FINANSGUNDEM.COM
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de Adnan Menderes Havalimanı Askeri Uçuşlar Bölümü’nde yangın uçağı tanıtım programında konuştu. Normalleşme döneminin başlaması ve havaların ısınmasıyla vatandaşların nefes almak için orman alanlarına gittiğini anımsatan Pakdemirli, orman yangınlarına karşı dikkatli ve duyarlı olunmasını istedi.
Orman ziyaretlerinin artması nedeniyle teşkilatın en üst seviyede teyakkuzda olduğunu ifade eden Pakdemirli, orman teşkilatının bugüne kadar yangınlarla mücadele ederken 114 şehit verdiğini söyledi.
Yanan her ağacın yerine 10 adet fidan dikildiğini ancak yaban hayatın ve biyolojik çeşitliliğin eski haline gelmesinin uzun yıllar aldığını kaydeden Bakan Pakdemirli, ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Türkiye’nin konumundan dolayı orman yangınları bakımından riskli bölgede yer aldığına dikkat çeken Pakdemirli, orman yangınlarının yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğu gerçeğini unutmamak gerektiğini ifade etti.
18 BİN PERSONEL VE 6 BİN ASKERE YANGIN EĞİTİMİ VERİLDİ
Türkiye’nin yanan orman alanının Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan daha az olduğunu kaydeden Pakdemirli, 2019 yılında Türkiye’deki en büyük yangının sadece 2 günde söndürüldüğünü anlattı.
Türkiye’deki 22,7 milyon hektarlık orman varlığının, 12,5 milyonunu kapsayan yaklaşık yüzde 55’inin riskli ve yangına çok hassas bölgede yer aldığını anlatan Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadele stratejinin 3 önemli ayağı bulunduğunu bunlarında önleme, söndürme ve rehabilite olduğunu belirtti.
18 bin personele ve 6 bin askere, orman yangınlarıyla mücadele eğitimi verildiğini açıklayah Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“10 bin 500 yangın işçisi, 3 bin teknik personeli, 5 bin memuru, 11 bin 500 yangın gönüllüsü her an tetikte bekliyoruz. Orman yangınları ile mücadelede güçlü kara araç gücümüz var. Bunlar, bin 72 arazöz, 281 su ikmal aracı, 586 ilk müdahale aracı, 185 dozer ve 473 diğer araçlardan oluşuyor. Tabi sadece karadan değil, havadan da sahaya hâkim olmalıyız. Orman yangınları ile mücadele hava araç gücümüz ise 2 adet amfibik uçak, 1 adet yönetim uçağı, 27 adet su atar helikopter, 6 adet idari helikopter, 1 adet İHA’dan oluşuyor.”
ORMANLARIMIZI İHA İLE GÖZETLİYORUZ
Orman yangınlarıyla mücadelede havadan müdahale stratejinin 90’lı yıllardan beri coğrafi şartlarından dolayı helikopterlerle planlandığını, sık su kaynakları sayesinde verimli çalışmasının sağlandığını anlatan Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“İmkânların elvermesi halinde teknolojik olarak daha gelişmiş olan, uzun mesafe uçabilen ve hızlı yeni nesil uçakların temini yoluna gidilmektedir. Şimdilik uzay aracı hariç her teknolojiyi kullanıyoruz. Ormanlarımızı artık İHA ile gözetliyoruz. Bu sayede sahadan alınan görüntüler canlı olarak yangın yönetim merkezi ile paylaşılarak, yangınlara daha etkin ve hızlı müdahale fırsatı oluşacaktır. İHA 24 saat uçarak gece ve gündüz, 23 bin feet de bulunduğu noktadan 3,5 milyon hektarlık orman alanını gözetleyerek, 361 adet yangın gözetleme kulemizin yaptığı görevi yerine getirmektedir. Bu sayede zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacaktır. Ayrıca, başta Türk Hava Kurumu olmak üzere, diğer kamu, kurum ve kuruluşları ile de işbirliğimiz devam etmektedir.
36 ADET İNSANSIZ YANGIN GÖZETLEME SİSTEMİ KURULDU
Yangınla mücadelede gözetleme kulelerinin önemine değinen Bakan Pakdemirli, 776 kuleden 24 saat insan ile gözetleme, 117 kuleden 254 kamera ile gözetleme yapıldığını, yangınlara erken müdahale ve süreyi kısaltmak için 4 binden fazla havuz ve gölet kullanıldığını ifade etti.
Pakdemirli, “36 adet insansız yangın gözetleme sistemi kurduk. Bu elektronik sistem sayesinde; 2023 yılına kadar 60 milyon lira tasarruf sağlamayı da planlıyoruz” dedi.
Ormanları bilerek yakmanın cezasının müebbet hapis cezası olduğunu, Aydos Ormanlarını İstanbul’da yakan şahısın yakalanarak müebbet hapis cezasına çarptırıldığını anımsatan Bakan Pakdemirli, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ateş yakarken, mangal yakarken çok ciddi sonuçlar doğuyor. İhmal, kasıt 100 yıllık ormanı yok ediyor. Son 10 yılda çıkan ortalama yangın sayısı yıllık 2 bin 200 adet, zarar gören alan ortalaması ise 7 bin 330 hektardır. Bu nedenle ormanlarımıza gözümüz gibi, gönlümüz gibi,
akciğerlerimiz gibi özenle bakmaya dikkat edeceğiz. Yangına müdahale süremiz 2003 yılında 40 dakika iken, önce 15 dakikaya, sonra 2019 yılında 12 dakika ya indirdik. 2023 yılı sonuna kadar da teknoloji kullanımını arttırarak, bu süreyi 10 dakikaya indireceğiz.”
Pakdemirli, çiftçileri de anız yangınları konusunda uyardı.