FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
The Wall Street Journel’ın haberine göre Türk ekonomisi korona virüs pandemisi dışında büyük bir riske daha sahip: Bankaların dış borcu.
Merkez bankası, liranın dolar karşısında sert bir düşüşünü engellemek için döviz satarken yerel bankalardan borç alması bankaları daha kırılgan bir hale getirdi. Bu durum bankaları kredileri geri ödemek için yabancı para birimine ihtiyaç duyması halinde potansiyel olarak tehlikeli bir konuma sokabilir.
Capital Economics’in gelişmekte olan ekonomiler stratejisti Jason Tuvey, bankacılık sektörünün pandemi kriziyle birlikte zaten kötü durumda olduğunu hatırlatarak Türkiye’nin finans sektörü için risklerin giderek artığını söyledi.
Türkiye’nin dış borcu son yıllarda azalmış olsa da finans sektörü 2018 döviz krizinden beri kötüleşmeye devam ediyor. Bankaların önümüzdeki yıl vadeli yaklaşık 81 milyar dolar döviz borcu var. Bu rakam ülkenin gayrisafi hasılasının yüzde 10’undan fazlasına denk geliyor.
Yatırımcılar Türk bankalarının ellerinde yeterli euro ve dolar bulunmayacağından ve gelecek yıl borçlanma vadesi geldikçe denizaşırı ülkelerde para toplamakta zorlanacaklarından endişe duymakta.
TCMB faizi 50 baz puan indirdi
İngiliz ve Japonlarla swap anlaşması ne aşamada?
Bankaların açıklanan 2020 yılı ilk çeyrek kar ve zararları