. Bu durumun daha çok ailelerin talebinden kaynaklandığını belirten Otorento yetkilileri, 4 kişilik veya daha geniş bir ailenin uçak veya otobüsle seyahat etmek yerine araç kiralamayı hem daha az riskli bulması hem de ekonomik olmasından dolayı tercih ettiklerini ifade ediyor.
Şehirlerarası araç kiralama fiyatları nasıl belirleniyor
Genellikle bir şehirden alınıp farklı bir şehre bırakma şeklinde gerçekleşen kiralamalar için geri getirme veya drop bedeli de denilen bir ücret belirleniyor. Bu ücret aracın alındığı şehre tekrar geri getirilmesi için şoför ve yakıt masraflarını içeriyor. Çok şubeli araç kiralama firmalarının araba kiralama ofisleri sayısı fazla olduğu için bu maliyetler çok daha az olabiliyor. Bunun temel nedeni ise aracın bazen geri getirilmemesi ve farklı şehirde kiralanmaya devam etmesi oluyor. Ayrıca özellikle mevsim dönüşlerinde, tatil bölgelerindeki araçlarını büyük şehirlere çekmek isteyen araç kiralama firmaları tarafından da özellikle teşvik ediliyor. Bu sayede rent a car şirketleri masrafsız bir şekilde araçlarını bir şehirden başka bir şehre transfer etmiş oluyor. Gidilecek şehirde uzun süre kalınacaksa araç iade ediliyor ve dönüşte yeniden araç kiralanıyor. Bu sayede dezenfekte edilmiş ve hijyen koşullarına uygun şekilde temizlenmiş bir araçla güvenli bir seyahat imkanı oluşturuluyor.
Araç kiralama fiyatları günlük olarak belirlendiği için, şehirlerarası seyahat kısa süreli ise araç kiralandığı şehirde iade ediliyor. Bu durumda şehirlerarası getirme bedeli ortadan kalkıyor. Ancak bu durumda kilometre sınırına dikkat edilmesinde fayda var. Genellikle araç kiralama firmaları tarafından günlük bir kilometre sınırı uygulanıyor. Ortalama 250-300 km civarında bir limit belirleniyor ve limit aşımı halinde aşım bedeli tahsil ediliyor. Bu nedenle kiralama öncesinde kilometre sınırı koşullarını iyice öğrenmekte yarar var.
Güvenli seyahatin ön plana çıktığı günümüzde daha özel bir alan oluşturmak için araç kiralama talebi artıyor. Fiyatlarını da dikkate alarak araç kiralama alternatiflerini göz önünde bulundurmakta yarar olabilir.