FINANSGUNDEM.COM-ANKARA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı. Korona virüs saygını nedeniyle küresel ekonomide arz ve talep şoklarının aynı anda yaşandığını ifade eden Varank, artan belirsizlik ortamının, üreticileri ve tüketicileri farklı davranmaya ittiğini kaydetti. Global ekonomi çevrelerinin sağlıklı bir öngörüde bulunamadığına dikkat çeken Bakan Varank, “Yaşadığımız bu dönem; dünya açısından geçici bir şok olabileceği gibi, kalıcı hasarlar bırakan uzun vadeli bir çıkmaza da dönüşebilir” dedi. Salgın sürecinde atılan adımlara değinen Varank, kısa çalışma ödeneği başvurusunun 3,5 milyonu geçtiğini, şimdiye kadar 2,5 milyon kişiye ödeme yapıldığını belirtti.
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde, ihracat taahhüdü olan ya da faaliyetini durdurduğunda büyük zararla karşılaşabilecek üreticilerin çalışabilmesinin sağlandığını vurgulayan Bakan Varank, “16-19 Mayıs tarihlerinde çalışması gereken firmalar il müdürlüklerimizle irtibata geçerlerse aynı şekilde yardımcı olacağız” dedi.
SANAYİNİN ZAYIFLAMASINA MÜSAADE ETMEMEYECEĞİZ
Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade edilmeyeceğinin, her hal ve koşulda üretimin ayakta tutulacağının altını çizen Varank, sözlerine şöyle devam etti:
“Üretim cephesinde kayda değer gelişmeler var. Otomotiv ana fabrikalarının tamamı faaliyetlerine başladı. Tekstil firmalarında da hareketlenmeler söz konusu. Gıda, kimya, ilaç ve ambalaj sektörü güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor. İçinde bulunduğumuz aylar çok kritik. Bu noktada 5 temel tavsiyemiz var. En önemlisi çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almanız. Üretim öncesi ve sonrasındaki iş süreçlerinizi en ince detayına kadar planlamalısınız. Servisler, yemekhaneler, çalışma saatleri gibi konularda önceliğiniz iş güvenliği olmalı. Biz tam da bu konuda, almanız gereken önlemlere ilişkin bir kılavuz hazırladık. TSE’nin hazırladığı bu rehber dokümanı bir-iki gün içinde yayımlayacağız.
Kılavuzda yer alan tavsiyelerin duyurulması ve uygulanması noktasında, OSB’lerde farkındalık oluşturmanızı bekliyoruz.”
İSTANBUL, BURSA, TEKİRDAĞ, MANİSA VE GAZİANTEP’TE DE TARAMA TESTLERİ YAPILACAK
OSB’lerde korona testi yapılmaya başlandığını, Kocaeli ve Ankara’da test sürecinin başlatıldığını anımsatan Bakan Varank, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Manisa ve Gaziantep’te de tarama testlerini yakında başlatılacağını ifade etti.
Talepler canlanmaya başladığında, piyasanın iyi şekilde beslenmesinin önemine dikkat çeken Varank, rekabet avantajı sağlayacak adımların birlikte planlanması önerisinde bulunarak, şunları kaydetti:
“Yatırım kararlarınızı hızlandıracak, öngörülebilirliği daha da artıracak ya da finansman sıkıntınızı hafifletecek mekanizmaları birlikte şekillendirelim. Tedarik zincirlerindeki konumunuzu güçlendirin. Üretim çeşitliliğiniz ve kabiliyetleriniz ne kadar gelişmişse, küresel rekabette o denli öne geçiyorsunuz. Yeni yatırımlar yapmanın yanında; sektörünüzde faaliyet gösteren küresel şirketlerle irtibata geçin. Onların tedarikçisi olmak için teklifte bulunun.
Yeni ortaklar bulun, yeni piyasalara açılın. Tedarikçi KOBİ’lerinize sahip çıkın. Programlarımıza ortaklarınızla birlikte başvurun.”
SİPARİŞ AR-GE VE PATENT LİSANS
TÜBİTAK kanalıyla iki yeni çağrıya çıkıldığını ifade eden Varank, “Sipariş Ar-Ge ve Patent Lisans adını verdiğimiz bu çağrılar, Ar-Ge liderliğinde inovatif ürünler geliştirmenize ve rekabet gücünüzün artmasına imkân verecek” dedi.
Sanayicilerden yerlileşme oranlarının artırılmasını isteyen Varank, üretimde dışarıya bağımlılık azaldıkça, dış şoklara karşı direncin arttığını vurguladı. Dijital teknoloji yatırımlarının ertelenmemesi tavsiyesinde bulunan Bakan Varank, bakanlık olarak her türlü desteğin sağlanacağını kaydetti.