Zong'un akladığı paranın neredeyse tamamını İran'a gönderilmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne aktardığı belirlendi.
Hadise, ABD'de İran varlıklarına el koyma faaliyetleri kapsamında yürütülen çalışmalar sırasında ortaya çıkarken Zong'un İran'ın Güney Kore tarafından tutulan nakit parasını çekmesine yardımcı olmak için sahte faturalar ürettiği yönündeki iddialara da ışık tutuyor.
Öte yandan ortaya çıkan söz konusu belgelerin Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) finansal şeffaflığına yönelik şüpheleri de yeniden gündeme getirdiği kaydedildi.
Federal savcılar, Zong'un inşaat malzemeleri almak için sahte fatura oluşturarak İran'a yardım ettiğini ve bu faturaları, Güney Koreli bankaları ve finansal düzenleyicileri parayı serbest bırakmaya ikna etmek için kullandığını dile getirdi.
New York'taki federal savcılar, nisan ayında, Kore Sanayi Bankası'nın (Industrial Bank of Korea) para aklama faaliyetlerini durduramadığı için 86 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ettiğini aktardı.
ABD'li savcılar, Güney Kore'de süreçle ilgili hüküm giyen Zong'un halihazırda cezaevinde olduğunu ve kendisine kesilen milyonlarca dolarlık cezayı ödeyinceye kadar da orada kalacağını belirtiyor.
Ayrıca Amerikalı savcılar, Zong'un ABD'de yargılanması için Güney Kore'den iadesini istiyor.
Ortaya çıkan belgelere göre aklanan paranın neredeyse tamamı, ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli müttefiklerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'ne aktarıldı.
Anlaşmanın, mahkeme belgelerinde adı geçmeyen ancak ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile bağlantısı bulunan İran asıllı bir Amerikalı silah tüccarı tarafından tasarlandığı ifade edildi.
İran medyası, Güney Kore'de İran'a ait dondurulmuş 7 milyar dolar para bulunduğunu belirtiyor. İran makamları Seul'den bu parayı İran'a ödemesini istiyor.
İran'dan petrol alan Güney Kore, ABD yönetiminin getirdiği yaptırımların ardından bu parayı İran'a göndermemişti.