Avrupa bankaları, alım satım işlemlerinden doğan milyarlarca euroluk kayıplar, gelecek kredi kayıpları ve bilançolardaki varlık değerlerinin düşürülmesiyle birlikte 2008 finans krizinden bu yana en çalkantılı çeyreklerden birini geçirdi. Ancak bu daha sadece başlangıç olabilir.
Korona virüs ve kapanmaların etkisi, bankaların yılın geri kalanının nasıl görüneceğine ilişkin tahmin yürütme mücadelesiyle ancak ilk çeyreğin sonuna doğru gözle görülür bir hal aldı. Regülasyonlara ilişkin rahatlıklar ve hükümet ekonomiye desteği büyük bir ihtimalle uzun zamandır görülen en derin resesyonun etkilerini telafi edemeyebilir.
Avrupalı bankalar, şirketten şirkete rakamlar çok değişse de altı yıldan uzun bir sürenin en yüksek kredi karşılıklarını ayırdı. Çok azı yılın tamamına ilişkin tahminlerini yayınladı. Örneğin İspanya'da Banco Santander Sa sadece virüsün etkisine karşı 1.7 milyar euro karşılık ayırdı.
Avrupalı bankaların finansal gücüne ilişkin önemli bir gösterge olan çekirdek sermaye rasyosu kurumsal müşterilerin kredi imkanlarına akın etmesi ve piyasadaki çalkantının alım satım riskini artırmasının ardından geriledi. Sonrasında ise kredi imkanlarına yönelik talep çekilirken, Credit Agricole SA çekilen fonların birçoğunun mevduat hesaplarında son bulduğunu söyledi.
Ayrıca düzenleyici kurumlar sermaye kurallarını geçici olarak düşürdü. Buna rağmen Credit Agricole sermaye rasyolarında gelecek çeyreklerde daha fazla baskı olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
ECB Denetim Kurulu Üyesi Andrea Enria, virüs salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin en kötü dönemi yansıtacak olan ikinci çeyreğin büyük bir ihtimalle bu yıla ilişkin beklentilere daha iyi ışık tutacağını belirtti. Enria, Frankfurt'ta Çarşamba günü yayınlanan haber bülteninde "Ekonominin çöküntü yaşamasıyla birlikte varlık kalitesi bozulacak. Bu faiz geliri üzerinde aşağı yönlü, kredi bozulmaları üzeride yukarı yönlü baskı yapacak. Bankaların piyasa riskine bağlı kayıplarla karşılaşması da yüksek ihtimal." dedi.
Borsada işlem gören Avrupa bankalarının fiyatları krizden önceki rakamlarla karşılaştırıldığında onda birine inmiş durumda. Bankacılık endeksine göre bankaların fiyat/defter değeri rasyosu 0.31 ile tüm zamanların en düşük seviyesine düşmüş durumda.
Bankaların 2020 yılı ilk çeyrek kar ve zararları
Rusya’da yabancı yatırımcıya oturum izni veren yasa tasarısı