İstanbul'daki taksi sorunu malum... Müşteriler, taksilere belirli bir standart getirilememesinden, taksicilerin müşteri seçmesinden, her yağmurda ortadan kaybolmalarından, araçların bakımsızlığından dertli.
Taksici esnafı için en önemli sorun korsan taksiler. UBER'den sonra mahalle arası korsan taksiler nedeniyle zor günler geçiriyorlar.
Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberine göre, yıllardır bu sıkıntıların çözümü noktasında en çok konuşulan formül, kentteki taksi sayısının artırılması. İstanbul'da hali hazırda 17 bin 395 taksi var. Ve çok uzun yıllardır bu sayı artmıyor. Tam 54 yıldır. En son taksi plakasının verildiği 1966 yılından bu yana. Zaman zaman taksi sayısının artırılması düşünülse de bu, bir türlü gerçekleştirilemedi.
İMAMOĞLU: ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Taksi plakasının artması yeniden gündemde. Dün, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, taksi plakasının artmasıyla ilgili "İstanbul'un ihtiyacı vardır. Bu konuda da çalışmalarımız var" açıklamasını yaptı. Peki ama İBB nasıl bir artış düşünüyor, ne planlanıyor?
5+5 BİN FORMÜLÜ
İBB yetkilileri, Başkan İmamoğlu'nun da dediği gibi kentteki taksi plaka artışıyla ilgili ciddi bir çalışma yürütüyor. Edinilen bilgiye göre; ilk etapta 5 bin, ikinci etapta da 5 bin taksi plakasının yani toplamda 10 bin plaka artışıyla ilgili çalışma yürütülüyor.
Plakaların hangi yöntemle artırılacağına gelince de 3 senaryo öne çıkıyor. Birincisi plaka satış ihalesi, ikinci yöntem plaka kiralama usulü, üçüncü yöntem ise taksi haricinde yolcu taşıma yetkilendirmesi.
TAKSİCİLER NE DİYOR?
Peki taksiciler plaka artışına nasıl bakıyor? İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu:
"Şu anda İstanbul'da taksi sayısının artmasına ihtiyaç yok. Bizim Avrupa ülkelerinde yaptığımız araştırmada da her 1 milyon kişiye 1000 taksi düşüyor. İstanbul'da zaten bu standartta. Taksi artışı istemediğimizi Ekrem İmamoğlu'na da söyledim." ifadelerini kullandı.