Yazdır

Bakan Varank’tan koster desteği açıklaması

Tarih: 09 Haziran 2020 - 11:47

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Koster Projesi’nin ilk yılında 10 kosterin destekleneceğini belirterek, “5 yıl süresince her bir gemi için yıllık azami 3 milyon lira kredi finansman desteği vereceğiz” dedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Deniz Ticaret Odası Haziran ayı toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

Dünya ticaretinin ve Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 90’ı deniz taşımacılığı üzerinden gerçekleştiğini anımsatan Varank, korona virüs salgınından deniz taşımacılığının da büyük ölçüde etkilendiğini anlattı. Uluslararası ticarette yüzde 30’lara varabilecek bir daralma beklendiğine, bu durumun küresel ekonomide küçülmeyi beriberinde getireceğine dikkat çeken Bakan Varank, bu dönemin kazananlarının kendi kendine yetebilen, altyapıları ve kurumsal kapasiteleri güçlü olan ülkeler olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin salgın sürecinde aldığı önlemlere değinen Varank, “Tedavide kullanılan ve daha önce ithal ettiğimiz 2 farklı ilacın etken maddesini artık kendimiz üretebiliyoruz.

Virüs proteinlerini çoğaltıp satabiliyoruz. Aşıda, geleneksel yöntemlerin yanında, hiçbir ülkenin denemediği yeni teknolojileri deniyoruz. Geliştirdiğimiz yüksek antikorlu plazmayı hasta tedavilerinde kullanıyoruz.  Şimdi ticarileştirme çalışmaları sürüyor. Tanı kitlerinde, nano-teknolojiyi esas alan ve dünyada bir ilk olacak yeni bir ürünü geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

TEK BİR LOGOYLA, GÜVEN TAZELEYECEKLER

Türk Standarları Enstitüsü ile üretim tesislerinde alınması gereken önlemlere ilişkin hazırlanan kılavuzu anımsatan Bakan Varank, “Tedbirleri yerine getiren firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi veriyoruz. 3 haftada 118 sanayi kuruluşundan başvuru aldık. 10 kuruluşun denetimleri olumlu şekilde tamamlandı ve belge almaya hak kazandı.

Güvenli üretimde ilk belgeler; Gaziantep, Konya, Bursa ve Malatya’daki işletmelere verildi. Belgeyi alan firmalar TSE logosunu; ürünlerinde, belgelerinde ve yayınlarında kullanabilecek. Böylece müşterilerine, üretimlerinin kalitesini uzun uzun anlatmalarına gerek kalmayacak. Tek bir logoyla, piyasada kendilerine duyulan güveni tazelemiş olacaklar” dedi.

İLK 10 KOSTER PROJESİNİ DESTEKLEYECEĞİZ

Ticaret Odası üyelerinden de bu sürecin bir parçası olmasını isleyen Bakan Varank, Türkiye’nin koster filosunu güçlendirmek için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle KOSGEB Kredi Faiz Desteği Yönetmeliğinde değişiklik yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Projenin ilk yılında 10 kosteri desteklemeyi ve programın nasıl çalışacağını görmeyi planlıyoruz. 5 yıl süresince her bir gemi için yıllık azami 3 milyon lira kredi finansman desteği vereceğiz. Bankalarla görüşmeyi KOSGEB yapacak. Elbette koster sahipleri de bankalarla görüşebilir. Koster yapımı için aldığınız krediye, KGF kefaleti sağlanması için KOSGEB yine devreye girecek. Elbette gemilerin Türkiye tersanelerinde inşa edilmesini şart koşacağız. Bu gemilerin 3 bin ila 12 bin dedveyt ton aralığında olmasını bekliyoruz.

Destekten yararlanmak isteyen üyeleriniz, kosterin tonajı, muhtemel maliyeti, öz-kaynak miktarı, kredi ihtiyacı ve talep edilen kredi finans desteği tutarını KOSGEB’e iletmesi gerekiyor.

En fazla öz-kaynak koyan ve en az kredi faiz desteği talep eden ilk 10 koster projesini destekleyip, deniz ticaret filomuzun güçlendirilmesi projesine başlayacağız. Talimatımı yeniliyorum, ilk imzaları atalım, sektör bizden bunu bekliyor.”

GEMİ YAN SANAYİ VURGUSU

Deniz taşıtlarının, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programındaki stratejik sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Bakan Varank, Hamle Programının ilk çağrısını makine sektöründe açıldığını, sonuçlarının yakında açıklanacağını ifade etti.

Sektörün tamamında Ar-Ge, yenilikçilik ve markalaşma kültürünün daha da gelişmesinin önemine işaret eden Varank, teknik komite aracılığıyla, eğitimler düzenleyip, potansiyeli olan firmaların Ar-Ge merkezi kurmasının teşvik edileceğini ifade etti.

Otomotiv yan sanayinde sahip olunan yetkinliğe, gemi yan sanayinde de ulaşılabileceğini kaydeden Varank, şunları kaydetti:

“Tam elektrikli gemi çalışmalarında, mevzuatı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, pilot projeyi İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürlüğü, yerli üretim kabiliyetlerinin tespitini ise Bakanlığımız takip ediyor. Firmalarla görüşüyor, saha incelemesi yapıyoruz. Tersanelerle listeler üzerinde çalışıyoruz. Kapsamlı bir rapor oluşturacağız. Bu raporu Eylül sonunda tüm paydaşlar ve deniz hattı işleten belediyelerle paylaşacağız. Yalova’da kurulan Gemi İhtisas OSB’nin faaliyete geçmesi, sektörün dışa bağımlılığını azaltmada önemli rol oynayacak. Yatırımcılar için 3 bin 500 metre kareden 150 bin metrekareye kadar arsa tahsis imkânı bulunuyor. Bu bölge hem gemi yan sanayinin geleceği hem 10 bin kişilik istihdam hacmiyle stratejik bir önem taşıyor. Ancak hala burada bazı belirsizliklerin olduğunu biliyorum. Artık adım atmamız gerek.”

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bakan-varanktan-koster-destegi-aciklamasi/1497050