FINANSGUNDEM.COM-ANKARA
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Genel Kurulu, normale dönüş eylem planını belirlemek için olağanüstü gündemle toplandı. HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz imzalı eylem planı, adliyelerde görev yapan tüm hakim ve cumhuriyet savcılarına duyuruldu.
Duyuruda, yaşanan sürecin ardından olağan yaşam koşullarının gerekli tedbirlerle sürdürülmesi anlamına gelen yeni normale geçiş zaruretinin ortaya çıktığı ve bütün kamu otoritelerinin normalleşme sürecine ilişkin yol haritası belirlediği belirtildi.
Olağan üstü gündemle toplanan ve oybirliğiyle alınan HSK'nin “yeni normale dönüş eylem planı” şöyle:
İLK DERECE MAHKEMELERİNDE DURUŞMA VE KEŞİFLER 16 HAZİRAN'DA BAŞLAYACAK
Tutuklu, (yasal zorunluluk nedeniyle sadece tutukluluğun değerlendirilmesi yönünden) ve acil işler, dava zaman aşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerine ait duruşma ve keşiflerin 16 Haziran’a kadar ertelenmesine dair tedbir aynen uygulanacak.
Bölge adliye mahkemeleri ve başsavcılıkları ile bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin (duruşma ve keşif yapılmasını gerektiren dosyalar hariç) tüm yargısal faaliyetleri 1 Haziran’dan itibaren başlatılacak.
Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin tedbir 1 Haziran 2020 itibarıyla sonlandırılacak.
HAKİM VE CUMHURİYET SAVCILARINA 20 TEMMUZ’A KADAR İZİN YOK
Adli yargı ilk derece mahkemelerine ait duruşma ve keşif dışındaki adli hizmetlerin durdurulması gibi bir durum söz konusu olmadığından, suç ve suçluyla mücadele işlemleri ile mahkemeler önünde dava ve iddia hakkının bir gereği olarak, adli hizmetlerin belirtilen istisnalar dışında gecikmeksizin yerine getirilmesi sağlanacak. Her bir mahkeme ve cumhuriyet başsavcılığının, dosyaların incelenmesi, notlanması, gerekçeli kararların yazılması, tarafların duruşmada hazır bulunmasına ihtiyaç duyulmayan dava ve işlerin neticelendirilmesi, iddianamenin kabulü ve tensip işlemlerinin icrası gibi yargısal faaliyetler ile duruşma ve keşif dışındaki diğer rutin işlemlerin sürdürülmesi hususunda gerekli hassasiyeti göstermesi gerekecek.
Salgın tedbirleri nedeniyle oluşan iş yükünün ortadan kaldırılması amacıyla 20 Temmuz 2020’ye kadar hakim ve cumhuriyet savcılarının yıllık izin talepleri karşılanmayacak.
60 YAŞ ÜSTÜ KRONİK RAHATSIZLIĞI OLAN HAKİM VE SAVCILARA İDARİ İZİN
1 Haziran'dan itibaren yalnızca 60 yaş üstü kronik rahatsızlığı bulunan hakim ve cumhuriyet savcıları idari izinli sayılacak.
İdari izinli sayılan hakim ve cumhuriyet savcılarının baktığı mahkeme ve işler için mahallin şartları ve hakkaniyet ilkesi de gözetilerek komisyon başkanları ve cumhuriyet başsavcıları tarafından nöbetçi hakim ve cumhuriyet savcısı belirlenecek.
1 Haziran 2020 tarihinden sonra yargı hizmetleri icra edilirken Sağlık Bakanlığının belirlediği adli hizmetler yerine getirilirken uyulması gerekli tedbirler talimatına ve Bilim Kurulunun bu doğrultudaki önerilerine riayet edilecek.