Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin tahvillerinin alınması büyük ölçüde bu programa bağlı Alman mahkemesinin, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beş yıllık parasal genişleme programına ilişkin verdiği kritik karar, Aberdeen Standard Investments ve UBS Group AG gibi kurumlara göre endişe verici.
Kurumlar, merkez bankasının korona virüse karşı son teşviki olan Pandemi Acil Durum Alım Programı üzerinde zincirleme bir etkisi olmasından endişe ediyor. Program, Euro Bölgesi'nin en kırılgan tahvil piyasaları için geçen haftalarda destek olmuştu.
İtalya tahvilleri ve euro, Alman anayasa mahkemesinin Salı günü ECB'ye ilk parasal genişleme programının yasaya ne kadar uyduğunu göstermek için üç ay süre tanımasının ardından değer kaybetti. Konu, merkez bankalarının etkin bir şekilde hükümet harcamalarını finanse ettiği "parasal finansman" ile ilgili.
İlk kamu sektörü parasal genişleme programının, bu durumdan kaçınmak için, her ülkeden ne kadar tahvil alacağı gibi katı sınırları vardı. PEPP programı altında yapılan acil durum alımlarının çoğu, aslında bu sınırların dışında kalıyor. ECB'nin tahvil alımları konusunda artık daha dikkatli olması gerekebilir.
Aberdeen Standard Investments fon yöneticisi Patrick O'Donnell, "Yüzde 33 tahvil ihraç limiti değerlendirmelerinde, sermaye ve minimum kredi notu parasal finansmandan kaçınmak için önemli. Sorun şu ki bunların hepsi PEPP için gevşetildi ve piyasa kalitenin ciddi bir şekilde artırılmasını bekliyor." dedi.
ECB, Avrupa mahkemesinin parasal genişlemenin yasal olduğuna hükmettiğini işaret etti
Yine de mevcut programa yönelik yasal bir engelin gelmesi uzun bir süre alabilir ve pandemi bitmeye yaklaştıktan sonrasına sarkabilir. İlk parasal genişleme programı için açılan dava halihazırda beş yıldır devam ediyor.
ECB, mahkemenin kararına enflasyonu canlandırmak için gereken her şeyin yapılmaya devam edileceği şeklinde yanıt verdi. Banka, Avrupa üst mahkemesinin daha öncesinde parasal genişlemenin yasal olduğuna hükmettiğinin altını çizdi.
Aberdeen Standard'dan O'Donnell ise işi şansa bırakmayarak AMB'nin varlık alım programına önemli ölçüde bağlı olan Fransa, İtalya ve İspanya tahvillerinde pozisyon azaltıyor. Her üç ekonomi de bu yıl yüzde 10 daralma, bütçe açığının patlama yapması ve uluslararası tahvil piyasalarında daha fazla borçlanmak durumunda kalma riskleriyle karşı karşıya.
ECB''nin 750 milyar euroluk (812 milyar dolar) pandemi programı bu borçlanma ihtiyacının büyük bir kısmını hemen almaya hazır. Ancak Citigroup Inc. analistleri mevcut hızında Ekim ortasına kadar tükenmesini bekliyor. Tahminlerine göre sadece Nisan ayında 40 milyar euro tutarında İtalya tahvili alındı.